Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pas cu pas spre Liga I

• oficialii din Zăvoi spun cum va ajunge CSM la „masa bogaţilor”

Oficialii formaţiei CS Municipal au prezentat pe site-ul propriu www.csmrmvl.ro o analiză completă ale şanselor pe care elevii lui Claudiu Niculescu le au pentru îndeplinirea obiectivului de promovare în primul eşalon. Conducerea din Zăvoi ia în calcul toate argumentele, de la cele 15 puncte decisive care mai sunt în joc până la situaţia financiară a unora dintre contracandidate. Vă prezentăm în continuare argumentele municipalilor:

CSM A ADUNAT 60% DIN PUNCTELE PUSE ÎN JOC

După sezonul regulat desfăşurat până acum, cu 14 etape din 22, CSM Rm.Vâlcea ocupă locul doi în clasament cu 25 de puncte, la patru puncte de lider. În clasamentul neoficial play-off, „municipalii” se bat pentru primele două locuri cu FCM Tg.Mureş, CSU Craiova, Universitatea Craiova, Gloria Bistriţa şi Metalul Reşiţa. Iată clasamentul care ţine cont doar de rezultatele directe dintre cele şase echipe:

1. FCM TG. MUREŞ 12 puncte din 6 jocuri; 4 meciuri de disputat în 2014

2. CSU CRAIOVA 10 puncte din 8 jocuri; 2 meciuri de disputat în 2014

3. UNIVERSITATEA CRAIOVA 9 puncte din 6 jocuri; 4 meciuri de disputat în 2014

4. GLORIA BISTRIŢA 8 puncte din 6 jocuri; 4 meciuri de disputat în 2014

5. METALUL REŞIŢA 7 puncte din 7 jocuri; 3 meciuri de disputat în 2014

6. CSM RM. VÂLCEA 4 puncte din 5 jocuri; 5 meciuri de disputat în 2014

PLAY-OFF ÎNŞELĂTOR

La o analiză strictă, doar a cifrelor, CSM pare dezavantajată de poziţia din play-off. Dacă, însă, evaluăm în detaliu situaţia fiecărei echipe din acest clasament „ad-hoc” se poate spune că elevii lui Claudiu Niculescu au şanse foarte mari pentru primele două poziţii. Iată argumentele:

TG MUREŞ POATE RATA PLAY-OFF-UL

FCM Tg. Mureş, deşi a adunat cele mai multe puncte dintre echipele play-off-ului, în clasamentul oficial se află la doar patru puncte de Olimpia Satu-Mare şi FC Olt, contracandidate la un loc de play-off. Pentru a rămâne în zona de play-off, ardelenii vor trebui să câştige majoritatea meciurilor, inclusiv pe cel de la Slatina, cu FC Olt. În plus, aceştia au alte trei deplasări grele la Craiova, cu CSU, la Bistriţa şi la Rm.Vâlcea iar Universitatea Craiova va merge la Tg.Mureş să învingă. În aceste condiţii, orice pas greşit al mureşenilor, chiar şi contra echipelor din play-out, îi poate arunca în afara celor şase locuri.

CSU CRAIOVA MAI ARE DOAR 2 MECIURI DE PLAY-OFF

CSU, echipa susţinută de Primăria Craiova, este pe locul secund în prezent, dar are deja 8 meciuri disputate contra celorlalte cinci echipe. Până la finalul campionatului, juveţii ar mai avea de adunat doar 6 puncte din meciurile cu Tg. Mureş, pe teren propriu şi cu CSM, la Rm. Vâlcea. Cu siguranţă va fi una dintre echipele play-off-ului, dar în condiţiile actuale, la final, nu ar putea avea mai mult de 16 puncte. În plus, oltenii mai au şi probleme legate de dreptul de a promova în Liga 1. La art. 54 din Statutul FRF se stipulează că „pentru a promova într-un eşalon competiţional superior, o echipă trebuie să aibă calitatea de membru afiliat de cel puţin trei ani consecutivi”, iar CSU s-a înfiinţat în vara acestui an. Oltenii caută deja soluţii pentru a ieşi de sub incidenţa acestui articol şi au propus o fuziune cu cealaltă Universitate.

