Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Valentin Iliescu este, din nou, în eroare

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, ofuscat de unul dintre articolele apărute în ziarul nostru, intitulat „Regretabilele greşeli politice ale «ministrului» Valentin Iliescu” care nu era tocmai laudativ la adresa sa, ne-a trimis un comentariu pe site, prin care ne acuza de neprofesionalism. Considerăm că personajul se află în eroare, motiv pentru care ne simţim datori să-i răspundem pentru lămurirea situaţiei. Să demontăm, pe puncte, acuzaţiile, exact aşa cum ne-au fost ele aduse.

Ni se reproşează că am folosit un citat dintr-un alt ziar, fără să menţionăm sursa, deşi, zice domnul Iliescu, am folosit pasaje întregi. Să detaliem. „Ziarul” la care se referă dumnealui este unul virtual, un oficios al PDL, al cărui patron, din câte ştim, este chiar el. Parcă valceanews.ro îi spune şi am luat doar două fraze. Le redăm în rândurile care urmează căci nu permitem nimănui să ne dezinformeze cititorii, doar pentru că cele scrise de noi nu le gâdilă orgoliul politic: „Cine judecă lucrurile corect realizează că actuala administraţie a judeţului nu a ajutat deloc localităţile din sudul judeţului. De aici şi sintagma de «sudul sărac al judeţului»”. Atât şi nimic mai mult! Nu am vrea să credem, domnule ministru, că nu cunoaşteţi definiţia exactă a cuvântului „pasaj”. Ar fi prea de tot.

În cazul în care nu vă mai amintiţi regulile jurnalismului, nici nu prea aveţi cum căci activitatea politică vă solicită prea mult (sperăm că şi cu folos!), o declaraţie, în momentul în care a fost livrată spaţiului public, aici înţelegând termenul general, ea devine accesibilă opiniei publice şi, deci, jurnaliştilor. Prin urmare, locul unde a fost ea exprimată nu mai este de prea mare însemnătate, esenţa afirmaţiei fiind cea care face obiectul analizei. În plus, ar trebui să nu mai scrieţi atât de apăsător pe tema legată de „nefurnizarea sursei de unde a fost preluată afirmaţia”. Am găsit pe portalul de ştiri ce vă aparţine un articol apărut în VOCEA VÂLCII  „Bucureştiul dă undă verde candidaturii lui Romeo Rădulescu la Primăria Râmnicului din partea P.D.L.-U.N.P.R.” şi care poartă semnătura din ziar, adică Vlad Soare. Dacă tăceaţi, filozof rămâneaţi!

Punctul doi al acuzelor este legat de faptul că am fi amestecat declaraţii „şi puncte de vedere din diferite perioade” fără să specificăm data şi contextul în care au fost ele făcute. Din nou, Valentin Iliescu este într-o regretabilă eroare. Declaraţia la care face obsesiv referire, legată de faptul că a spus că Ion Cîlea nu a dat bani în sudul judeţului, este dată la finele lunii februarie, iar cea de-a doua, a senatorului Jurcan, în primele zile ale lunii în curs, semn că perioada de timp este una apropiată. Şi, din nou, demonstraţi că habar nu aveţi ce înseamnă jurnalismul. Articolul la care vă referiţi era unul de analiză, drept pentru care nu era nevoie de amintirea datelor. Nu era o ştire. Numai acolo se procedează astfel. Sperând că aţi învăţat lucruri noi, vă lăsăm să meditaţi asupra lor.

Ne pare realmente rău să constatăm că nu aţi înţeles mai nimic din textul publicat din moment ce nu aţi reuşit să înţelegeţi că declaraţiile au fost puse în antiteză, tocmai  pentru a arăta că doi colegi de partid spun lucruri total opuse. Subiectul, însă, era acelaşi.

Singura noastră culpă, şi s-ar putea să aveţi dreptate, este că nu v-am contactat telefonic. Dar există o justificare: aflasem punctul dumneavoastră de vedere legat de împărţirea banilor pentru primării. Ce altceva mai era de spus?

Ultima dumneavoastră nemulţumire este una de-a dreptul ridicolă, dar, pe care o vom comenta pentru a nu vă simţi, din nou, neîndreptăţit. Spuneţi că articolul cu pricina „pune sentinţe dinainte şi nicidecum nu încearcă să informeze corect pe cititori”. Ca un om care conduceţi o televiziune, ar trebui să ştiţi că dreptul la libera exprimare este unul câştigat acum 22 de ani şi e la fel de preţios ca aurul de la Roşia Montană. Prin urmare, avem tot dreptul să tragem concluziile pe care le dorim, mai ales atunci când ele se bazează pe cifre reale, ce pot fi urmărite de întreaga opinie publică.  „Chiar şi dacă vă supară ce vă spun merită să trag o concluzie. Aţi lucrat foarte bine pentru domnul preşedinte Ion Cîlea”. Şi noi, chiar dacă vă supărăm, dorim să vă transmitem ceva: nu acceptăm sfaturi, în materie de jurnalism, de la un politician care prăjeşte copănele de pui la televizor şi jurizează concursuri de karaoke, în timp ce politicienilor adevăraţi le ard tălpile de mers prin judeţ pentru a lua act de problemele cetăţenilor.

• Colegiul de redacţie