Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Nicolae, izgonit din PNL

• “Dintelui de Aur” i s-a arătat democraţia

EXCLUDERE. Un vechi proverb românesc spune că “Cine seamănă foc culege furtună”. Asta a cules Ion Nicolae, cunoscut publicului larg ca şi “Dinţişorul de aur” duminică, 27 iunie a.c., când s-a trezit exclus din PNL de colegii săi din Delegaţia Permanentă. În momentul când s-a trecut la vot, din cei 122 de liberali prezenţi, 82 au votat pentru excluderea lui Nicolae, 35 împotrivă şi 5 s-au abţinut.Vremea scadenţei a sosit şi pentru Nicolae, care, ani de zile, cocoţat în demnităţi publice (şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi consilier municipal) s-a ocupat numai de satisfacerea intereselor personale, îmbârligături şi înavuţire.

Fierbere mare duminică, 27 iunie a.c., în sala mare a Consiliului Judeţean Vâlcea. Liberalii vâlceni, membri ai Delegaţiei Permanente a PNL, s-au întâlnit pentru a lua decizii importante pentru viitorul partidului. Din cei 190 de membri, la şedinţă, au participat 122, astfel că întâlnirea a fost una statutară. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost sancţionarea unor aleşi locali care au făcut deservicii partidului. Aici, forul de conducere al PNL a discutat despre situaţia lui Ion Nicolae, care a fost luat în colimator de mai mult timp de liderii PNL pentru derapaje şi deservicii aduse partidului. Timp de câteva ore, liberalii au întors pe toate feţele situaţia şi au ascultat părerile celor implicaţi.

Exclus din partid cu majoritate de voturi

Ion Nicolae a avut posibilitatea să-şi expună punctul de vedere şi a luat cuvântul de vreo 4 – 5 ori. Vădit enervat şi recalcitrant, Nicolae a reiterat acuzele aduse lui Cristian Buican şi Emilian Frâncu referitoare la banii cheltuiţi pentru sondajul de opinie făcut înaintea alegerilor parţiale pentru primăria Râmnicului. Ridicând tonul, el i-a acuzat pe cei doi că nu au plătit către INSOMAR cei 8.000 de euro pe care i-au strâns de la candidaţii din interiorul PNL. Nicolae spune că banii au fost încasaţi la PNL, dar nu au mai ajuns la INSOMAR. Mai mult, Nicolae a acuzat şi că sondajul ar fi fost falsificat pentru inducerea în eroare a sponsorului Niţu, patronul firmei Damila, care ar fi cheltuit peste opt miliarde de lei vechi în campania de susţinere a lui Bogdan Pistol. Atât Buican, cât şi Frâncu au adus actele contabile doveditoare care demonstrează că sondajul a fost plătit.

Într-o ultimă încercare de a-şi convinge colegii să nu-l dea afară din partid, Nicolae s-a victimizat spunând că este sacrificat şi că o să conteste decizia la Comisia de Onoare şi Arbitraj. Cel mai vehement acuzator al lui Nicolae a fost avocatul Victor Stănculescu, care i-a arătat acestuia obrazul, întrebându-l cum mai are curaj să vină în faţa lor ştiind că a cochetat cu ideea de a trece la UNPR. Mai mult, Stănculescu a spus că a făcut cerere pentru a intra în posesia adresei semnată de Nicolae în numele UNPR pentru a închiria sala Consiliului Judeţean.

În final, s-a trecut la vot şi din cei 122 de liberali prezenţi, 82 au votat pentru excluderea lui Nicolae, 35 împotrivă şi cinci s-au abţinut. Printre cei care au votat pentru excluderea lui Nicolae îi putem aminti pe Cristian Buican, Emilian Frâncu, Gheorghe Folea, Mircea Poenaru, Victor Popescu, Ilie Fârtat şi Victor Stănculescu. Din câte am reuşit să aflăm, Nicolae a avut mai mult succes la femei pentru că împotriva deciziei de excludere au votat Elena Ceauşu, Svetlana Preoteasa, Valentin Monceanu şi alţi câţiva preşedinţi de organizaţii de cartier.

„Am respectat statutul” – Cristian Buican

Dorind să demonstreze că PNL-ul nu e un sat fără câini şi pentru a-şi consolida poziţia destul de şubredă de lider în partid, Cristian Buican a recurs la măsuri dure, cum este cea de excludere a lui Nicolae: „Cine nu înţelege că PNL Vâlcea este o instituţie cu reguli clare, care trebuie respectate, poate să plece de pe acum. Nu voi face rabat de la respectarea statutului şi a regulamentelor interne, iar Nicolae le-a încălcat de foarte multe ori. Concret, astăzi Delegaţia Permanentă a validat propunerea BPT de excludere a lui Nicolae cu majoritate de voturi. Nicolae are posibilitatea să conteste decizia, este treaba lui. Noi am procedat statutar” – ne-a declarat telefonic Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea.

Frâncu s-a dezis de Nicolae

Surprinzător sau nu, pentru excluderea lui Nicolae a votat şi senatorul Emilian Frâncu, despre care se ştie că a fost cel care l-a propulsat pe Nicolae în forul de conducere al PNL, pe vremea când era preşedintele partidului. Timp de mai bine de 4 ani, cei doi au funcţionat aproape perfect în tandem, Frâncu la judeţ, iar Nicolae la municipiu, senatorul rămânând indiferent la semnalele colegilor de partid şi ale presei că Nicolae aduce grave prejudicii de imagine PNL-ului, mai ales pentru că acesta avea probleme mari de tot de a se exprima în limba română.

„Nu pot spune decât că orice decizie a unui for al partidului trebuie respectată. Eu cred că colegul meu Ion Nicolae (este încă colegul meu până când se va pronunţa Curtea de Onoare şi Arbitraj) a greşit puţin când în şedinţa BPT, atunci când s-a discutat iniţial cazul său, unde unii colegi au fost supăraţi că adusese anumite acuze, multe din ele nefondate, altele jignitoare, dacă şi-ar fi cerut atunci scuze, nu se ajungea aici. Practic, au fost 4 capete de acuzare: non-combatul din campania electorală ultimă, trecerea la UNPR, trimiterea spre presă a unor documente interne ale partidului şi ultima, jignirea unor colegi. Din toate cele patru, ultima acuzaţie este foarte clară şi de necontestat. Aici sunt mărturii multe. Trecerea la UNPR a fost într-un fel contestată, dar se poate demonstra prin cererea pe care a făcut-o prin semnătură proprie la CJ Vâlcea pentru solicitarea unei săli pentru o şedinţă a UNPR-ului. E ciudat ca un liberal să facă aşa ceva, dacă nu este membru al partidului respectiv. Celelalte două capete de acuzare sunt nedemonstrate suficient” – a precizat Emilian Frâncu.

Următoarea oprire, UNPR?

Oare aici se va sfârşi cariera de biciclist politic a lui Ion Nicolae? Noi credem că nu, pentru că mai are câteva partide prin care încă n-a trecut: nou înfiinţatul UNPR, cu care de altfel a şi cochetat într-o vreme, sau, de ce nu, Nicolae ar fi în stare să bată şi la uşa lui Cîlea doar pentru a mai prinde vreun  post bănos de unde să-şi poată face mendrele.

CODRUŢA ALEXANDRU