Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Curtea Constituţională a motivat decizia de declara neconstituţională Legea comasării

JUSTIFICARE. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că Legea comasării alegerilor nu este constituţională. În motivarea CCR, se arată ca Legea comasării provoacă mari dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, lucru ce poate conduce la restrângerea exerciţiului acestui drept. Cu toate că recunosc că se face o economie de 20 milioane euro, judecătorii sunt de părere că economia nu justifică încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

După cum era de aşteptat, decizia CCR nu convine câtuşi de puţin celor de la putere, care sunt de părere că ar fi fost indicat să avem alegeri comasate. Având în vedere decizia Curţii, care i-a luat oarecum prin surprindere pe democrat-liberali, care, acum, s-au repliat şi au intrat, deja, într-un soi de febră pre-electorală. Astfel, la Vâlcea, figurile proeminente din PDL au anunţat candidatul la Consiliul Judeţean, urmând ca, în scurt timp, să definitiveze şi lista candidaţilor oficiali pentru fotoliile de parlamentari, chiar dacă, aşa cum spuneam, nu sunt câtuşi de puţin nemulţumiţi de faptul că CCR a decis că alegerile nu pot fi comasate.

În ciuda nemulţumirilor venite din partea PDL, decizia Curţii este mai mult decât clară şi trebuie respectată, indiferent de opiniile pro sau contra venite din partea politicienilor. „Astfel, prin organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi a celor pentru autorităţile administraţiei publice locale, cetăţenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă – exprimarea opţiunii pe 6 buletine de vot, ceea ce va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne. Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor. Acestea sunt şi raţiunile practice care fundamentează o altă regulă prevăzută de Codul bunelor practici în materie electorală, şi anume aceea ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplina libertate a alegătorilor de a-şi exprima voinţa şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere”, susţine CCR.

Conform politicienilor care fac parte din arcul de guvernământ, alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, în data de 3 iunie 2012.

 OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU