Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lupta pentru funcţii şubrezeşte USL

CERTURI. Între social-democraţii şi liberalii vâlceni, tensiunile s-au acutizat din momentul în care peneliştii au reuşit să obţină un număr mai mare de primari decât colegii lor de alianţă. Ambiţioşi, pesediştii, pornind de la acest considerent, vor să obţină mai multe posturi în conducerile deconcetratelor vâlcene, în încercarea de a mai compensa lucrurile. Deşi a trecut ceva vreme de la alegerile locale din 10 iunie, USL nu se grăbeşte prea tare cu schimbările, lăsând să se înţeleagă că-şi doreşte înlocuirea directorilor existenţi cu indivizi profesionişti.

De o vreme, în USL există discuţii intense pe seama împărţirii funcţiilor de directori ale deconcentratelor vâlcene. Potrivit protocolului, aceasta ar fi trebuit să fie făcut pe principiului parităţii, adică unu la unu, însă, se aude, liberalii şi social-democraţii nu ar fi căzut de acord nici din acest punct de vedere. Mai exact, liderii celor două formaţiuni politice ce formează USL şi-ar fi făcut propriile liste cu instituţiile şi numele ce urmează a trece în „ograda” fiecăruia, lucru ce a dat naştere la controverse în interiorul Alianţei. De altfel, aşa se poate explica şi lentoarea celor doi şefi de partid în schimbarea pedeliştilor din fruntea deconcentratelor. În esenţă, dacă pesediştii şi liberalii s-ar fi înţeles din acest punct de vedere, atunci, cu siguranţă, până acum, am fi asistat la mutări mult mai ample pe tabla de şah a politicii vâlcene.

Există, în interiorul USL, voci marcante care susţin, deplin conştiente de conjuncturile politice ale momentului, că este foarte posibil ca, mai devreme sau mai târziu, drumurile celor două partide să se despartă, fiecare rămânând pe  cont propriu.

Până acum, PNL a înregistrat, în ceea ce priveşte numirea în fruntea deconcentratelor, deocamdată, două victorii. Este vorba de numirea în funcţia de director al lui Mihail Gabriel Miclea, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSAVSA), fotoliu ce a aparţinut democrat-liberalului, în prezent primar la Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Ce de-a doua reuşită este „ungerea” în funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar (ISJ) Vâlcea a liberalului Florin Smeureanu. În poziţiile secunde, de inspectori-şefi adjuncţi, au fost numiţi Remus Grigorescu şi Adina Dobrete, ambii social-democraţi.

Disensiunile

Pe surse, am aflat că social-democraţii şi-ar dori, deşi alegerea nu este una prea fericită, înlocuirea lui Georgeta Sălişte din funcţia de director al Spitalului Judeţean Vâlcea, care, până acum, a dovedit că are expertiză în domeniu, cu Adrian Buşu, juristul Colegiului Medicilor Vâlcea. În fruntea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), se vehiculează numirea lui Constantin Rădulescu, care, de altfel, pentru o scurtă perioadă de timp, a mai ocupat această funcţie.

Un alt pesedist care a fost, deja, numit interimar este Ion Stoenescu care a făcut rocada cu Toma Boncan. Gurile rele spun că Boncan ar fi fost schimbat din funcţie, deoarece, probabil, în încercarea de a-şi păstra postul acesta ar fi trecut de la PDL la  PC, lucru care nu a fost câtuşi de puţin pe placul useliştilor.

Rămâne de văzut, în continuare, care va fi nivelul la care se vor purta răfuielile politice dintre cele două formaţiuni politice, aparent apropiate, pentru funcţiile de şefi de deconcentrate. Vom asista, suntem siguri, la acerbe lupte de culise care vor isca zeci de scandaluri şi tornade în interiorul Alianţei şi care pot conduce la şubrezirea imaginii acesteia.

Cum spuneam şi la începutul materialului nostru, faptul că schimbările se produc atât de încet, şi, de obicei, nu fără scandal, poate fi pus pe seama, de acum, eternelor neînţelegeri pentru împărţirea puterii.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU