Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BRD Pensii va fi preluată de Grupul Banca Transilvania

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a semnat un acord cu BRD – Groupe Société Générale și Société Générale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), o companie activă în România în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III). Tranzacția se așteaptă să fie finalizată în prima jumătate a anului 2025.

„Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD – Groupe Société Générale și Société Générale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie activă în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III)”, informează BT.

Sistemul de pensii private din România, care include fondurile de pensii obligatorii și facultative, deține active totale de peste 131 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023, reprezentând 8,48% din PIB-ul anual. Aceste fonduri au generat randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani și au peste 8,8 milioane de participanți. Scopul principal este investirea prudentă în active de calitate pentru a oferi valoare suplimentară participanților după pensionare.

BRD Pensii administrează atât fondul din Pilonul II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio).

Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanți și una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant.

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii depășea 5,4 miliarde de lei la 31 decembrie 2023, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio era de peste 232 milioane lei. Randamentul anualizat de la înființare până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii și de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

„Achiziția reprezintă un pas strategic pentru Grupul Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative – Pilon III, deja existente în oferta noastră, și intrăm pe piața fondurilor de pensii administrate privat – Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România. Sistemul de pensii private este o sursă stabilă de capital care contribuie la finanțarea statului și a sectorului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung. Credem că, prin capabilitățile noastre, putem contribui semnificativ la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienților o gamă diversificată de produse de economisire”, spune Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Achiziția necesită aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară din România.

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piața pensiilor facultative din 2019, debutând printr-o achiziție. De la finalizarea tranzacției, BT Pensii și-a dublat numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea, care are acum aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni ale acestui an.

Finalizarea tranzacției de vânzare a BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA este așteptată în prima jumătate a anului 2025, potrivit BRD.

„BRD rămâne pe deplin angajată în sprijinirea economiei României prin activitățile sale de Retail, Corporate, Investment banking, Asigurări, Gestiunea activelor, Leasing și Mobilitate”, anunță BRD.