Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Romeo Rădulescu vrea debarcarea viceprimarului Eusebiu Veţeleanu

RĂZBUNARE. Presa locală a adus în atenţia opiniei publice conflictul dur iscat între primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, şi viceprimarul Eusebiu Veţeleanu, care pare că va duce la o ruptură definitivă dintre cei doi. De ceva vreme, e drept, apăruse o serie de informaţii potrivit cărora între edil şi viceprimar există disensiuni şi discuţii în contradictoriu care semnalau un adevărat cutremur, ale cărui efecte s-au făcut simţite cu câteva zile în urmă când Rădulescu i-a cerut lui Veţeleanu să-şi dea demisia din funcţia de viceprimar al municipiului.

După scandalurile legate de starea de incompatibilitate a viceprimarului Râmnicului, Cosmin Constantinescu şi al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, în PDL e din nou furtună. Dacă cele două probleme în jurul cărora s-au creat o multitudine de controverse şi-au găsit rezolvarea destul de repede pe cale legală, de data acesta taifunul a pornit din interiorul formaţiunii politice şi se preconizează a avea o intensitate periculos de mare. În fapt, dorinţa lui Romeo Rădulescu de a cere demisia lui Veţeleanu din funcţia pe care o deţine, hotărâre pe care, atenţie!, a luat-o fără a se consulta, aşa cum ar fi fost normal, cu colegii de partid, nu este deloc bine privită de figurile proeminente ale PDL. Cel mai revoltat din acest punct de vedere este parlamentarul Sorin Zamfirescu care ne-a declarat: „Nici nu-mi vine să cred că se întâmplă aşa ceva. Din punctul meu de vedere, o asemenea acţiune nu poate şi nu trebuie să aibă loc într-un partid precum PDL, fără să se fi purtat, în prealabil, discuţii în acest sens. Sigur că într-o formaţiune politică pot avea loc incidente, discuţii legate de profesionalismul cuiva, dar, repet, ceea ce se petrece acum este de neimaginat. Ar fi trebuit ca toată această situaţie să fie analizată într-un conclav care este îndrituit să hotărască şi nu să vină din partea unui singur om. Dacă schimbarea se va produce cu adevărat, voi ieşi public cu declaraţii destul de dure, voi lua atitudine. Mai întâi, trebuie să iau act de cele întâmplate şi, în funcţie de datele problemei, voi face afirmaţii”, a spus, tăios, Sorin Zamfirescu.

Liberalii îl susţin pe Veţeleanu

După lansarea informaţiilor legate de schimbarea lui Eusebiu Veţeleanu care au zguduit destul de tare spaţiul politic vâlcean, aşa cum era şi de aşteptat, au apărut mai multe întrebări legate de atitudinea pe care o va adopta senatorul Dorel Jurcan, în calitatea sa de preşedinte de partid. În ciuda zvonurilor legate de neimplicarea sa în vreun fel în această chestiune, deputatul Samoil Vâlcu ne dă, totuşi, asigurări că situaţia lui Veţeleanu va fi discutată în cadrul Biroului Permanent al partidului, unde se va lua o decizie în sensul schimbării sau rămânerii sale în funcţie. Surse din partid susţin contrariul, susţinând că, de fapt, Jurcan vrea să păstreze doar aparenţele, preferând „să nu se bage”. „Din câte am înţeles eu, Dorel Jurcan intenţionează să-i întâlnească pe cei doi (Rădulescu şi Veţeleanu – n.r.), faţă-n faţă pentru a discuta cu privire la această problemă. Miercuri şi joi, după şedinţa extraordinară de Consiliu Local, vom analiza în cadrul Biroului Permanent această stare de fapt, sperând să ajungem la o situaţie de echilibru. Vreau menţinerea echipei în actuala formulă, iar dacă va fi să luăm o decizie radicală mi-aş dori ca aceasta să fie luată împreună, nu să vină din partea unui singur om, aşa cum s-a întâmplat în acest caz”, a punctat deputatul Vîlcu.

Dacă democrat-liberalii sunt împărţiţi în tabere din care fac parte personaje care-l susţin sau nu pe vicele propus pentru schimbare, liberalii din Consiliul Local au decis deja cum vor proceda în acest caz. „Nu votăm schimbarea. Nu suntem de acord, pentru că din punctul nostru de vedere Eusebiu Veţeleanu are vederi mai liberale mai mult decât oricare din cei din Primăria Râmnicului. Din câte ştiu eu nu au fost probleme legate de profesionalismul vicelui PDL şi nici nu-mi amintesc ca el să fi votat vreodată împotriva partidului sau să acţioneze contrar intereselor PDL. Omul şi-a făcut întotdeauna treaba exemplar”, ne-a declarat alesul liberal Bogdan Pruteanu.

Puţin mai reticent din acest punct de vedere a fost liderul grupului de consilieri ai PSD, Gigi Matei, care susţine că nu este prea interesat de subiect şi că-i convine „atunci când intră dracu’ între adversarii politici”. „În situaţia în care pe viitoarele ordini de zi va apărea o asemenea solicitare trebuie să conţină grave abateri de natură profesională, pentru a putea vota în consecinţă. În cazul în care este vorba doar de o dispută politică, atunci nu ne interesează. Nu vom vota”, ne-a spus social-democratul Gigi Matei.

