Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

Astăzi vă invităm să descoperiţi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, cel mai mic parc naţional din România.

Acesta se află în sudul Munţilor Căpăţânii, pe teritoriul localităţilor Băile Olăneşti, Costeşti şi Bărbăteşti, între Vârful Buila (1849 m) şi Vârful Vânturariţa Mare (1885 m). Accesul se poate face fie pe drumul naţional 67 Rm. Vâlcea-Târgu Jiu, fie pe drumul judeţean Rm. Vâlcea-Băile Olăneşti.

Buila-Vânturariţa este o zonă specială, un masiv calcaros aparte în Carpaţii Meridionali. Aici găsim păduri întinse cu fagi semeţi şi poieni cu flori rare dar şi pâlcuri de pădure de tisă, un conifer întâlnit foarte rar în sălbăticie în restul ţării.

Oriunde te uiţi, te vor surprinde peisajele uimitoare ale pădurilor de mesteacăn, fag și molid, străbătute de izvoare ce şi-au format mici cascade, creste ascuţite de calcar, abrupturi cu stânci prăvălite, culmi domoale cu pajişti înflorite şi stâne de oi.

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa a fost înfiinţat în 2004, ca urmare a studiilor și demersurilor Asociației Kogayon şi este administrat de către RNP Romsilva în parteneriat cu Asociaţia Kogayon. Este sit al Reţelei Ecologice Europene Natura 2000 (SCI și SPA).

În Masivul Buila-Vânturariţa întâlnim specii periclitate, specii vulnerabile, specii rare, specii neameninţate, specii endemice. În Parcul Naţional Buila-Vânturariţa există, de asemenea, şi 28 de specii de orhidee.

youtube/ Laurentiu Lary