Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Emilian Frâncu se victimizează teatral

• Ofticat că s-a aflat că face afaceri cu statul

CONTRACTE. Pe site-ul www.cursdedemocratie.ro au apărut informaţii legate de afacerile derulate de parlamentari cu statul român. Printre aleşi, surpriză, se află, aşa cum vă informam şi în numărul trecut al publicaţiei noastre, senatorul PNL, Emilian Frâncu, despre care aflăm că are şapte contracte, toate încheiate în 2010, prin atribuire directă cu mai multe primării din judeţul Vâlcea, în valoare totală de 148.202 lei. Supărat că au ieşit la iveală informaţii legate de matrapazlâcurile sale, Frâncu s-a şi grăbit să ne trimită un drept la replică, prin care, în stilul caracteristic, se victimizează.

Site-ul de care aminteam în rândurile de mai sus a adus în atenţia opiniei publice sumele încasate de parlamentari din afacerile pe care aceştia le-au derulat cu primăriile din ţară. Printre aceştia, cum vă informam, se află şi Emilian Frâncu, care, de altfel, a şi postat, simţindu-se extrem de lezat, două comentarii de-a dreptul patetice. „Sunt Emilian Frâncu şi pentru că datoria mea este să răspund oricărei probleme care ar putea să îmi afecteze imaginea şi pentru alegătorii din colegiul meu, fac următoarele precizări: am cumpărat o parte socială la Televiziunea Vâlcea Unu (Regal S.R.L) în luna august 2010 (sunt proprietar în proporţie de 0.001%). Conform legii ANI sunt obligat să declar toate contractele pe care firmele la care aş fi proprietar le are cu instituţii la care statul are participaţii. În acel moment Televiziunea Vâlcea Unu avea deja contracte de publicitate (de circa 3-5 milioane lei vechi pe lună) cu 6 primării din judeţ. Nu am avut nici o contribuţie la obţinerea vreunui contract (oricum nu e nimic oneros în asta, şi PNL nu e la putere). Am ajuns în firmă după ce acestea fuseseră deja încheiate, iar o structură media trăieşte din contractele mici sau mari pe care le face. Sunt norocos că acum 6 ani am renunţat la cele 10 acţiuni pe care le aveam la Oltchim, din 1990, pentru că altfel acum, conform legii ANI, ar fi trebuit să declar toate cele peste 1000 de contracte pe care le are Oltchimul, în calitate de „acţionar” al acestuia!!!? După acest articol am sentimentul că fac parte din bandiţii care jefuiesc avuţia României. Iertaţi-mă dragi alegători”, susţine senatorul într-un comentariu.

Gravele probleme de gramatică a limbii române pe care le are senatorul liberal, ne-au siderat de-a dreptul. Spicuim o frază: sunt obligat să declar toate contractele pe care firmele la care aş fi proprietar le are cu instituţii la care statul are participaţii”. Corect gramatical ar fi fost „toate contractele pe care firmele la care aş fi proprietar le au cu instituţii”, însă trecem cu vederea grosolanul dezacord, căci, este un text scris la nervi, în care corecta exprimare este, adesea, călcată în picioare. Şi apoi, nu este prima dată când senatorul demonstrează că gramatica limbii îi joacă feste. Nu există vreo urmă de îndoială că acest comentariu nu i-ar aparţine, din moment ce în dreptul la replică primit de noi, senatorul explică cam aceleaşi lucruri.

Replica

Din declaraţia de interese a lui Emilian Frâncu aflăm că omul este asociat fondator la Fundaţia Vâlcea Unu, preşedinte al Asociaţiei Filateliştilor din Vâlcea, asociat la SC REGAL SRL, unde deţine o parte socială în valoare de 10 lei, dar şi la societatea FILMAR. Tot în declaraţie, sunt trecute şi contractele de la REGAL, firma care produce emisiunile de televiziune. Este vorba de un contract la CET Govora, obţinut prin atribuire directă, semnat pe o perioadă de 12 luni începând cu data de 1 ianuarie 2010, în valoare de 57 mii lei. Cel de-al doilea contract a fost semnat cu ACVARIM, are o valoare de 59.394 lei, obţinut tot prin atribuire directă, pentru o perioadă de 6 luni. 2.975 lei este valoarea celui de-al treilea contract încheiat între REGAL şi Primăria Stroeşti, iar cu Primăria Tetoiu societatea are un contract în valoare de 6.765 lei. În declaraţia sa de interese, mai apar încă trei contracte semnate cu: Primăria Drăgăşani, în valoare de 9.840 lei, Primăria Slătioara – 3.218 lei şi Primăria Viadeeni care se ridică la suma de 1.570lei.

Dar, bineînţeles, Emilian Frâncu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, iar pentru contractele semnate cu primăriile pentru sume substanţiale, nu a pus deloc umărul. Degeaba încearcă senatorul să ne convingă că nu s-a implicat în aducerea de contracte pentru televiziunea sa, căci nu-l putem crede. Ştim bine practica la care recurg parlamentarii, pentru a da câte un „mic” impuls afacerilor lor de care nu le mai pasă doar pe hârtie. „Am înstrăinat SC REGAL SRL (Radio Televiziunea Vâlcea 1) încă din timpul în care eram deputat şi membru al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în masă din cadrul Camerei Deputaților. Am renunțat atunci la post pentru ca nu mi se părea corect ca eu să fiu implicat în elaborarea legilor dintr-un domeniu în care am aveam activitate comercială. În vara anului trecut, nemaiexistând niciun conflict de interese material sau moral, am cumpărat o parte socială la postul pe care l-am fondat. O parte socială simbolică pentru mine, în contextul în care am fondat această societate încă din 1993, oferind județului o televiziune şi un post de radio cu care se pot mândri şi astăzi. Când am revenit ca şi asociat în cadrul postului cu această parte socială care reprezintă 0,058% (una onorifică) contractele la care se face referire existau deja, neavând nicio implicare în obținerea acestora. Menționez că postul are departamente specializate care se ocupă cu politica editorială şi comercială. Cred că atunci când se dorește informarea corectă a publicului este bine să se facă precizările necesare, mai ales că dumneavoastră ca jurnalist știți că orice canal media în vederea informării corecte a publicului colaborează cu majoritatea instituțiilor statului”, spune Emilian Frâncu într-un drept la replică cu iz de ipocrizie.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU