Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

28 de directori şcolari şi-au dat demisia din funcţiile politice

ALEGERE. Ei au fost nevoiţi să aleagă între funcţiile politice şi funcţiile de directori ai unităţilor de învăţământ din judeţ. Aşadar, 10 pedelişti şi 18 liberali au renunţat la funcţiile politice şi au decis să-şi continue munca în fruntea şcolilor.

Fără îndoială una dintre cele mai grave probleme cu care s-a confruntat sistemul de învăţământ românesc în ultimii ani a fost degradarea permanentă a actului educaţional. Cauzele sunt multe, dar poate cea mai importantă este aceea a politizării învăţământului, a tolerării şi promovării pe criterii de partid a unor impostori incompetenţi. Nu de puţine ori presa vâlceană a semnalat cazuri în care inspectorii şcolari, fie ei PSD, PNL sau PDL, au făcut presiuni asupra directorilor şcolari, cerându-le demisia doar pentru că nu făceau parte din partidul lor. Acum, însă, potrivit noii legi a învăţământului, directorii de şcoli care deţin şi o funcţie importantă în partidele politice trebuie să aleagă cărei cariere se vor dedica, ei nefiind totuşi nevoiţi să renunţe la calitatea de membru de partid. Astfel, în judeţul Vâlcea, din cei 137 de directori şcolari, doar 28 aveau şi funcţii de preşedinţi sau vicepreşedinţi de partid. Aşadar, 10 pedelişti şi 18 liberali au renunţat la funcţiile politice şi au decis să-şi continue munca în fruntea unităţilor de învăţământ. Printre aceştia se numără şi patru directori de liceu: Florin Smeureanu – Grup Şcolar Oltchim Rm. Vâlcea, Gheorghe Stamin – Grup Şcolar Petrache Poenaru din Bălceşti, Tiberiu Vătafu – Grup Şcolar Brătianu din Drăgăşani şi Daniela Popa – Grup Şcolar Economic Administrativ şi de Servicii din Călimăneşti.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, a declarat, zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada imediat următoare va lua la purecat fiecare director din judeţ, căutând în baza de date a fiecărui partid politic din judeţ pentru a vedea dacă vreunul dintre ei şi-a păstrat şi funcţia politică şi pe cea de director. În cazul în care vor exista astfel de cazuri, directorul respectiv riscă demiterea. „Nu vom tolera aşa ceva, pentru că legea este lege şi trebuie respectată. Noi le-am cerut să aleagă între cele două funcţii, iar unii dintre ei au înţeles şi au ales ce au vrut. Noi, însă, vom continua să cercetăm şi de aceea am cerut bazele de date ale partidelor. Până acum am găsit înţelegere la majoritatea partidelor. Mai avem să luăm baza de date de la PSD, pe care încă nu o avem. L-am întrebat pe unul dintre profesorii pe care-l ştiam membru PSD, Adrian Burlan, dacă este vreun director ce deţine funcţii în PSD şi a negat. Acum rămâne de văzut…” – a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU