Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Război nedrept împotriva OLTCHIM

VENDETĂ. Există în Vâlcea câteva instituţii media care au pornit un adevărat război mediatic împotriva directorului general al OLTCHIM, Constantin Roibu. Motivele acestei vendete sunt nenumărate şi atât de puţin importante, încât nici nu merită să fie inserate în paginile ziarului nostru. Ca orice formă de război, înainte de iniţierea agresiunii verbale, se alege ţinta, în acest caz OLTCHIM, se face un studiu asupra ei cu scopul de a o cunoaşte cât mai bine. Printre tacticile utilizate în acest tip de confruntare mediatică, figurează o anumită organizare a limbajului şi a stilului de prezentare a informaţiilor în mass-media, folosirea unor simboluri cu înţelesuri ascunse sau directe şi un noian de informaţii neverificate furnizate de diverse grupuri de interese. Cam aceasta este, în linii mari, definiţia „războiului mediatic”, iar aplicabilitatea ei în cazul nostru este aproape perfectă.

Atentat la economia locală

Avem în judeţ o multitudine de probleme dintre cele mai grave.  Mare parte dintre ele par fără de rezolvare, fie pentru că soluţiile sunt extrem de complicate, fie datorită neimplicării celor care ne conduc destinele. Dar despre toate aceste neajunsuri se vorbeşte rar, în şoaptă, pe la colţuri, ca şi cum nici nu ar exista. În schimb, ne pricepem bine să desfiinţăm oameni şi instituţii-simbol pentru o întreagă comunitate. De ceva vreme, o parte a presei vâlcene a început să arunce cu pietre în Constantin Roibu, pe care-l acuză de toate relele pământului. Pentru ei, detractorii, faptul că OLTCHIM, societatea pe care o conduce, este pilonul economiei locale fără de care un întreg judeţ s-ar prăbuşi cu zgomot la pământ, nici nu contează. Apar la ore de maximă audienţă la televizor, criticând ca nişte ţaţe cu principii zero  activitatea managerului general şi a combinatului vâlcean, folosind cuvinte dure. De fapt, ceea ce fac ei, şi nu dorim a le da numele căci se cunosc prea bine, nu este altceva decât să lege la stâlpul infamiei singura societate vâlceană care face economia locală, ruginită cum este ea, să fie pusă în mişcare. Paradoxal, nu-i aşa? Privind, însă, la interesele ce-i mână să se comporte astfel, lucrurile stau cu totul altfel.

Senatorul liberal Emilian Frâncu, care are şi momente în care spune lucruri importante, trăgea un semnal de alarmă cu privire la vendeta începută de câţiva jurnalişti împotriva OLTCHIM, declarând că oricine aduce asemenea acuzaţii societăţii, nefondate de altfel, „nu face altceva decât să submineze economia locală, atentând la siguranţa a mii de vâlceni”. Din punctul său de vedere asemenea practici, deloc ortodoxe, nu trebuie şi nu pot trece nebăgate în seamă. În plus, el a mai spus că de vină pentru „răul ce i se întâmplă acum  OLTCHIM-ului”, este şi principalul partid din arcul de guvernământ, PDL, care nu a sprijinit câtuşi de puţin activitatea combinatului vâlcean. „Eu îi rog pe cei care lucrează la Oltchim să se gândească bine, pe muncitorul acela simplu, care trudeşte şi îşi pune pe tavă şi sufletul pentru ca acest combinat să meargă, plus alte zeci, sute de firme pe lângă el, să se gândească de acum de două-trei ori înainte de a vota. Şi când îi mai prinde pe acolo, pe platformă, pe domnii de la PD-L, care se tot laudă că ajută Oltchim, când de fapt ei pun piedici, să-i scuipe! Să arunce cu pietre după ei! Asta ar fi singura soluţie ca astfel de nemernici să fie alungaţi şi să nu le mai dăm credit. Când vor vedea mincinoşii că, până la urmă, minciuna are picioare scurte, se vor lăsa de meserie. Şi vă mai spun ceva: în acest război, presa vâlceană, cea adevărată, ca şi Emilian Frâncu, trebuie să fie lângă Constantin Roibu, lângă Oltchim care trebuie să funcţioneze aşa cum trebuie”, susţine parlamentarul penelist.

Detractori agasanţi

Şeful peneliştilor din municipiu a făcut şi câteva declaraţii destul de surprinzătoare, afirmând că în spatele acestor atacuri „se află un lider marcant al PD-L, care pe viaţă şi pe moarte, de câţiva ani, se luptă cu Oltchim-ul. Acuma, având şi un canal media la dispoziţie, invită tot felul de persoane care să lovească în Oltchim. Nu e niciun fel de element negativ, acela de a invita oameni să înjure Oltchim-ul. Aş fi de acord cu acest lucru… Drama mea este că moderatorul, care ar trebui să fie o persoană cât de cât obiectivă, neutră, incită la violenţă, la ură, la tot felul de proferări de injurii la adresa conducerii acestei instituţii. De ce? Cui îi foloseşte? Iată de ce: domnii de la PD-L au venit de vreo zece ori prin campania electorală, inclusiv doamna Udrea, Boc, Videanu, Băsescu. Bătălia care se dă pentru imaginea Oltchim are un scop foarte simplu: ştiţi foarte bine că băncile nu acordă împrumuturi decât dacă au încredere în viitorul entităţii solicitante. Venind cu tot felul de comunicate din acestea paranoice, catastrofice, despre Oltchim se încearcă practic falimentarea combinatului. Adică Roibu, pe lângă faptul că nu primeşte bani de la Guvern, un lider marcant al PD-L, cu toată şleahta de pedişti după el, face tot ce se poate ca Oltchim să nu primească împrumuturi”, a mai spus senatorul Frâncu, care a lăsat să se înţeleagă că în spatele acestei maşinaţiuni este nimeni alta decât patroana televiziunii VTV, Maria Tudor. Afirmaţiile liberalului sunt adevărate în esenţă, dar ele au iz de demagogie. Puţini sunt cei care, şi la parlamentari ne referim aici în primul rând, care au ajutat în mod real OLTCHIM prin fapte şi nu la nivel declarativ. Un lucru, însă, e cert: directorul Roibu trebuie lăsat în pace să-şi facă treaba, şi e profesionist în ceea ce face, iar aruncătorii de noroi de prin presă să ia o pauză de lucru că au început să devină agasanţi şi pun de acelaşi disc de fiecare dată, care s-a uzat şi a început să scârţâie.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU