Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bătălia decisivă se dă la Budapesta

Oltchim a învins la Zvenigorod și încă două succese o duc în semifinale

 Tensiune la maximum pentru handbalistele Oltchimului la meciul din deplasare cu Zvezda Zvenigorod. Un insucces era echivalent cu eliminarea din cursa pentru semifinalele Ligii Campionilor, indiferent de restul rezultatelor și elevele lui Jakob Vestergaard șitiau asta. În plus, patru handbaliste își depuseseră memoriile pentru a deveni libere de contract și la doar două zile distanță de partidă puteau pleca nestingherite din lotul vâlcean. În sală, una tipic rusească, atmosferă de înmormântare, doar câteva sute de suporteri și un crainic care s-a chinuit să le impulsioneze pe gazde cu scandări hilare. Zvezda, fără puncte din trei meciuri, încă mai avea șianse la calificare dar avea nevoie nu doar de un succes ci și de o diferență de minimum cinci goluri.

 Emoții până la final, victorie logică

 Oltchim a dat impresia că este un pugilist care tatonează și așteaptă să dea lovitura de KO. Un pugilist care, însă, a trăit periculos. Zvezda s-a agățat de fiecare minge, a luptat din toate puterile în prima repriză pe care a încheiat-o în avantaj de două goluri, 15-13, chiar dacă tunarul Postnova nu a fost în zi bună. Evoluția bună a Silviei Navarro a limitat proporțiile scorului și campioana României a rămas în cărți pentru un succes vital. Partea a doua a meciului nu a început deloc bine pentru Bulatovic și compania. Gruparea vâlceană nu a marcat timp de șiapte minute și totul părea că se năruie. Zvezda s-a dus la 17-13, a avut și atacul și semifinalele păreau la ani distanță. Nordicul Vestergaard a mutat decisiv, însă și campioana României a răsturnat scorul de pe tabelă. În locul ibericei Navarro a intrat Românca Paula Ungureanu în timp ce Barbosa a fost trimisă în extremă. Paradele în lanț ale Paulei au avut darul de a le impulsiona pe chimiste care parcă și-au dat seama de efectele unei noi înfrângeri. Au urmat minute magice în care Oltchim a dovedit că este o echipă, în adevăratul sens al cuvântului. Zvezda nu a mai contat în atac, a marcat numai din întâmplare, Bulatovic și compania s-au legat pe semicercul advers și efectul a fost cel scontat: 24-20 în minutul 56 și semifinalele se vedeau clar de la Râmnicu Vâlcea. Nu au mai contat nici cele două goluri consecutive ale rusoaicelor, în final a fost 26-23 și Oltchim e în cărți! Încă doi pa și și suntem în semifinale, în plus campioana României încă are o șiansă mare să termine pe primul loc al clasamentului din grupă și Liga Campionilor să se îndrepte spre o finală pe care o prognozau toți: Oltchim- ETO Gyor.

 Asalt în capitala Ungariei

 Sâmbătă, de la ora 17.00, Oltchim și FTC Budapesta se vor lupta nu pentru steagul secuiesc ci pentru două puncte vitale pentru calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. Gruparea vâlceană are nevoie de un succes la minimum două goluri avans, chiar și la limită, cu condiția să înscrie mai mult de 23 de goluri. Un succes la o diferență mare o face pe Oltchim să devină favorită la poziția de lideră a clasamentului la finalul meciurilor. Un rezultat de egalitate sau o înfrângere încheie conturile în Grupa B. Mai rămâne în acest caz doar o șiansă pur teoretică, chimistele mai putând ajunge în careul de a și doar în cazul în care Zvezda Zvenigorod câștigă pe terenul lui Krim Ljubljana. Altfel, jocul unguroaicelor este o carte deschisă pentru Vestergaard, Klit și Luca. Totul se învârte în jurul Zsuzsanei Tomori, tunarul lui Ferencvaros. Dacă internaționala ungară prinde o zi bună atunci misiunea chimistelor devine dificilă. Dacă va fi anihilată de apărarea vâlceană, eventual ținută om la om, atunci victoria Oltchimului este una previzibilă. De asemenea, Jakob Vestergaard ar putea lua măsuri speciale la brazilianca Nerea Pena și la o altă internațională a Ungariei, Monika Kovacsicz.

