Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Vreau să promovez cât mai multe doamne în funcţii publice”

• Preşedintele femeilor pesediste din Vâlcea, Ioana Liţă, susţine

COMPETIŢIE. Una din doamnele care s-au remarcat printr-o activitate meritorie pe scena politică vâlceană este social-democrata Ioana Liţă. Activă în PSD Vâlcea încă din anul 1999, fiind preşedintele femeilor pesediste încă de la înfiinţarea organizaţiei, Ioana Liţă a muncit cot la cot cu colegii ei bărbaţi, demonstrând că şi femeile pot impune idei, pot duce la o schimbare în bine şi îşi pot face auzită vocea. Deşi de peste 30 de ani se află într-o importantă funcţie de conducere la CET Govora, totuşi, pesedista s-a luptat pentru interesele celor din jur, neuitând că, în primul rând, este femeie. La sfârşitul acestei luni, mai exact în data de 30 septembrie, la Organizaţia de Femei a PSD Vâlcea va avea loc competiţia pentru alegerea noii structuri de conducere, Ioana Liţă anunţându-şi candidatura pentru un nou mandat.

Rep.: Doamna consilier Ioana Liţă, au trecut mai bine de 11 ani de când vă aflaţi în prim planul scenei politice a judeţului Vâlcea, fiind una dintre cele mai apreciate femei politician. Cum aţi reuşit să vă menţineţi în frunte tot timpul?

Ioana Liţă: Este adevărat că au trecut 11 ani de când sunt în politică, dar nu ştiu dacă sunt un bun politician. Eu vă spun doar ce am făcut să rămân pe prima scenă politică a Vâlcii şi ce am făcut în aceşti ani în PSD, pentru că alt partid nu vreau să cunosc şi indiferent de situaţie voi rămâne întotdeauna cu credinţă în PSD. Pentru mine politica a fost mereu o legătură de suflet, pentru că am crezut cu tărie că şi din politică poţi face ceva pentru oameni. De aceea am şi intrat în politică…

Rep.: Aţi avut până acum alegeri la organizaţiile locale din majoritate comunelor judeţului Vâlcea, urmând ca la sfârşitul lunii să aibă loc alegerile pentru preşedinţia Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Vâlcea. Cum credeţi să se va desfăşura această competiţie?

I.L.: Da, am avut alegeri în majoritatea localităţilor şi până pe 25 septembrie se vor derula toate. Asta pentru că pe 30 septembrie, la ora 17.00, va avea loc conferinţa judeţeană a femeilor din PSD Vâlcea. Aş vrea să menţionez că avem localităţi unde sunt organizaţii de femei foarte puternice, dar trebuie să recunosc că mai avem câteva comune unde nu avem deloc organizaţii. Revenind, însă, la alegerile de la Organizaţia de femei a PSD Vâlcea vreau să vă spun că îmi doresc ca alegerile să fie democratice şi corecte, fără lovituri sub centură şi fie ca cea mai bună să câştige.

Rep.: Care sunt aspiraţiile dvs. pentru viitorul Organizaţiei de Femei a PSD Vâlcea?

I.L.: În urmă cu 11 ani eram aleasă preşedinta Forumului Femeilor pentru că nu exista o organizaţie a femeilor. Apoi, în anul 2000 când s-a constituit Organizaţia de Femei a PSD, am fost aleasă preşedinte, iar în 2005 am fost realeasă. Acum îmi doresc un nou mandat şi nu de puţine ori am făcut public acest lucru, motiv pentru care m-am şi înscris în luptă. Tot ce îmi doresc, de fapt, este să formez o echipă de femei profesioniste, integre moral, cu care să construiesc, alături de liderii judeţeni, strategia pentru alegerile din 2012. Sunt convinsă că mai am multe de spus în politică şi multe de făcut pentru femeile social-democrate din Vâlcea şi mi se pare firesc să-mi închei activitatea politică după ce mai trece un mandat, pentru că am constituit această organizaţie şi am muncit mult cu colegele mele ca să o aducem la acest nivel. Am făcut campanie după campanii şi am mers cot la cot cu colegii mei de la judeţ în toate localităţile din Vâlcea. Mi-am făcut datoria ca activist de partid, pentru că nu mă consider un simplu membru al PSD. Consider că sunt îndreptăţită să candidez şi am dreptul să spun ce am făcut până acum şi ce pot face în continuare pentru partid. Până acum nu am cerut nimic partidului. Venim în politică pentru oameni, dar suntem farisei dacă nu recunoaştem că intrăm în partid şi pentru noi. Eu cred că interesele mele au fost infinit mai mici decât ceea ce am făcut pentru alţii. Lucrez de 38 de ani în aceeaşi fabrică, unde am urcat treaptă cu treaptă, am fost economist stagiar şi am ajuns, după ce am parcurs toate etapele, director de resurse umane. Este o activitate care te leagă foarte mult de oameni, pentru că, în majoritatea timpului, trebuie să le asculţi problemele. A fost meseria pe care am făcut-o cu sufletul şi, în niciun caz, nu mi-a oferit-o partidul. Mai mult decât atât, soţul meu este pensionar militar, care, la un moment dat, într-un punct al vieţii, a suportat consecinţele faptului că era soţul Ioanei Liţă, care era membra unui partid politic aflat în opoziţie, atunci când i s-a spus că trebuie să-şi înceteze activitatea în condiţii de ordonanţă.

Rep.: La următoarele alegeri ce vor avea loc în anul 2012 intenţionaţi să candidaţi pentru o funcţie publică în administraţie?

I.L.: Ca să elimin suspiciunea că vreun gând de mărire mă apasă la vârsta de 60 de ani, vreau să vă spun că nu intenţionez în niciun caz pentru vreun post de deputat sau senator, pentru că nu reprezintă pentru mine un ţel şi nu mă văd în aceste funcţii. Probabil că tot pentru o funcţie de consilier judeţean voi candida, pentru că nu văd o altă funcţie pe care mi-aş dori-o la finalul carierei mele. Dacă un impediment, aruncat de unii binevoitori, este vârsta biologică, atunci le spun că legea nu te limitează nici la 60, nici la 70 şi mai glumind, mai în serios, spun că mă simt ca la 35 de ani.

Rep.: Revenind la Organizaţia de Femei a PSD Vâlcea, dacă veţi fi reconfirmată în funcţia de preşedinte, intenţionaţi ca, la alegerile locale din anul 2012, să susţineţi candidaturile a câtorva femei social-democrate din judeţ la funcţii în administraţia publică locală?

I.L.: Aşa cum spuneam, în majoritatea localităţilor din judeţ avem în organizaţii femei foarte valoroase care ar face faţă cu brio unei funcţii în administraţie. Din păcate, sunt foarte puţine femei în politică şi nu spun că este o meteahnă în PSD, pentru că aşa este în toate partidele. Principalul meu obiectiv la aceste alegeri de care faceţi vorbire este să scot în faţă cât mai multe femei şi să promovez cât mai multe tinere. În acelaşi timp, vreau să le îndemn pe femei să lase la o parte complexele şi să vină alături de noi în politică, pentru că, alături de bărbaţi, putem face ceva pentru ţara în care locuim şi, mai ales, pentru oamenii din judeţul nostru. Sunt atâtea doamne care pot să ofere atâta echilibru, atâta inteligenţă încât, spun eu, răutăcioasă fiind, putem depăşi cu mult bărbaţii.

CLAUDIA STANCIU