Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dumitru Persu se aşteaptă la o campanie electorală uşoară pentru USL

OPINII. Cunoscut ca cel mai bun strateg politic pe care-l are judeţul Vâlcea la ora actuală, secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu, în cadrul unui interviu, a făcut o analiză pertinentă şi realistă asupra viitoarelor alegeri parlamentare, dar şi asupra modului în care se va desfăşura campania electorală pe meleagurile vâlcene. El crede că, datorită candidaţilor foarte slabi nominalizaţi de adversarii politici, USL Vâlcea va „defila” la alegerile parlamentare şi va câştiga majoritatea mandatelor puse în joc. Cea mai mare încredere o are în tânărul Constantin Rădulescu, cel ce a fost nominalizat să candideze pentru postul de deputat în Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Sud, acesta reprezentând viitorul partidului.

• Rep.: Domnule Dumitru Persu, se apropie cu paşi repezi campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Cum credeţi că se va desfăşura această luptă electorală în judeţul Vâlcea, ţinând cont şi de candidaturile care au fost anunţate până acum?

• Dumitru Persu: Este o întrebare foarte bună, pusă la obiect şi aş vrea să vă dau un răspuns tot pe măsură. După părerea mea, campania electorală din acest an pentru alegerile parlamentare va fi foarte uşoară la Vâlcea şi se va desfăşura în parametri mult mai normali decât în alte perioadă. Spun asta pentru că, spre deosebire de candidaţii USL, ceilalţi competitori politici sunt de slabă factură şi nu vor reuşi să atragă de partea lor electoratul. Noi, la nivelul PSD-ului, avem deja elaborată o strategie privind campania electorală şi modul de desfăşurare a acesteia în teritoriu şi, prin mobilizarea 100% a tuturor activiştilor de partid, vom reuşi să îi facem mai mult cunoscuţi pe candidaţii noştri. Am convingerea că rezultatele vor fi la nivelul aşteptărilor, adică vom câştiga toate colegiile electorale din judeţ şi în majoritatea lor vor fi câştigate încă din primul tur.

• Rep.: Nu cu mult timp în urmă, chiar în campania electorală pentru alegerile locale din vara acestui an, au existat câteva incidente, unele dintre ele transformându-se chiar şi în bătăi în toată regula, fiind implicaţi atât pesedişti, cât şi penelişti şi membri ai PP-DD. Credeţi că va fi şi acum o campanie dură, lipsită de fairplay?

• D.P.: Nu îmi aduc aminte de aceste incidente cu PP-DD pentru că acest partid nu a constat şi nici nu va conta în viitorul apropiat. Noi de la început nu i-am luat în seamă pentru că erau foarte slabi organizaţi, pentru că Dan Diaconescu nu a făcut altceva decât o campanie populistă, contrar a ceea ce spunea. El vorbea de ciocoi şi el era primul ciocoi al ţării, un îmbogăţit peste noapte, îmbogăţit la nivelul zecilor de milioane de euro pe care sunt convins că, dacă ar fi realizată o anchetă corectă, nu ar avea cum să le justifice. El nu face decât demagogie şi un populism de factură ieftină.

• Rep.: Problemele de la combinatul Oltchim vor afecta într-un fel sau altul rezultatele candidaţilor USL de la municipiu?

• D.P.: Eu cred că problemele de la Oltchim vor afecta în mod pozitiv rezultatele obţinute la municipiu, pentru că Guvernul Ponta se străduieşte cu adevărat şi face toate eforturile pentru repunerea în funcţie a combinatului şi pregătirea acestuia pentru o privatizare cât mai corectă şi în care economia românească să aibă de profitat. Oamenii înţeleg că singurii care depun eforturi substanţiale pentru repunerea în funcţiune a Oltchimului sunt cei din guvernarea actuală condusă de prim-ministrul Victor Ponta. Este foarte greu, nu am spus niciodată că va fi uşor şi eu am spus de la început că Dan Diaconescu nu va realiza această privatizare, el folosindu-se de combinatul vâlcean pentru a-şi face o propagandă deşănţată.

• Rep.:  Realist vorbind, care dintre candidaţii USL credeţi că va reuşi să strângă 50%+1 din sufragii şi să câştige din primul tur?

• D.P.: Nu am nicio îndoială asupra candidaţilor noştri. Părerea mea este că tânărul Constantin Rădulescu va câştiga lejer 50%+1 în Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Sud, la fel şi domnii deputaţi Mazilu, Bleotu şi Vlădoiu. După cum bine ştiţi, rezultate foarte bune va reuşi să aibă şi senatorul în funcţie pe Colegiul Bălceşti – Drăgăşani, Laurenţiu Coca.

• Rep.: În ceea ce-i priveşte pe liberali, credeţi că şi ei vor reuşi să câştige din primul tur? Ţinând cont de faptul că ultimele calcule arată că PDL are şanse să câştige două mandate de parlamentari chiar pe colegiile liberalilor.

• D.P.: Cred în mare măsură că liberalii vor câştiga în zona de nord a judeţului, un mandat de deputat, dar şi unul de senator acolo unde candidează omul de afaceri Dan Niţu. De asemenea, cred că au şanse mari şi în Colegiul Rm. Vâlcea – Nord, iar la senat în Râmnic au un candidat puternic. Vom vedea ce se întâmplă şi ce şanse au pedeliştii să câştige vreun mandat, pentru că USL la Vâlcea are candidaţi foarte puternici.

• Rep.: Liderii PC Vâlcea sunt total nemulţumiţi că PSD şi PNL nu au cedat un colegiu uninominal pe care să-şi nominalizeze un candidat şi acum ameninţă că nu vor intra în campanie electorală pentru candidaţii USL. Ce părere aveţi despre acest lucru?

•D.P.: Am văzut în presă şi am auzit că se fac astfel de acuzaţii. Mă surprinde faptul că domnul Ionel Giuran nu a înţeles nici până acum care este adevărata motivaţie a repartizării unui colegiu pentru Parlamentul României şi PC-ului. În primul rând, cred că un factor extrem de important îl reprezintă rezultatele extrem de slabe obţinute la alegerile locale de conservatori. Dar pe de altă parte, prin protocolul încheiat la nivel central, conducerile PNL şi PC au format o alianţă politică, alianţa de centru dreapta. Aşadar, împărţirea colegiilor de parlamentari se face în cadrul acestei alianţe, aşa cum am făcut şi noi cu UNPR cu care avem o alianţă. Ionel Giuran trebuie să înţeleagă că discuţiile şi negocierile trebuia să le aibă cu liberalii asupra celor patru colegii de la Vâlcea care au fost repartizate alianţei PNL+PC din cadrul USL Vâlcea.

• Rep.: Cum credeţi că va fi colaborarea dintre PSD şi PNL la nivelul judeţului în această campanie electorală, ştiindu-se faptul că în ultimele luni au apărut tot felul de neînţelegeri?

• D.P.: Cred că va fi o colaborare foarte bună şi mă bazez în spusele mele pe experienţa trecutului. Am reuşit ca în cadrul USL-ului, fie prin candidaturi comune, fie prin candidaturi comune PSD + PNL sau chiar separate, să obţinem un număr de 74 de primării din cele 89 câte sunt în judeţul Vâlcea. Este adevărat că PNL a obţinut mai mulţi primari, dar PSD are mai mulţi consilieri locali şi viceprimari, dar rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. Oricum, la aceste alegeri parlamentare pe noi ne interesează să câştigăm toate mandatele, ceea ce înseamnă susţinerea totală din partea PSD-ului acolo unde avem candidaţi PNL şi invers.

• Rep.: Spuneţi-ne câteva cuvinte despre cel mai tânăr candidat al USL Vâlcea la aceste alegeri parlamentare şi ne referim aici la Costi Rădulescu, candidatul pe Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea – Sud. De ce crede Dumitru Persu că vâlcenii ar trebui să-i dea acestuia votul lor de încredere?

• D.P.: Sunt multe argumente pentru care aceştia ar trebui să aibă încredere în Costi Rădulescu, dar nici timpul şi nici spaţiul nu ne permit. În primul rând, Constantin Rădulescu este, la ora actuală, omul potrivit la locul potrivit, datorită vechimii lui în partid şi a activităţii desfăşurate în ultimii ani. Deja a devenit un om matur, care ştie ce vrea şi se va bate fără niciun fel de tăgadă să câştige alegerile. Are cunoştinţe de specialitate, fiind consilier judeţean de câteva mandate bune, a condus o unitate de profil cu rezultate excepţionale şi mă refer aici la Casa de Asigurări de Sănătate şi, evident, este un tânăr de perspectivă, timpul lucrează în favoarea lui şi sunt convins că va avea realizări interesante şi fructuoase în favoarea cetăţenilor în primul rând. Costi Rădulescu este vâlcean sută la sută, este crescut în PSD şi ştie ce are de făcut. Vreau să vă spun că în zona de sud a municipiului Rm. Vâlcea este cunoscut de toţi locuitorii cartierului Ostroveni, dar şi de cei din Mihăeşti, Ocnele Mari şi Băile Govora unde merge frecvent şi ascultă doleanţele oamenilor, încercând să îi ajute.