Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ANI i-a dat peste mână

Îmi terminam episodul trecut din acest serial de pamflete critice, cu întrebarea: “Don Săraru, nu-i aşa că apa-i udă, rece şi te deranjează?” C-aşa-i, domnule primar, fost profesor. Apa este udă? Nu ştiu ce răspuns mi-aţi putea da, dar încerc eu să lămuresc problema şi situaţia dvs legată de apă, dar nu înainte de a menţiona că fiind membru în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC APAVIL SA Vâlcea, unitate de distribuirea apei în judeţ, ştiţi totul despre apă şi binefacerile ei… dacă este folosită. Şi… apa este udă? La această întrebare, există argumente pro şi contra. Un argument pro (mă folosesc de logica profesorilor de matematică): dacă apa nu este udă, înseamnă că e uscată, deci nu are apă pe ea. Rezultă că apa nu este apă? Un argument contra: apa nu poate să fie udă, pentru că a fi ud înseamnă a avea apă pe tine. Dacă spunem că apa are apă pe ea, înseamnă că există o zonă de separare între apa de pe apă şi apa de sub apă. Numai că nu există o asemenea zonă, aşa că nu putem spune noi – şi nimeni – că apa este udă. În aceste condiţii, de ce nu vă spălaţi, domnule Săraru, atunci când veniţi la întrunirile politice? Nu vă spune nimic, atunci când se formează un gol în jurul dvs? Ei bine, despre apă şi nefolosirea ei, vorbesc colegii liberali ai acestui primar, atunci când vine la şedinţele Biroului Politic Teritorial. Sunt mulţi aceia care ne-au atras atenţia asupra faptului că omul devine mirositor, de sub cămaşă, pentru că apa-i udă pentru el şi, ca înlocuitor, foloseşte spray-ul natural. Iar asta s-a întâmplat nu odată sau accidental! Biata doamnă Ceauşu, preşedintele de onoare al PNL Vâlcea (?!), ia distanţă când îl vede şi ridiculizează situaţia în care se pune acest bărbat, mimând mirosirea subsioară. Ce păcat că s-a desfiinţat Baia Comunală din Rm. Vâlcea! Poate o va reconstrui Don Săraru în localitatea unde este primar, pentru spălarea ruşinii faţă de concetăţeni săi şi colegii de partid. Acum, gata cu gluma. Trecem la lucruri adevărate, pentru că pericolul ca scaunul de primar al comunei Şirineasa să se vacanteze şi să urmeze alegeri locale, este mare. Dumnezeu nu bate cu parul! Şi s-ar putea ca Don Săraru liberalu’ să plece din instituţia administraţiei de stat, ca urmare şi a greutăţilor făcute medicului de la dispensarul comunal. Cine sapă groapa altuia… Timpul le va rezolva pe toate şi, după cum se arată (în cărţile de tarot) acesta îi este defavorabil celebrului primar.

Incompatibilitatea văzută de ANI

Sentinţa instanţei de judecată de la Curtea de Apel Piteşti este aproape şi se anticipează verdictul ei. Primarul “care este” a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, lucru stabilit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), încă din anul 2012. Unul din motivele care a dus la această concluzie este faptul că  Don Săraru a încredinţat, în numele primăriei, un contract de arendare a unei suprafeţe de teren de 164 de hectare din izlazurile comunale către tatăl său (dintr-o suprafaţă totală deţinută de comuna Şirineasa, de 207 hectare) şi nimeni nu se întreabă de ce? Apoi, Don Săraru liberalu’ a încheiat, emis şi aprobat un număr de 12 dispoziţii de încadrare, 12 contracte individuale de muncă, printre care şi angajarea fiului său, Ioan Cătălin Săraru, în cadrul Primăriei. El a încheiat şi două contracte de prestări servicii, în valoare de 14.500 de lei, cu Asociaţia judeţeană de Fotbal Vâlcea în perioada în care deţinea calitatea de reprezentant al Asociaţiei Sportive Şirineasa, afiliată Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea. În urma procedurilor de evaluare, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi încălcarea regimului juridic conflictului de interese în materie administrativă. Ca atare, există indicii probatorii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 indice 1 din Codul penal şi a unor fapte de corupţie.

S-au luat subvenţii?

Celor de la ANI le-a scăpat să verifice la APIA – Vâlcea (la Băbeni, şeful filialei acestei instituţii se spune că ar fi vărul său) dacă nu cumva s-a încasat subvenţia pentru întreţinerea islazurilor de păşunat, care, la suprafaţa de 164 de hectare şi la anii trecuţi de la concesionare, reprezintă o sumă mare în euro şi, mai ales, dacă s-a verificat existenţa vacilor aflate în proprietatea familiei sale. Sursele noastre din zona Şirineasa ne-au transmis că Săraru a declarat la APIA existenţa a 50 de vaci în gospodăria familială, despre care nimeni nu ştie pe unde or fi şi ale cui or fi, dar se pot verifica crotaliile vacilor unei familii din Şirineasa, despre care se afirmă că ar fi animalele lui. Încasarea subvenţiilor nu este ilegală, dar devine probă privind modul imoral de acordarea concesiunii tatălui său şi a îmbogăţirii pe seama statului român.

Din comunicatul ANI:

În urma evaluărilor demarate de ANI la data de 25 mai 2011, s-au constatat următoarele: “Dan Cătălin Săraru, primar al Comunei Şirineasa, se află, începând cu data de 18 iunie 2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, şi calitatea de asociat unic la SC ROMSAGEMIS S.R.L. Şirineasa, şi de reprezentant al comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor SC APAVIL SA Vâlcea, încălcând, astfel, dispoziţiile (…) privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.(…) Începând cu data de 24 martie 1997, Săraru deţine calitatea de asociat unic la SC ROMSAGEMIS SRL Şirineasa. Săraru este reprezentantul comunei Şirineasa în Adunarea Generală a Acţionarilor SC APAVIL SA Vâlcea începând cu data de 30.09.2008.”

Concluzii

“Având în vedere cele de mai sus, s-au dispus următoarele: sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Dan Cătălin Săraru, primar al comunei Şirineasa, a infracţiunii de conflict de interese şi a unor fapte de corupţie; iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective” – arată ANI.

Don Săraru liberalu’, de ce apa e transparentă?

NB – Ce înseamnă dacă ai visat sau visezi “apă”? Simbolul subconştientului, apa ne dă viaţă şi ne menţine în viaţă, curăţându-ne de murdărie. Dacă apa curge normal, visul are semnificaţii pozitive. În cazul în care se revarsă şi inundă împrejurimile, ea prevesteşte un pericol. Apa limpede simbolizează fericirea, iar cea tulbure, o întorsătură nefericită din viaţă.

• Romeo POPESCU