Greu de schimbat

Precizăm că schimbarea din funcţie a viceprimarului Eusebiu Veţeleanu nu este deloc una facilă din punct de vedere legal şi, în niciun caz, nu se poate declanşa în urma unor neînţelegeri de ordin personal şi politic aşa cum au lăsat să se înţeleagă protagoniştii acestui scandal. Legea 215 din 2001, privind legea administraţiei publice locale, spune foarte clar la articolul 78. „(1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi viceprimarul, respectiv viceprimarii, cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie. Durata mandatului viceprimarului este egală cu cea a mandatului consiliului local.

(2) Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, la propunerea motivată a unei treimi din numărul consilierilor sau a primarului, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie”. Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate produce, potrivit legii, conform art. 57 alin. 4 din Legea 215/2001 care spune că mandatul acestuia încetează de drept în unul dintre următoarele cazuri:

a) demisie;

b) incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială;

d) imposibilitatea de a fi exercitat mandatul pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 77 alin. (2);

e) când se constată, după validarea mandatului, că alegerea s-a făcut prin fraudă electorală sau prin orice altă încălcare a Legii privind alegerile locale;

f) a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privată de libertate;

g) punerea sub interdicţie judecătorească;

h) pierderea drepturilor electorale;

i) când, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin prin lege, a emis 3 dispoziţii cu caracter normativ într-un interval de 3 luni, care au fost anulate de instanţa de contencios administrativ prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

j) deces;

Caz similar la Hunedoara

O situaţie similară s-a produs şi în judeţul Hunedoara, oraşul Vulcan unde s-a decis schimbarea viceprimarului, Alina Anamaria Cîrstoiu, din raţiuni politice, fără ca cererea să fie întemeiată de abateri serioase legate de încălcarea atribuţiile de serviciu ce-i revin alesului. În acest caz, consilierii locali au ţinut cont doar de numărul de voturi necesar schimbării viceprimarului, nu şi de prevederile statutului aleşilor locali. Nu există nici o sancţiune şi nici un referat la adresa viceprimarului Alina Cîrstoiu care să ateste că nu corespunde acestui post. Pe cale de consecinţă, nu se poate schimba un viceprimar doar pentru că aşa vrea primarul sau pentru că aşa cere directiva de partid, fără să fie respectată legislaţia adoptată în acest sens. Revenind la situaţia de la Primăria Râmnicului, este foarte posibil ca pentru schimbarea din funcţie consilierii locali să facă referire, în solicitare, la art. 57 alin. 4 din 215/2001, care nu cuprinde expunerea unor anume motive pentru care să se poată face schimbarea, fiind opţiunea liberă a consilierilor locali aleşi, pe baza modului în care aceştia au perceput activitatea ca viceprimar a celui ce ocupă această funcţie. În situaţia eliberării din funcţie, ca sancţiune aplicată viceprimarului în temeiul art. 69 din Legea 393/2004, privind statutul aleşilor locali, este nevoie a se dovedi săvârşirea unor abateri grave şi repetate, comise în exercitarea mandatului,  precum încălcarea Constituţiei şi a celorlalte legi ale ţării sau prejudicierea intereselor ţării, ale unităţii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Forţat să demisioneze

Viceprimarul Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu, susţine că nu ţine cu dinţii de scaun, dar nici nu poate să stea cu mâinile în sân la încercarea lui Rădulescu de a face pulbere efortul său politic de până acum. „Romeo Rădulescu m-a chemat zilele trecute la el în birou şi mi-a spus aşa: «Ce faci, te-ai hotărât? Demisionezi sau nu, că eu nu te mai pot ţine aici…». I-am spus: «Nu, nu demisionez. De acum încolo, eşti liber să iei orice hotărâre vrei». Înţeleg că spune în stânga şi în dreapta că eu nu mi-am achitat obligaţiile de serviciu. Zilele viitoare, voi face un raport amănunţit de activitate pentru perioada ianuarie 2010-ianuarie 2011, în care voi explica celor care m-au ales, pentru că faţă de ei am o datorie şi nu faţă de primarul Romeo Rădulescu, ce am făcut pentru acest municipiu. Sunt mai mult decât convins că schimbarea este pur de natură politică. În cazul în care nu mi-aş fi îndeplinit obligaţiile, aşa cum spune primarul, ar fi trebuit să primesc avertismente în scris, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Am discutat cu aleşii locali, pe care i-am întrebat dacă sunt supăraţi pe mine şi dacă consideră că nu mi-am făcut datoria în calitatea pe care am îndeplinit-o. Patru sau cinci dintre ei sunt extrem de revoltaţi vizavi de chestia asta. Repet, nu-mi dau demisia din funcţia de viceprimar al municipiului, pentru că nu am motive. În cazul în care schimbarea se va produce, sunt convins că prefectul Petre Ungureanu nu va ataca în administrativ-contencios pentru că riscă să fie următorul pe lista schimbărilor politice. Ar fi fost normal să ne spălăm rufele în familie, aşa ar fi fost normal”, ne-a declarat Eusebiu Veţeleanu.

Am încercat să luăm legătura telefonic şi cu primarul Romeo Rădulescu, însă, din câte am aflat, acesta este plecat într-o delegaţie în Italia. De asemenea, din dorinţa de a mai avea încă un punct de vedere oficial din partea Primăriei Râmnicului, l-am contactat pe viceprimarul Cosmin Constatinescu, care, întreaga zi, a avut telefonul închis. Despre senatorul PDL, Dorel Jurcan, ce mai putem spune? Nu-i răspunde el la telefon lui Vasile Blaga, darămite nouă!

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU