Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Parlamentul European lansează campania de promovare a alegerilor din iunie

Parlamentul European (PE) a debutat luni, 29 aprilie, cu lansarea unui videoclip pentru promovarea alegerilor europene ce vor avea loc între 6 și 9 iunie, marcând a doua etapă a campaniei sale de comunicare sub sloganul „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine”.

În intervalul menționat, peste 370 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt invitați să-și exprime votul în cadrul alegerilor europene.

PE a demarat a doua fază a strategiei sale de comunicare cu scopul de a încuraja cetățenii europeni să participe la vot, folosind evenimente mass-media, comunicări online, colaborări cu parteneri publici și privați, precum și inițiative de mobilizare comunitară și programe educaționale special concepute pentru a atrage atenția populației din întreaga Uniune Europeană.

Videoclipul de patru minute, intitulat „Folosește-ți votul”, include mărturii ale unor persoane în vârstă din diverse țări ale Uniunii Europene, care împărtășesc poveștile lor de viață referitoare la democrație și subliniază importanța acestui drept democratic.

Filmul, precum și nouă versiuni adaptate pentru televiziune, cinema, radio și rețele sociale, au fost distribuite în toate statele membre începând cu data de 29 aprilie.

Conceptul filmului a fost dezvoltat de agenția de publicitate &Co din Danemarca, în baza unui briefing al Parlamentului European, fiind regizat de Mette Carla, absolventă a Școlii Naționale de Film din Danemarca.

Mette Carla, laureată cu Leu de Argint la Cannes în 2019 pentru filmul „Voiceless Women”, a condus filmările care au avut loc la Pavilionul Langelinie din Copenhaga, Danemarca, pe 17 și 18 ianuarie anul acesta.

Videoclipurile vor fi disponibile pe site-ul de internet al Parlamentului European dedicate alegerilor și pe canalul de YouTube al Biroului Parlamentului European din România.

Filmul este subtitrat sau dublat în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, precum și în unele limbi regionale, având și versiuni adaptate pentru transcriere, descriere audio și limbaj internațional al semnelor.

În 2019, peste jumătate dintre alegătorii eligibili din Europa s-au prezentat la urne, cu un procent de 50,6%. Un sondaj de opinie Eurobarometru realizat în primăvara anului 2024, la care au participat peste 26.000 de cetățeni din toate statele membre UE, arată că peste 60% dintre europeni sunt interesați de alegerile europene din 6-9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în primăvara anului 2019. În plus, 71% dintre respondenți au afirmat că probabil vor vota, înregistrând o creștere de 10 puncte procentuale față de sondajul anterior.