Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CIOBANII din nordul judeţului preferă să nu-şi vândă mieii

Comuna Perişani este pe primul loc în Judeţul Vâlcea la numărul de ovine, cu peste 18.000 de capete deţinute de ciobanii din localitate. Cum primăvara încă nu a venit la munte şi mieii nu au avut timp să crească suficient, crescătorii de oi aşteaptă finalul lunii aprilie pentru a-i comercializa, en-gros. Ciobanii din Perişani spun că nu vor merge cu mieii la târg înainte de Sărbătorile Pascale. În lipsa ierbii verzi, unii oieri le dau mieilor să mănânce furaje dar majoritatea preferă să nu vândă niciun animal deocamdată şi să aştepte sa mai crească pentru a-i vinde arabilor care le cumpără toată marfa. „La nivel de judeţ, în bazele de date oficiale, comuna noastră figurează cu cel mai mare număr de ovine. Ştiu că am avut şi 18.000 de capete. Pe perioada iernii cea mai mare parte a lor pleacă în transhumanţă. Cred că nu rămân mai mult de 20,30% aici şi sunt puse pe nutreţ. Acum sunt la câmpie şi se întorc undeva la finalul lunii aprilie. La noi fiind o zonă montană, fiind mai rece, mieii sunt mai mici în această perioadă. Probabil la câmpie sunt mai mari, acolo mai e iarbă, le mai dau grâu. Oricum, mai gustoasă e carnea de miel de la munte faţă de cea de la câmpie. E mai eco, cum se spune”, ne-a declarat primarul comunei Perişani, Ion Sandu.

„Îi dăm la arabi, ne dau toţi banii pe loc”

Ciobanii spun că e mai avantajos pentru ei să vândă en-gros chiar dacă dau carnea în viu la jumătate de preţ. „Normal că era mai bine dacă dădeam noi la prima mână dar nu se poate. La noi ajunge la 9 sau 10 lei kilogramul, arabii cine ştie cu cât o vând mai departe. Măcar ne dau banii pe loc şi nu se mai tocmesc. Mai e şi avantajul că ne cumpără toată marfa. Dacă e să mergem la Râmnicu Vâlcea sau la Sibiu în târguri tot cheltuim, pe drum, pe şederea de acolo, pe taxe, ne mai găsesc şi cine ştie ce şi nu mai e rentabil”, spune Nicuşor Catană, proprietar oi. „Marele dezavantaj este că mierii sunt mici, încă nu a dat colţul ierbii şi nu au ce mânca. Nu trec de 10 kilograme. Partea bună este că au fătat aproape toate oile, suntem mulţumiţi de acest lucru. Aşa că aşteptăm să treacă luna aprilie, să mai crească, apoi îi dăm la arabi. Eu am şi miei de anul trecut, acum s-au făcut berbecuţi şi îi pot vinde”, completează un alt cioban renumit din Perişani, Martin Gheorghe, pe care toată lumea îl strigă chiar „Mielul”. În ceea ce priveşte magazinele alimentare, produsele din miel vor apărea pe rafturi abia săptămâna viitoare. Preţurile la carnea de miel sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, între 18 şi 20 de lei pe kilogram direct la ciobani şi între 20 şi 25 de lei în marketuri.