Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Referendum privind mariajul gay în Croaţia

Parlamentul Croat a votat la începutul acestei luni, cu o majoritate covârşitoare, organizarea unui referendum, la 1 decembrie, privind uniunile („căsătoriile”) între persoane de acelaşi sex.

Parlamentul croat a organizat acest vot la cererea unei organizaţii conservatoare denumite „În numele familiei”, care a strâns printr-o petiţie 700.000 de semnături din partea cetăţenilor care vor ca în Constituţie căsătoria să fie definită ca „o uniune între un bărbat şi o femeie” pentru că actuala Constituţie nu dispune de nicio definiţia a căsătoriei.

Propunerea a fost prezentată de grupurile conservatoare și de asociațiile catolice, ca măsură împotriva unei potențiale legalizări, în ţară, a „căsătoriilor” între membrii de același sex, conform unui raport al Media Zagreb.

În Croația (stat membru al UE, din iulie), problema unui referendum vizavi de „căsătoria” gay a stârnit dezbateri sociale aprinse în ultimele câteva luni, ţinând cont că țara raportează un procentaj de peste 90% ca aparţinând Bisericii Catolice. Susţinătorii referendumului, în schimb, spun că au vrut să prevină repetarea, în Croația, a ceea ce s-a întâmplat în Franța, unde căsătoriile gay au fost recent legalizate.