Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu vrea să ştie cum va reduce guvernul Ponta şomajul

Rata şomajului a ajuns la 6,9% în luna aprilie a acestui an. Nivelul este în uşoară creştere faţă de perioada similară a anului anterior, numărul românilor care îşi caută un loc de muncă ajungând astfel la 628.000 de persoane, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Prin intermediul unei interpelări adresată ministrului Muncii Rovana Plumb, senatorul PNL de Vâlcea Adrănel Cotescu, este interesat să afle ce măsuri se vor implementa pentru reducerea şomajului, stimulării ratei de creștere a locurilor de muncă și, de asemenea, când preconizați că se va recupera diferența de locuri de muncă față de nivelul din 2008. De asemenea, Adrănel Cotescu vrea să ştie care este strategia de includere pe piața de muncă a celor 380.000 de români care se află în situaţia de „forţă de muncă potenţială adiţională”.

„Şomajul a rămas relativ constant în ultimii ani, în ciuda faptului că numărul de locuri de muncă din economie a crescut. Însă nivelul acestui indicator mai trebuie să scadă semnificativ pentru a ajunge la cel din perioada de dinainte de criză, când şomajul BIM (în formă ajustată sezonier) era de 5,6% (în aprilie 2008), iar numărul de şomeri era de 553.000 de persoane. Din luna aprilie a anului trecut până în luna martie a acestui an (acestea fiind cele mai recente date disponibile), numărul de salariaţi a crescut cu 92.500 de persoane, ajungând la un efectiv total de 4,5 milioane de angajaţi. Totuşi, mai sunt de recuperat încă 300.000 de locuri de muncă pierdute în criză pentru a ajunge la nivelul de 4,8 milioane de persoane angajate înregistrate în luna martie a anului 2008”, se arată în interpelarea senatorul vâlcean.