MIZERIE. Râmnicenii voluntari au strâns la sfârşitul acestei săptămâni nu mai puţin de 3.700 de saci de gunoi. Reprezentanţii „Let’s do it, Romania!” au mărturisit că şi-au axat mare parte din acţiuni pe municipiul Rm. Vâlcea, deoarece au constatat că oraşul nostru este mai murdar ca anul trecut sau acum doi ani de două sau trei ori.
Cu toţii am observat că Râmnicul nu mai este cel de anul trecut şi cu atât mai puţin cel de acum doi ani de zile. Străzile murdare şi cu gropi imense în care îţi poţi rupe cu uşurinţă picioarele, haitele de câini vagabonzi care umblă în voie pe străzi, spaţiile verzi neîngrijite şi mizeria de nedescris sunt doar câteva dintre imaginile unui tablou deplorabil al municipiului Rm. Vâlcea. Din nefericire, deşi s-au tras numeroase semnale de alarmă, autorităţile locale întârzie să ia măsuri şi să înceapă curăţenia generală. Sătui până peste cap de această situaţie, râmnicenii şi-au luat inima-n dinţi, au profitat de ocazie şi s-au angrenat în proiectul naţional şi internaţional „Let’s do it, Romania!”. „Dacă e ceva care te deranjează, acţionează, fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în jur” a fost unul din sloganele care a reuşit să strângă peste 1.100 de râmniceni voluntari sâmbătă, 24 septembrie a.c., pentru a strânge gunoaiele. Faţă de anul trecut reprezentanţii „Let’s do it, Romania!” au angrenat mai multe forţe în Rm. Vâlcea, considerând că municipiul nostru este mai murdar ca anul trecut sau acum doi ani de două sau trei ori. De aceea, voluntarii au fost trimişi în nu mai puţin de şapte zone pentru a igieniza locurile, printre care putem enumera: Malul Alb, Barajul de Acumulare Nord, Barajul de Acumulare Sud, Lacul Ostroveni, zona Ştrandului, Dealul Capela şi Dealul Troianu. Aceştia au reuşit să strângă un număr de saci record, peste 3.700, arătându-i astfel primarului Romeo Rădulescu că, în Rm. Vâlcea, curăţenia lasă de dorit. „Avem fotografii din anul 2010 şi putem arăta că am igienizat foarte bine, dar acum sunt de două ori mai murdare decât anul trecut. Am pus pe listă mai multe zone din Rm. Vâlcea pentru a fi curăţate şi totuşi nu putem spune că au fost chiar toate pentru că mai erau câteva unde sunt deşeuri de strâns. Din păcate, Râmnicul este de două ori mai murdar decât anul trecut” – a declarat coordonatorul proiectului „Let’s do it, Romania!” pe Vâlcea, Alexandru Paranţucă. Trebuie să menţionăm că în acest proiect s-au implicat, trimiţând voluntari, instituţii ca: Jandarmeria Vâlcea, Prefectura Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Regional Vâlcea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, Direcţia Silvică Vâlcea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru” Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Administraţia Parcului Naţional „Cozia”.
47 de primării au refuzat să facă curăţenie Considerând că au localităţile prea curate sau crezând că acţiunile de voluntariat dăunează grav sănătăţii, 47 primarii din judeţul Vâlcea au refuzat să accepte colaborarea în campania „Let’s do it, Romania!”. Asta în ciuda faptului că atât Consiliul Judeţean Vâlcea, cât şi Prefectura Vâlcea au transmis de nenumărate ori comunicate, practic rugându-i să se implice pentru un mediu mai curat în comunele pe care vremelnic le conduc. Rugăminţile nu au avut efectul scontat, edilii rămânând pasivi şi cu gunoaiele înşirate în localităţi. „Noi am trimis prin intermediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii zeci de adrese către toate primăriile, dar nu am primit răspuns decât de la 42 de primării. Toate oraşele din judeţul Vâlcea participă, dar nu toate comunele din păcate. Noi ne-am propus să igienizăm Valea Oltului, Valea Lotrului, albia râului Olăneşti, a râului Cerna şi a râului Olteţ, dar, din păcate, din cauza implicării reduse a unor primării nu am reuşit să facem acest lucru decât pe bucăţi. Avem situaţii stranii unde primăria nu se implică, dar ne-au contactat şcolile” – a mai declarat coordonatorul proiectului „Let’s do it, Romania!” pe Vâlcea, Alexandru Paranţucă. În judeţul Vâlcea, în localităţile care au participat la proiect, cei 5.000 de voluntari înscrişi au strâns peste 15.000 de saci de gunoi. CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu