Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Drumari, lăsaţi pe drumuri! Consilierii judeţeni calcă pe „cadavrul” RAJDP Vâlcea

Controverse în CJ Vâlcea pe tema disponibilizărilor de la RAJDP. Conform unui plan de reorganizare, până la sfârşitul lunii aprilie, de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea vor fi disponibilizaţi 95 de angajaţi. Sigur că, nemulţumiţii au sărit imediat la gâtul directorului Nicolae Vălimăreanu, în cârca căruia au fost aruncate toate problemele. Asta în ciuda faptului că majoritatea consilierilor judeţeni, fie ei de la PSD, PNL sau fie că sunt independenţi, au recunoscut că presiunile politice ale vechii conduceri a CJ Vâlcea au fost enorme, iar angajaţii RAJDP erau trimişi să facă lucrări anapoda, fără ca facturile să fie ulterior plătite. În acest fel, societatea aflată în subordinea Consiliului, a mers numai în pierderi, ajungându-se în situaţia actuală de a destitui o parte din personal şi de a se afla în pragul falimentului. „Nu e o fericire să anunţăm înainte de Paşti că 95 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Fondul pentru salariile compensatorii este prevăzut în buget şi se ridică la 17,8 miliarde lei. Se acordă în maxim şase tranşe, în funcţie de vechimea fiecăruia. Se vor acorda maxim şase salarii pentru vechime mai mare de 15 ani. Am avut nenumărate discuţii cu sindicatele, cu conducerea executivă a Consiliului Judeţean, am avut câteva cazuri, dar nu am găsit un alt loc de muncă în alte subunităţi subordonate Consiliului Judeţean. Sfârşitul lunii aprilie cred că va fi data cea mai apropiată pentru disponibilizare. Altă posibilitate nu există. Am spus de acum trei ani. În ultimii trei ani situaţia financiară a Regiei s-a agravat. Am făcut numeroase solicitări de disponibilizare către conducerea judeţului în anii precedenţi. Am depus şi documentele necesare pentru o eventuală concediere individuală. Prima iniţiativă am avut-o în 2011, cu 29 de persoane, a urmat în anul 2012 cu 38 de persoane, în 2013 – 55, apoi 80 şi acum am ajuns la 95″ – a spus directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu.

Dumitru Persu: „La regie s-au întâmplat lucruri nu tocmai ortodoxe”

Un punct de vedere pertinent l-a avut vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, care consideră că această reorganizare trebuia făcută cu mult timp în urmă. Ba mai mult, Persu i-a reproşat directorului Vălimăreanu că a cedat presiunilor politice, spunându-i că trebuia să meargă până la a-şi da demisia pentru a evita falimentul RAJDP. „RAJDP a avut rezultate excepţionale în anumite perioade. Au fost ani în care Regia executa lucrări care însumau peste 500 miliarde lei. Din păcate, în ultimii ani, Regia a căzut puternic şi din cauza unei strategii prost gândite şi aplicate, pe motivul că actualii manageri ai acestei structuri n-au avut curajul să ia lucrurile în piept şi să aplice principiile economiei capitaliste. La regia noastră s-au întâmplat lucruri nu tocmai ortodoxe şi, din păcate, dânşii au cedat în faţa unor strategii, altele decât sunt acum. Din fericire, însă, spun eu, restructurarea şi reorganizarea regiei este absolut necesară, pentru că nu poţi să mergi în continuare pe cifră de afaceri foarte mică, salarii plătite tuturor, de la TESA până la muncitori. N-a spus domnul Vălimăreanu nici un moment că eu am fost întotdeauna de acord cu reorganizarea şi restructurarea Regiei, pentru că simţeam pulsul economic al activităţii acesteia şi, din păcate, nu a aplicat niciodată ceea ce am spus de fiecare dată. Ne trezim astăzi în faţa unei situaţii foarte dure pentru oamenii care muncesc acolo…” – a declarat vicepreşedintele Dumitru Persu.

Pesediştii în căutare de capital de imagine…

Cei care s-au opus destituirilor de la RAJDP Vâlcea au fost consilierii judeţeni ai PSD. Social-democraţii au fost acuzaţi de ipocrizie, pentru că tocmai vechea conducere social-democrată a CJ Vâlcea a adus RAJDP-ul în pragul falimentului. Astfel, refuzul lor de a vota planul de reorganizare al Regiei a fost catalogat ca fiind o acţiune populistă, ei căutând să câştige capital de imagine în faţa electoratului.
De cealaltă parte, pesediştii cred că disponibilizările trebuiau făcute în etape şi în urma unei analize mult mai profundă. „Grupul de consilieri PSD a dezaprobat acest plan, votând împotriva concedierilor având ca argument că era mult mai corect dacă restructurarea regiei s-ar fi făcut etapizat, cu o analiză serioasă legată de reducerea cheltuielilor materiale prin selectarea riguroasa a furnizorilor de materii şi materiale, un plan de retehnologizare, precum şi participarea în condiţii mai bune la competiţia pentru lucrări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea această regie. Din păcate, numărul superior de consilieri de partea liberală (19 consilieri) a făcut ca proiectul de restructurare al RAJDP să fie cel propus şi asumat de Organizaţia Vâlcea a PNL. Astfel, 95 de salariaţi ai unităţii vor avea sărbătorile pascale compromise, iar viitorul profesional incert. Grupul de consilieri PSD a votat împotriva acestui proiect, şi atrage atenţia atât majorităţii PNL, cât şi conducerii manageriale a RAJDP, că acest sacrificiu făcut în dauna angajaţilor unităţii trebuie să fie urmat de o preocupare reală faţă de creşterea cantităţii şi calităţii lucrărilor efectuate, astfel ca situaţia regiei să fie redresată” – susţine consilierul judeţean PSD, Adrian Buşu.