Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JUSTIȚIE: Monitorizarea electronică a inculpaților va debuta la 1 octombrie

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că, începând cu 1 octombrie, inculpații vor fi monitorizați electronic. Această măsură este considerată un pas esențial în combaterea fenomenului fugarilor, a adăugat ea pe pagina sa de Facebook.

Într-o declarație făcută astăzi, 13 iunie, Gorghiu a subliniat că s-a realizat un progres semnificativ în prevenirea evadării de răspunderea penală. Legea 146 din 2021, inițiată de liberali, a creat un cadru legal care se aplică deja în cazurile de violență domestică și pentru ordinele de protecție emise pentru protejarea victimelor. De la 1 octombrie, măsura monitorizării electronice se va extinde și asupra inculpaților plasați sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune, precum și asupra celor aflați în arest la domiciliu.

Ministrul a explicat că toți cei vizați vor purta brățări electronice, denumite „bijuterii judiciare”, care le vor impune respectarea obligațiilor stabilite de magistrați. În cazul în care inculpații încearcă să părăsească țara, în ciuda interdicțiilor, sistemul va emite o alertă, urmată de o intervenție rapidă a autorităților competente. Gorghiu a afirmat că această măsură modernă va aduce beneficii atât sistemului judiciar, cât și societății în ansamblu.

De asemenea, ministrul a precizat că, anul trecut, statul a cheltuit 10.025.000 de lei pentru repatrierea infractorilor fugari, aducând în România 803 astfel de persoane. Aceste fonduri ar putea fi utilizate mai eficient pentru îmbunătățirea sistemului penitenciar sau modernizarea sediilor instanțelor.