Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Acuzaţii de mită electorală în şedinţa CJ

DISPUTE. Replici dure, reproşuri, sesizări şi denunţuri la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, care s-a transformat dintr-o întâlnire administrativă, într-una electorală.

Profitând de prezenţa în sală a inspectorului – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, chestorul Lucian Muntean, candidaţii la alegerile parlamentare, ce sunt şi consilieri judeţeni, au făcut un scandal monstru, acuzându-şi contracandidaţii că dau mită electorală şi că le rup afişele. Cele mai controversate au fost corturile medicale amplasate de liberali în zona centrală, în Cartierul Nord şi în localitatea Vlădeşti, şi din cauza cărora trei penelişti, Liviu Boban, Elena Preoteasa şi Mariana Anghelescu, s-au ales cu dosare penale. Cei mai vehemenţi au fost ARD-iştii şi PPDD-iştii, care i-au cerut inspectorului – şef Muntean să ia măsuri urgente, avertizându-l că sunt cu ochii pe el. „Domnule chestor Muntean, aş vrea să vă întreb ce soluţie aţi propus în dosarele penale şi de ce celelalte sunt doar în lucru. Pe de altă parte, aş vrea să vă întreb dacă au fost identificaţi autorii faptelor penale. Părerea mea este ca indiferent de decizia Biroului Electoral Judeţean, dumneavoastră să mergeţi şi pe administrarea altor probe, pentru că aceste aşa-zise acte de caritate sunt asociate cu acţiuni politice şi de campanie electorală. Mi-aş dori să fiţi foarte atenţi pentru că şi noi avem posibilitatea de a afla dacă probaţiunea se administrează în mod corect. Mai mult decât atât, am sesizat ruperea de afişe electorale însă nu s-a întâmplat nimic până acum” – a spus Teodor Trancă, candidat al PPDD în zona de nord a judeţului. Mai mult decât atât, aşa cum am spus, pedelista Iuliana Moise i-a denunţat pe liberali că fac campanie electorală în corturile medicale: „Aşadar, domnule chestor, am putea de acum înainte să ne aşezăm şi noi corturile electorale pentru a face analize medicale pentru că este deja o practică şi nu păţim nimic. Am făcut-o înainte, dar nu era interzis de lege”.

Ion Cîlea a cerut o campanie electorală curată

În tot acest scandal a intervenit şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, care i-a cerut şefului Poliţiei Vâlcea să ia măsurile necesare pentru a se respecta legea electorală. Şeful judeţului s-a arătat total împotriva amplasării corturilor medicale cu scopuri electorale, deşi ele erau ale aliaţilor de la PNL. „Legat de montarea acelor corturi, cred că nu sunt legale. Indiferent de decizia BEJ-ului, eu v-aş ruga să mergeţi în detaliu cu verificarea pentru că acolo într-adevăr se dau bani şi se fac lucruri care sunt ilegale. Eu nu cred că este normal ca în campanie electorală să montăm asemenea lucruri. De asemenea, aş vrea să vă sesizez public că la Mădulari s-au rupt toate afişele USL şi v-aş ruga să faceţi o anchetă la sânge acolo, pentru că este cineva care se ocupă în mod special de distrugerea afişelor. Noi am făcut o campanie corectă şi vreau să se respecte legea” – a spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

În apărarea lor, liberalii, prin vocea avocatului Victor Stănculescu, au spus că aceste corturi medicale nu aveau mesaje electorale. Sigur, nimeni nu i-a crezut în condiţiile în care chiar candidaţii lor au postat pe o pagină de socializare poze cu corturile medicale pe care erau lipite afişe cu chipurile lor şi cu îndemnul de a-i vota în data de 9 decembrie. „Corturile acelea au fost amplasate în nordul municipiului Rm. Vâlcea, iar ele nu aveau un mesaj electoral pe ele, ci acolo se făceau o analiză de glicemie şi se lua o tensiune. Aceste corturi aveau autorizaţie de la Primăria Râmnicului şi erau cadre medicale atestate. Deci nu erau membri de partid care făcea aceste analize. Cu privire la sesizări, vreau să-i amintesc domnului Trancă că votul PPDD în comuna Stoileşti valorează cinci pâini. Am identificat şi am făcut şi o plângere în acest sens” – a spus Victor Stănculescu.

În final, chestorul Lucian Muntean, inspectorul – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, a mărturisit că a luat ca temă de lucru întreaga discuţie din cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea şi va lua măsurile necesare, acolo unde se impun, pentru ca anumiţi candidaţi să înceteze să încalce legea electorală.

CLAUDIA STANCIU