Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pierderea marelui actor Costel Constantin: O viață dedicată teatrului și filmului

Costel Constantin, unul dintre cei mai iubiți actori români, a încetat din viață. Deși nu avea probleme de sănătate cunoscute, maestrul a decis să se retragă din activitatea artistică în vara anului 2023.

Născut pe 20 octombrie 1942, la Galați, Costel Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Beate Fredanov, în 1964. Cariera sa remarcabilă a inclus debutul pe scena Teatrului Național București în 1970, în rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

Retragerea sa din vara anului trecut a fost anunțată de actorul Lari Giorgescu. „Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premieră la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, cu spectacolul „Omul care a văzut moartea”. Aseară am avut ultima reprezentație. Motivele țin de etica profesională a unui artist. Costel Constantin a ales să se retragă la venerabila vârstă de 80 de ani, după 60 de ani de teatru”, a declarat Giorgescu.

Costel Constantin a interpretat roluri memorabile în numeroase piese de teatru, inclusiv „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare și „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. A avut apariții notabile și în filme precum „Porțile albastre ale orașului” (1973) și „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”.

Actorul a avut și roluri importante în seriale TV, printre care „Aniela”, „Iubire și onoare” și „Cu un pas înainte”, difuzate de Acasă TV și Pro TV.

Jurnalista Ioana Mandache, care a vorbit cu Costel Constantin chiar cu o zi înainte de a muri, a declarat: „Am vorbit chiar ieri cu el, când i-am urat la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena. După moartea soției lui, Mihaela, probabil că i-a fost foarte greu și nu a mai rezistat. Singurătatea la un moment dat, ucide.”

Mesaje emoționante de condoleanțe au venit din partea colegilor și prietenilor. Alexandra Săraru, fiica regretatului Dinu Săraru, a postat pe Facebook: „Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din „Apus de soare”, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Adio, bun prieten!”

Costel Constantin va rămâne mereu în memoria celor care l-au admirat și iubit, lăsând în urma sa o moștenire artistică de neprețuit.