Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ROMEO RĂDULESCU: Cât mai durează lipsa manualelor şcolare?

Prin intermediul unei interpelări adresate ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, deputatul Romeo Rădulescu vrea să obţină câteva răspunsuri vizavi de situaţia absurdă a lipsei manualelor școlare pentru clasele I și a II-a din anul școlar 2014–2015. Romeo Rădulescu vrea să ştie cine este vinovat, conform dispoziţiilor legale în vigoare, pentru lipsa manualelor şcolare în unităţile de învăţământ la data de 15 septembrie anul curent. De asemenea este interesat şi de cum se respectă noua programă şcolară comunicată pentru anul şcolar 2014–2015, în condiţiile în care Ministerul a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasele I şi a II-a, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale.

„Legea nr. 1 din 5 ianuarie 2011 a educaţiei naţionale, art. 69, alin. 4, prevede că „elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale, în condiţiile legii.”

Cu toate acestea, la deschiderea anului şcolar 2014–2015, elevii claselor I și a II-a, din ciclul primar, au avut neplăcuta surpriză să constate lipsa manualelor ce ar fi trebuit să-i aştepte pe bănci în şcoli.

Domnul Claudiu ISTRATE, Directorul Executiv al Uniunii Editorilor din România, susţine că vina pentru această întârziere impardonabilă aparţine funcționarilor statului, declarând că „Ministerul a început foarte târziu această procedură, a fost aprobată abia în 2013 şi a stat în sertar până în martie 2014, anunţul de declanşare, publicarea în Monitorul Oficial a fost făcută abia în 14 martie 2014, efectiv licitaţia a început abia în ziua de Paşte, cu termen de prezentare a ofertelor în iunie, apoi mutat în 16 iulie. Noi am avertizat că nu există timpul necesar pentru încheierea licitaţiei, nici pentru virarea manualelor în şcoală. Nu mai vorbesc de greşelile uriaşe de management ale acestui proiect dublate de o lipsă de profesionalism incredibilă, lipsă de dialog şi de transparenţă cum rar mi-a fost să întâlnesc în cadrul unui minister”.

În replică, întrebat de reprezentanţii mass-mediei, prezenţi la deschiderea festivă a noului an şcolar, despre data când elevii vor primi manualele, Dumneavoastră aţi declarat acestora că „Nu ar fi trebuit ca astăzi să nu avem manuale. Mi-aş fi dorit ca startul manualelor digitale să fie pe 15 septembrie, şi nu pe 25 septembrie sau când o fi. … Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfârşitul licitaţiei dacă s-a greşit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu vreau să comentez decizia CNSC. Suntem obligaţi să reevaluăm. Nu vreau să dau un termen, pentru că, de fapt, problema nu este la reevaluarea Ministerului Educaţiei Naţionale, pot fi făcute contestaţii pe alt subiect”.

Pe de altă parte, Dl Prim-ministru Victor-Viorel PONTA a declarat tot în această toamnă la Târgu Jiu, cu prilejul marcării festive a unui nou ciclu de învăţământ, că „ideea de manual digital” este cu adevărat o reformă, care trebuie făcută grabnic, spunând că „nu mai există niciun elev care să nu ştie să folosească o tabletă, un telefon, un computer” şi, de altfel, că nu crede că mai există un elev, chiar şi de clasa întâi, care să nu aibă un telefon cu acces pe Internet” – se arată în interpelare.