Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

CORUPŢIE la SPR VÂLCEA! Poliţist condamnat pentru luare de mită!

foto Vocea ValciiCelebrul dosar în care doi poliţişti de circulaţie de la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea au fost acuzaţi de luare de mită a ajuns la final, la prima instanţă. Agenţii rutieri Nicolae Niţu şi Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian şi-au aflat sentinţa la începutul acestei săptămâni. Dacă Niţu s-a ales cu o condamnare, Găbrian a scăpat basma curată, magistraţii Tribunalului Vâlcea decizând să-l achite.

Rutierul Niţu, condamnat pentru luare de mită

Pe parcursul procesului penal, poliţistul Nicolae Niţu, de la SPR Vâlcea, a încercat să-l convingă pe judecătorul Adrian Mugurel Gheorghiţă să-i schimbe încadrarea juridică. Din păcate pentru el nu a reuşit, magistratul respingând cererea şi luând decizia să-l condamne pe agentul de circulaţie la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Condamnă pe inculpatul NIŢU NICOLAE (…) va executa pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal la care se adaugă un spor de 6 luni, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii de 3 ani şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal. Aplică inculpatului, pe durata executării, pedeapsa accesorie a interzicerii aceloraşi drepturi. În baza art. 861 Cod penal; Dispune suspendarea executării pedepsei principale, de 3 ani închisoare şi a pedepsei accesorii pe un termen de încercare de 6 ani. Pe durata supravegherii, inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Vâlcea; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Încredinţează supravegherea condamnatului Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 Cod penal anterior. Dispune confiscarea de la inculpatul Niţu Nicolae a sumei de 300 lei” – se arată în minuta instanţei de judecată.

Găbrian a fost achitat…

Colegul lui Niţu de la Rutiera Vâlcea, care a fost judecat în acelaşi dosar, a scăpat însă fără condamnare. Astfel, Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian a fost achitat de toate acuzaţiile ce i s-au adus.

„Achită pe inculpatul GĂBRIAN VASILESCU CONSTANTIN – CRISTIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 26 Cod penal 1968 rap. la art. 256 Cod penal 1968 rap. la art. 6, 7 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000; art. 26 Cod penal 1968 rap. la art. 248 Cod penal 1968 cu aplic. art. 132 din Legea nr. 78/2000, art. 26 Cod penal 1968 rap. la art. 289 Cod penal 1968 cu aplic. art. 5 Cod penal ( faptele din 14.08.2013). 3.

În baza art. 16 lit. b Cod procedură penală:

Achită pe acelaşi inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 248 Cod penal 1968 cu aplic. art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal ( fapta din 22 noiembrie 2013). III. Constată recuperat prejudiciul de 480 lei produs părţii civile Primăria Sector 1 Bucureşti. Respinge acţiunea civilă a Primăriei Municipiului Piteşti. În baza art. 256 Cod procedură penală: Dispune anularea înscrisurilor falsificate după cum urmează: – anularea totală a celor 3 exemplare ale Procesului verbal seria CP 5191431 din 14 august 2013 aflate la filele 15, 170, 176 vol. III dosar de urmărire penală; – anularea parţială, numai cu privire la menţiunea privind săvârşirea contravenţiei constând în «circulaţia cu plăcuţele de înmatriculare murdare» (fila 59 vol. II dosar de urmărire penală). Dispune ridicarea măsurilor asigurătorii luate prin ordonanţa din 05 noiembrie 2014” – este hotărârea judecătorului Tribunalului Vâlcea.

Deciziile, atât în cazul poliţistului Niţu, cât şi a agentului Gărbrian, nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Istoria poveştii de corupţie…

Cei doi poliţişti de la SPR Vâlcea au fost trimişi în judecată în luna decembrie a anului 2014, atunci când procurorii anticorupţie au susţinut, prin intermediul unui comunicat de presă, că agenţii de poliţie Nicolae Niţu şi Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian au comis faptele de corupţie în cursul anul 2013. Primul, inspectorul principal de poliţie Nicolae Niţu a fost acuzat de săvârşirea a trei fapte de luare de mită, două fapte de fals intelectual şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În schimb, Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie pentru comiterea unor presupuse infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În cursul anului 2013, inculpatul Niţu Nicolae, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea – Serviciul Rutier, a pretins de la 3 conducători auto sume de bani cuprinse între 300 lei şi 100 euro şi a primit efectiv, la data 14 august 2013, suma de 300 lei, pentru a nu le aplica acestora sancţiuni contravenţionale reale, la regimul circulaţiei. La aceeaşi dată, inculpatul Niţu Nicolae a beneficiat şi de ajutorul celuilalt inculpat Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian care i-a oferit sprijin în realizarea demersului infracţional. De fiecare dată, în cuprinsul proceselor verbale întocmite, inculpatul Niţu Nicolae nu a constatat contravenţiile reale săvârşite de conducătorii auto respectivi sau a constatat contravenţii nereale şi, în acest fel, nu a aplicat amenzile contravenţionale corelative, prevăzută de legislaţia în vigoare. La data de 22 noiembrie 2013, inculpatul Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit un act ce intra în sfera acestor atribuţii, omiţând, cu ştiinţă neconstatarea unei contravenţii săvârşită de un conducător auto, care circula cu o viteză de 83 km/h pe un tronson de drum unde limita maximă de viteză admisă era de 50 km/h” – se arată în comunicatul de presă al DNA.