Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

GREVA FOAMEI LA OLTCHIM

GRAV. Salariaţii combinatului Oltchim au protestat în faţa unităţii, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012. Oamenii cer ca premierul Victor Ponta să vină la Rm. Vâlcea pentru a detensiona situaţia. Miercuri, 13 februarie, protestatarii au scos în faţa combinatului o cruce cu doliu şi inscripţionată cu data înfiinţării Oltchim-ului şi cu anul 2013, când consideră ei, combinatul a murit.

Şi în această săptămână, peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Rm. Vâlcea au continuat protestele din faţa pavilionului central. Numai că, de data aceasta, 21 dintre aceştia au ales să intre în greva foamei, manifestându-se astfel într-un mod extrem. Salariaţii combinatului Oltchim au protestat în faţa unităţii, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012. Oamenii au strigat „Hoţii”, „Vrem să muncim”, cerând ca premierul Victor Ponta să vină la Rm. Vâlcea pentru a detensiona situaţia. Angajaţii care au intrat în greva foamei stau în cortul amenajat în faţa pavilionului administrativ al combinatului, iar noaptea ei sunt cazaţi la dispensarul Oltchim, sub supravegherea medicilor. Oamenii au fost consultaţi atât de medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, cât şi de cei de la Ambulanţa Vâlcea, iar deocamdată starea lor de sănătate este stabilă.

Miercuri, 13 februarie, protestatarii au scos în faţa combinatului o cruce cu doliu şi inscripţionată cu data înfiinţării Oltchim-ului şi cu anul 2013, când consideră ei, combinatul a murit.

Angajaţii combinatului s-au întâlnit şi cu reprezentanţii conducerii Oltchim, cărora le-au înmânat un document cu mai multe revendicări. „Am cerut asigurarea pentru o funcţionare minimală a combinatului a 42 megawaţi pe oră şi 140 de tone pe zi de propilenă, cotă de electricitate şi cantitate de materie primă fără de care nu putem funcţiona, asigurarea acordării unui avans şi a unei lichidări în fiecare lună, fixându-se pentru 15 februarie plata unei lichidări, pe 28 februarie un avans, iar pe 15 martie o altă lichidare. Am solicitat dovezi concrete că va fi asigurat capitalul de lucru, am cerut ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să ne prezinte rezultatul discuţiilor de la Bruxelles, am mai cerut ca în cazul restructurărilor de personal, dacă acestea vor fi totuşi realizate, să se respecte Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea salariilor compensatorii, respectiv acordarea a 6, 12 şi 18 astfel de salarii, în funcţie de vechime, şi am mai cerut să ni se spună verde în faţă ce s-a hotărât cu petrochimia de la Piteşti, respectiv dacă această Divizie Petrochimică de la Bradu va fi păstrată sau nu în cadrul Oltchim. Aşteptăm un răspuns la toate aceste revendicări” – susţin protestatarii.

„Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse” – administratorul judiciar

Şi săptămâna trecută, aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa pavilionului administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă. Administratorul judiciar Gheorghe Pipera declara atunci că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înţeleagă şi să păstreze calmul angajaţilor. „Noi facem eforturi, am discutat şase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înţeles strategia noastră pe termen scurt şi este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, şansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înţeleagă că discutăm reorganizarea societăţii. Sindicatele trebuie să înţeleagă să fie calme” – afirma Gheorghe Piperea, administratorul judiciar.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat de curând că Guvernul Ponta va cere Comisiei Europeane acordul pentru ca Oltchim să beneficieze de un ajutor de stat în valoare de 20 de milioane de euro. De altfel, ministrul Varujan Vosganian intenţionează, împreună cu reprezentanţi ai investitorilor relevanţi la Oltchim, să se deplaseze la Comisia Europeană pentru a avea discuţii pe acest subiect cu vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia.

CLAUDIA STANCIU