UNIVERSITATEA CRAIOVA, PROBLEME CU LICENŢA

Craiova lui Mititelu stă bine în acest clasament virtual, cu 9 puncte din şase jocuri. Gruparea din Bănie se confruntă însă cu probleme de ordin financiar şi riscă să nu obţină licenţa din cauza datoriilor mari. De asemenea, situaţia antrenorului Nicolo Napoli şi a jucătorilor este incertă, tot din motive de ordin financiar. Fotbaliştii Universităţii vor avea şi un final de retur incendiar, cu deplasări la Slatina, echipă ce poate urca relativ uşor în play-off chiar în detrimentul Universităţii, la Vâlcea, Bistriţa şi Tg. Mureş. Nu va fi de neglijat nici meciul de pe „Ion Oblemenco” contra reşiţenilor de la Metalul.

GLORIA BISTRIŢA ESTE ÎN INSOLVENŢĂ

O altă contracandidată la promovare este cu siguranţă Gloria Bistriţa, care are 8 puncte în 6 meciuri. Bistriţenii sunt în reoganizare judiciară, dar speră într-o redresare a situaţiei. Echipa ardeleană are câteva meciuri decisive de disputat, un prim duel fiind cel cu CSM Rm.Vâlcea, la Bistriţa, în martie anul viitor. Cu siguranţă că elevii lui Coroian vor încerca să obţină o clasare cât mai sus, dar cu două înfrângeri consecutive Bistriţa poate ajunge în coada play-off-ului.

METALUL REŞIŢA PE MUCHIE DE CUŢIT

Reşitenii sunt pe locul şase în clasamentul general, cu trei echipe suflându-le în ceafă, Mioveni, Olt şi Satu-Mare. Orice meci pierdut le va fi fatal, ei putând rata uşor intrarea în play-off. În schimb, dacă vor reuşi să se menţină în primele şase, ei au adunat doar 7 puncte de play-off, disputând deja şapte meciuri. În actuala configuraţie nu ar putea obţine decât maxim 16 puncte.

DE CE ARE ŞANSE CSM ÎN PLAY-OFF

CSM are meciurile cu echipele contracandidate pe teren propriu, atât CSU cât şi Universitatea şi Tg. Mureş vor veni la Vâlcea. „Alb-albaştrii” abordează foarte bine meciurile de pe teren propriu, dovadă fiind rezultatele înregistrate în tur: numai victorii şi doar un egal. Cele 25 de puncte adunate până acum asigură, în mare proporţie, prezenţa în play-off a CSM-ului. De asemenea, ar fi în avantajul vâlcenilor o eventuală rocadă dintre FC Olt sau Satu Mare cu Tg. Mureş sau FC Universitatea Craiova. Atât cu Oltul, cât şi cu Olimpia, rezultatele sunt în favoarea „municipalilor”. Vâlcenii mai au de disputat şi cele mai multe meciuri contra echipelor play-off-ului actual, respectiv 5, şi pot termina campionatul cu un maxim de 19 puncte, ceea ce ar schimba mult ierarhia din prezent.

PLAY-OFF ECHILIBRAT ŞI VOLATIL

În aceste condiţii, play-off neoficial este mult mai echilibrat decât o arată ierarhia. Diferenţa dintre primul şi ultimul loc este de numai opt puncte, un meci direct putând apropia echipele din clasament. Cu excepţia Tg. Mureşului, restul echipelor au adunat aproximativ un punct din fiecare meci contorizat în play-off (Reşita 7 puncte din 7 meciuri, Craiova 10 puncte din 8 meciuri, Bistriţa 8 din 6, Universitatea 9 din 6). Orice meci pierdut sau câştigat poate răsturna situaţia din clasament în mod radical, iar acest lucru este valabil pentru toate echipele care au şanse la primele şase poziţii la finalul sezonului regulat. În martie 2014, CSM pleacă cu şanse reale în tentativa de a intra în play-off cu un număr suficient de puncte adunate pentru o abordare, cu şanse mari de promovare, a meciurile din afara sezonului regulat, care vor stabili cele două echipe ce vor promova în Liga 1.