Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Nicolae nu se lasă dus

OFTICĂ. Supărat că a fost exclus din funcţia de ales judeţean ca urmare a deciziei liderilor de la Bucureşti de a-l da afară din PP-DD, biciclistul politic Ion Nicolae, zis şi „Dintele de Aur”, a dat în judecată Consiliul Judeţean, susţinând că au fost încălcate câteva dispoziţii din Statutul partidului, în sensul că sancţiunea ar fi trebuit stabilită în prima şedinţa ordinară după primirea propunerii de sancţionare sau în şedinţa extraordinară. În opinia sa, dispoziţiile statutare au fost încălcate, sancţiunea fiind luată în aceeaşi şedinţa ordinară în care s-a făcut propunerea. Pe de altă parte, CJ se apără, precizând că a luat act de încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier judeţean al lui Ion Nicolae, ales pe lista PP, locul fiind declarat vacant.

 Ion Nicolae a fost nevoit să renunţe la calitatea de consilier judeţean, după ce conducerea centrală a PP-DD a decis să-l excludă din partid, motivând faptul că individul aduce grave atingeri imaginii partidului. Ofuscat că a rămas pe tuşa politicii vâlcene, acolo unde îi şi este locul!, „Dintele de Aur” a început să posteze în spaţiul virtual fel de fel de mizerii la adresa fostului său şef de partid, Dan Diaconescu, unele dintre mesajele de pe pagina personală de Facebook fiind la marginea trivialului.

Fără să-i pese că alunecă din nou în penibil, Nicolae şi-a consultat avocaţii şi a decis să dea în judecată Consiliul Judeţean, în contencios-administrativ, invocând faptul că instituţia a luat hotărârea de excludere a sa, cu încălcarea prevederilor statutare ale PP-DD. Statutul aleşilor locali spune foarte clar că în cazul în care o formaţiune politică retrage sprijinul politic al unui ales local sau judeţean, pe cale de consecinţă, persoana în cauză este nevoită să renunţe la această calitate. Aşadar, ceea ce încearcă Ion Nicolae să facă acum, nu este decât un foc de paie care se va stinge repede, la primul vânt.

Iată, totuşi, câteva din explicaţiile aduse instanţei de Nicolae, care, din lipsă de activitate, încearcă marea cu degetul. „Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea din 31 august 2012 s-a luat act de încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier judeţean al subsemnatului, hotărârea având la bază adresa nr. 187/20 august 2012, emisă de PP-DD – Organizaţia judeţeană Interimară Vâlcea prin care Consiliul Judeţean Vâlcea era înştiinţat că mi s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de consilier judeţean. Împotriva hotărârii menţionată mai sus prin care s-a dispus excluderea mea din partid am formulat în termen legal contestaţie la Comisia Naţională pentru Statut, Etică şi litigii, potrivit art. 19 din Statutul partidului, contestaţie în care am invocat motivele de nelegalitate şi netemeinice a hotărârii nr. 119/2012 şi care nu a fost soluţionată definitiv până în prezent. În aceste circumstanţe, Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea din data de 31 august 2012 a fost luată în baza unei hotărâri a BNC, a partidului care este dată cu încălcarea Legii şi a Statutului şi nu este definitivă. Pentru toate aspectele ce preced, vă solicităm să admiteţi cererea şi să dispuneţi suspendarea Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea din 31 august 2012, privind încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier judeţean al subsemnatului până la pronunţarea instanţei de fond”, se arată în întâmpinarea lui Nicolae.

 Explicaţiile CJ

 Menţionăm că prima înfăţişare a procesului dintre Ion Nicolae şi Consiliul Judeţean Vâlcea a avut loc marţi, 16 octombrie 2012, urmând ca în săptămânile ce urmează, instanţa să se pronunţe cu privire la această speţă. În întâmpinarea CJ, se arată că în conformitate cu prevederile Legii privind Statutul aleşilor locali, nr. 393/2004, calitatea de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. „Hotărârea a fost adoptată ţinând cont de adresa Partidului Poporului – Dan Diaconescu – Organizaţia Judeţeană Vâlcea nr. 187 din 20 august 2012, înregistrată la Consiliul Judeţean Vâlcea sub nr. 9896, din 21 august 2012, prin care se face cunoscut că domnul Ion Nicolae şi-a pierdut calitatea de membru al Partidului Poporului – Dan Diaconescu, la care a fost anexată şi Hotărârea Biroului Naţional de Coordonare nr. 119 din 13 august 2012. Argumentele care vizează nelegalitatea excluderii reclamantului din Partidul Poporului – Dan Diaconescu nu interesează prezenta cauză, întrucât nu revine instanţei de contencios-administrativ, Consiliul Judeţean nu analizează legalitatea sau nelegalitatea excluderii din partid. După cum însuşi reclamantul a arătat, acesta a contestat excluderea sa din partid la Comisia Naţională pentru Statut, Etică şi Litigii. Faţă de situaţia de fapt şi de drept se impune respingerea cererii de suspendare. Faţă de încetarea de drept a calităţii de consilier, în cazul pierderii calităţii de membru în partid, constatarea acestei situaţii, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Vâlcea, este o simplă formalitate, neputând fi lăsată la aprecierea Consiliului judeţean”, aflăm din întâmpinarea Consiliului Judeţean.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU