Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Petre Ungureanu se crede zeul Atlas

• A-nnebunit lupul!

UIMIRE. Despre Petre Ungtureanu, prefectul judeţului, în paginile ziarului nostru au curs râuri de cerneală, nu pentru că ar fi vorba de un personaj care s-a dedicat cauzei cetăţenilor, ci, pentru că individul calcă în străchini, cu graţie, frecvent. Ne-am obişnuit deja cu afirmaţiile sale prin care vrea să demonstreze opiniei publice că este mai inteligent decât pare, dar, trebuie să recunoaştem, ele nu încetează se ne uimească permanent.

Cu toate că adoră să se afle în faţa camerelor de luat vederi sau în presă, care nu-i este câtuşi de puţin favorabilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu se fereşte de întâlnirile cu jurnaliştii, realizând, probabil, că ar fi pus în situaţii delicate şi că i s-ar adresa întrebări la care nu deţine răspunsul.

Petre Ungureanu este, fără dubii, alături de Ion Nicolae sau Emilian Frâncu, unul dintre cele mai impopulare figuri publice din judeţul nostru. Conştient că dacă nu ar fi fost numit politic în funcţia de prefect, printr-un norocos concurs de împrejurări, nu ar fi avut prea mari şanse să câştige o bătălie ce presupunea votul cetăţeanului, prefectul se chinuieşte din răsputeri, deşi nu-i iese niciodată, să se facă plăcut. Ba,chiar, încearcă fel de fel de glume expirate cu reprezentanţii presei, sperând că astfel, i se mai şterge puţin din imaginea negativă pe care şi-a conturat-o de-a lungul timpului.

În încercările sale disperate de a părea în ochii opiniei publice ca un salvator al judeţului, ce au devenit de-a dreptul penibile, Petre Ungureanu a început să se compare cu zeul Atlas, cel despre care grecii credeau că ţinea bolta cerească pe umăr.  Asemănarea închipuită de prefect nu numai că stârneşte hohote de râs, dar este de-a dreptul penibilă. În realitate, Bebe Sexologu’ este un prefect mic, scund, câteodată frustrat, care atunci când nu are argumente să susţină o dispută jigneşte şi care dă dovadă, spun gurile rele, de un servilism politic greţos.

Privit în toată splendoarea lui, Petre Ungureanu este un prefect care are grave probleme în ceea ce priveşte relaţiile interumane. Nu o spunem noi, ci mare parte dintre angajaţii instituţiei pe care o conduce şi care, sătui de stilul dictatorial în care conduce Prefectura Vâlcea, afirmă că nicicând nu au avut un conducător mai dur. În ciuda declaraţiilor sale prin care vrea să ne convingă cu toată puterea că este transparent în relaţiile cu cetăţeanul şi presa, realitatea are o cu totul altă faţă. Prefectul vede roşu în faţa ochilor în momentul în care în ziare apar informaţii referitoare la activitatea sa, sau când jurnaliştii îi demonstrează că zvonurile, mai ales cele care-l pun într-o lumină proastă, circulă cu viteza luminii.

Prefectul vătaf

La scurt timp după alegerile din PDL Vâlcea, în urma cărora a fost ales în fotoliul de preşedinte al partidului senatorul Dorel Jurcan, au început să apară zvonul potrivit căruia, prefectul ar urma să fie demis de Guvern din funcţia pe care o deţine. Nu puţini au fost cei care, şi ne referim aici la personajele din mediul politic, s-au bucurat teribil la auzul unei asemenea veşti, semn că activitatea lui Ungureanu nu este deloc satisfăcătoare.

Mai mult, se auzea, că reprezentanţii Guvernului s-au declarat şi ei nemulţumiţi de felul în care Ungureanu a înţeles să-şi exercite atribuţiile pe care funcţia le impune. Sunt mulţi cei care susţin că prefectul este un soi de satrap autohton, care este de părere că pentru a rezolva o problemă trebuie să dea cu barda în cine se nimereşte. Spiritul său revanşard şi parşivenia politică ce i s-au impregnat adânc în caracter l-au transformat într-un prefect indezirabil. Unul dintre cei mai aprigi critici ai săi este deputatul PNL, Cristian Buican, care a reuşit, în câteva rânduri, să-l definească perfect. „Ungureanu trimite tot felul de controale la primarii PSD şi PNL şi îi şantajează cu tot felul de chestii inventate de el. Îi vom cere primului ministru, Emil Boc, să-l înlocuiască din funcţie. Averea lui este extrem de mare faţă de câştigurile din salariile pe care le-a încasat până acum. Îi voi face, personal, o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate, pentru ca averea sa să fie cercetată”, declara parlamentarul.

Am studiat şi noi declaraţia de avere a prefectului Ungureanu şi am descoperit că Buican are câteodată dreptate. Rubricile documentului sunt pline de cifre şi metri pătraţi de terenuri, lucru ce demonstrează din plin că Sexologului nu i-a mers deloc rău de când ne-a invadat spaţiul public. Declaraţia sa de avere este năucitoare pentru oricine o răsfoieşte, iar bunurile achiziţionate i-ar putea ajunge pentru o viaţă de om. În 2000, reprezentantul Guvernului în teritoriu a achiziţionat în Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, un teren intravilan, în suprafaţă de 610 m.p., din care are dreptul la jumătate. Astfel, aflăm că valoarea de impozitare a acestuia este de 6 mii lei şi că bunul este supus partajului. Aceeaşi situaţie o găsim şi la terenul de la Bujoreni, tot intravilan, în suprafaţă de 2.272 de m.p., dobândit în anul 2007. Printre terenurile deţinute de prefectul judeţului, se mai numără unul intravilan, de 500 de m.p, în Râmnicu Vâlcea, altul situat în Bujoreni, ce se încadrează în aceeaşi categorie, de 2.657 m.p., şi două extravilane, în Morăreşti şi Budeşti, în suprafaţă de 1,35 hectare şi, respectiv, 1,42 hectare. Acestor bunuri li se adaugă o casă de locuit în Râmnic de 340 metri pătraţi, a cărei valoare de impozitare este de 80 mii lei, o altă casă în Sfântu Gheorghe, în suprafaţă de 280 m.p., (valoare de impozitare, 50 mii lei) şi un apartament în Râmnic. În declaraţia de avere mai găsim o şalupă marca CrisCraft, fabricată în 1981, şi o barcă RomCraft, achiziţionată în 2008. Tot atunci, Ungureanu a înstrăinat societăţii Terapont un teren, pentru suma de 312 mii lei. De asemenea, prefectul are şi o datorie la bănci de peste 150 mii euro.  Explicaţia prefectului de fiecare dată când este întrebat cum a reuşit să pună atâta avere la ciorap este că a strâns-o prin muncă susţinută şi fără vreun ajutor.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU