Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primul Sfânt Milenial: Povestea „Influencerului lui Dumnezeu”

Papa Francisc a atribuit un al doilea miracol unui adolescent italian, Carlo Acutis, cunoscut drept „Influencerul lui Dumnezeu”, datorită utilizării abilităților sale digitale pentru a promova credința catolică. Acest pas deschide calea pentru proclamarea primului sfânt din generația milenialilor, conform Reuters. Milenialii, sau generația Y, sunt cei născuți între 1981 și 1996.

Carlo Acutis, decedat în 2006 la vârsta de 15 ani din cauza leucemiei, era cunoscut pentru contribuțiile sale digitale la promovarea credinței. Născut la Londra și crescut la Milano, el a administrat site-ul web al parohiei sale și mai târziu o pagină a unei academii din Vatican.

Papa Francisc a luat această decizie în cadrul unei întâlniri cu cardinalul Marcello Semeraro, șeful departamentului pentru canonizare de la Vatican, conform unui comunicat publicat joi și citat de Agerpres.

Acutis a fost beatificat în 2020 după atribuirea unui prim miracol. Recunoașterea unui al doilea miracol deschide calea pentru canonizarea sa, posibilă în timpul Anului Jubiliar 2025 al Bisericii Catolice.

Conform Bisericii Romano-Catolice, doar Dumnezeu face miracole, dar sfinții, care sunt considerați aproape de Dumnezeu, intervin în numele celor care se roagă la ei. Un miracol poate fi, de exemplu, vindecarea inexplicabilă medical a unei persoane.

Într-un decret din 23 mai, Papa Francisc a aprobat vindecarea miraculoasă a Valeriei Valverde, o tânără de 21 de ani din Costa Rica. Aceasta a suferit un grav accident de bicicletă în timp ce studia la Florența în 2022. După o craniotomie de urgență, situația ei era critică și prognosticul sumbru. Mama ei a mers în pelerinaj la Assisi pentru a se ruga la mormântul Fericitului Carlo Acutis. În aceeași zi, Valeria a început să respire singură și a început să-și recupereze funcțiile motorii și vorbirea. La 10 zile după pelerinaj, a fost externată din terapie intensivă, iar contuzia cerebrală a dispărut complet. Valeria a petrecut doar o săptămână la fizioterapie și, două luni mai târziu, a mers la mormântul lui Carlo pentru a celebra vindecarea sa.

Carlo Acutis, născut în 1991, este primul milenial beatificat de Biserica Catolică. După Prima sa Împărtășanie la șapte ani, Carlo a declarat că vrea să fie mereu unit cu Isus și a participat la Liturghie zilnic. Mărturia sa a inspirat atât părinții săi să revină la credința catolică, cât și un prieten hindus să se convertească. Carlo era talentat la tehnologie și a creat o expoziție despre miracolele euharistice, care a fost expusă în mii de parohii din întreaga lume.

Carlo a fost un tânăr deschis și dornic să împărtășească credința sa, declarând că „oamenii care se pun în fața soarelui se bronzează; oamenii care se pun în fața Euharistiei devin sfinți”. A murit la 15 ani, în 2006, după ce a fost diagnosticat cu leucemie, spunând înainte de a muri că își oferă suferința pentru Papa și Biserică, dorindu-și să meargă direct în Rai.

După beatificarea sa în 2020, mii de oameni au vizitat mormântul lui Carlo în Assisi. Arhiepiscopul Domenico Sorrentino din Assisi a salutat vestea canonizării sale, exprimându-și recunoștința față de Dumnezeu și speranța ca mărturia lui Carlo să continue să inspire.

Muzeul dedicat lui Carlo, deschis publicului la Galeriile Artmark din București, poate fi vizitat gratuit zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Obiectele expuse provin din colecții private și sunt rareori prezentate publicului. Iubitorii de artă, istorie și obiecte de colecție pot licita online sau fizic, prin intermediul site-ului artmark.ro.