Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Mazilu vrea ore de educaţie sanitară în şcoli

Deputatul vâlcean, Dan Mazilu, i-a adresat o întrebare ministrului de la Sănătate cu privire la introducerea unei ore de educaţie sanitară în şcoli, în urma unor sesizări primite la biroul parlamentar. „Domnule ministru,

Reţeaua de medicină şcolară, care în trecut a funcţionat foarte bine, a fost decimată în ultimii ani. Concomitent, elevii au fost văduviţi nu doar de primul ajutor acordat în şcoli, ci şi de instructajul minim medical. La nivel naţional, există puţin peste 1.500 de medici şcolari şi în jur de 2.000 de asistente, în condiţiile în care cifrele ar trebui să fie duble. Pe de altă parte, profesorii atrag atenţia că în lipsa cadrelor medicale, sunt legaţi de mâini şi de picioare atunci când un elev se accidentează sau i se face rău în clasă. În astfel de situaţii, singura soluţie este să-i cheme pe părinţi să-şi ducă copiii la cel mai apropiat spital. Din păcate, în majoritatea cazurilor, elevii ajung victime ale unor accidente banale din cauză că nu au noţiuni minime de prevenire a unor astfel de incidente nefericite. Tot din cauza lipsei de informare medicală, creşte riscul apariţiei şi răspândirii a diverselor epidemii în unităţile de învăţământ. A învăţa copilul de la vârsta cea mai fragedă să fie îngrijit, să respecte regulile de igienă personală, să se obişnuiască cu un regim raţional de alimentaţie, înseamnă a rezolva în cea mai mare parte problema formării comportamentului igienic. Domnule ministru, vă aduc la cunoştinţă faptul că antecesorul dumneavoastră de la Sănătate, liberalul Eugen Nicolăescu, declara că el are în vedere ca în cabinetele şcolare să se facă prevenţie chiar de către asistenţi medicali. Mai mult, la un moment dat, predecesorul dumneavoastră dădea asigurări că va depune eforturi astfel încât în şcoli să se introducă ore de educaţie sanitară.

La rândul meu, consider că educaţia sanitară ar trebui introdusă cât mai rapid în programa şcolară obligatorie pentru că va constitui primul pas în programul de prevenţie. În baza acestor observaţii, doresc să fiu informat dacă aveţi în vedere un plan de măsuri prin care ora de educaţie sanitară săptămânală să fie inclusă în programa şcolară, iar aceasta să fie susţinută de profesori specializaţi sau de cadre medicale.”