Berbecaru, mulțumit de echipă

 Președintele CS Oltchim, Petre Berbecaru, este mulțumit de modul în care chimistele au abordat meciul din deplasare cu Zvezda. De asemenea, „Nea Petrică” promite că va face tot posibilul să rezolve problemele financiare ale clubului:  „Meciul de astăzi s-a jucat sub cea mai mare presiune din acest sezon. A fost un meci în deplasare, am câștigat și am reu șit să facem și o premieră: prima victorie în Rusia. Am mai avut un egal, dar aceasta e și mai prețioasă, e în fază superioară de Liga Campionilor. Fetele au arătat astăzi nu doar ce valoare reală au, ci și caracter. Rezultatul arată că Oltchim a început să joace la valoarea sa, iar de acum încolo, dacă nu apar probleme de sănătate, cred că echipa se va duce spre obiectiv. Cu certitudine a contat și faptul că am reu șit să rezolvăm o parte din problemele financiare, au jucat și ele mai liniștite și au văzut că ne pasă cu adevărat. Nu am avut timp să discutăm și să mediem problemele cu cele patru jucătoare care au depus memorii, dar o vom face la revenirea echipei. Sunt și ele, ca toată echipa, conștiente că suntem aproape de performanță, iar noi vom face eforturi în continuare să le asigurăm tot ce trebuie pentru a ne îndeplini obiectivul”.

 Navarro și Barbosa, situație complicată

 Pe 4 martie a expirat termenul dat de Federația Română de Handbal pentru plata la zi a handbalistelor Iulia Navarro și Alexandrina Barbosa, care au depus memoriu pentru a deveni libere de contract. Iberica și lusitana au primit banii pentru o lună și dinspre gruparea vâlceană au venit zvonuri conform cărora s-a ajuns la o înțelegere și cele două își vor retrage memoriul. Din păcate, însă, handbalistele au trimis avocata la sediul FRH, cu documente în care cereau să devină libere. În aceste condiții, cele două nu mai au dreptul să joace în meciurile din Liga Națională dar ar mai putea evolua în Liga Campionilor dacă vor acest lucru. Potrivit regulamentului, Iulia și Alexandrina pot semna în orice moment cu o altă echipă și pot părăsi formația vâlceană fără a fi sancționate. În zilele imediat următoare alte două jucătoare vor fi în situații similare, Ionela Gâlcă și Alisson Pineau. Președintele CS Oltchim, Petre Berbecaru, dă asigurări că toate haandbalistele vor fi în teren la meciul decisiv de sâmbătă cu Ferencvaros: „Federația română nu are dreptul să anuleze contractele jucătoarelor. Ea poate să le ridice dreptul de joc, dar în întrecerea internă. Jucătoarele nu pot pleca acum, trebuie să ne dea în judecată în instanță civilă sau să se adreseze Federației Europene de Handbal. Am discutat cu ele și au înțeles situația. Î și vor primi banii, la fel cum și-i vor primi toate fetele.”

 Bulatovic e pe podiumul marcatoarelor

 Interul Oltchimului, Katarina Bulatovic, și-a făcut datoria și în meciul de la Zvenigorod. Muntenegraenca a marcar cele mai multe goluri dintre toate handbalistele de pe teren, 7. Bulatovic este pe locul trei între marcatoarele din Liga Campionilor și are șianse reale să devină golghetera acestei ediții a competiției, în condițiile în care primele două clasate, Tomori și Knezovic ar putea să nu joace în cele două meciuri ale semifinalelor.

Marcatoarele Oltchimului în Liga Campionilor: Bulatovic – 69, Managarova – 28, Barbosa – 23, Brădeanu – 23, Manea 23, Stanca – 23, Curea 19, Neagu – 18, Jovanovic – 10, Meiroșu 12, Nechita – 11, Farcău 7, Pineau 4, Vetkova – 1.

Topul marcatoarelor din Liga Campionilor: Szuszana Tomori – FTC – 78, 2. Milena Knezovic – Buducnost Podgorica – 77, 3. Katarina Bulatovic – Oltchim – 69.

Vlad Soare