Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Victor Ponta, numele tău e sinonim cu eşecul

E un banc interesant care se potriveşte la marele fix cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile la Palatul Victoria: „- Ioane, arde satul! – Basca mea, mă mut în altul”. Cam aşa a procedat în aceste zile nebune şi Victor Ponta, fost premier al României, care a dat foc la ţară, fără să-i pese de consecinţe. Ne-a aruncat pe toţi într-o criză politică fără precedent, doar din dorinţa de a se răzbuna pe Dragnea, care, în mintea lui de politician mărunt, şi-a imaginat că aşa se rezolvă lucrurile în politica mare.

În opinia mea, acest saltimbanc a făcut ultimul său salt politic, care pentru cariera lui a fost mortal. Cocoţându-se în conducerea guvernului şi ghidonându-l pe contorsionistul Grindeanu, Ponta a crezut că i-o plăteşte lui Dragnea. În grandomania lui, Ponta, acest Titulescu din via lui Ghiţă (chiar oare ce căuta Ponta în vie: Ghiţă şi Codruţa culegeau strugurii, iar Ponta făcea vinul? Să fim serioşi) chiar a crezut că vor fi destui parlamentari PSD care să-l urmeze în această aventură sinucigaşă.

După cum bine ştim, moţiunea a trecut cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Victor Ponta nu a reuşit să convingă niciun parlamentar PSD să voteze împotriva moţiunii. Din cele 10 voturi împotriva 6 au venit de la foştii PC care l-au urmat pe Daniel Constantin, 3 voturi au venit de la parlamentari PSD de Timiş care din colegialitate au fost alături de Sorin Grindeanu, iar al 10-lea vot a fost al lui Victor Ponta, cel care, de fapt, nici nu avea dreptul să voteze, fiind membru al guvernului.

Jenant! Victor Ponta a ajuns la lada de gunoi a politicii şi chiar dacă are tupeu şi latră în continuare, a ajuns cantitate neglijabilă în politică. Cel mai probabil îşi va face partid cu cele 2 no-name-uri ale politicii româneşti, Daniel Constantin şi Sorin Grindeanu, partid care nu va depăşi 2 procente, nici în cele mai optimiste sondaje. Experimentul PRU – Ghiţă vă pare cunoscut? Mai era alergat Ghiţă prin Serbia dacă reuşea să intre în Parlament? Cu siguranţă că nu.

După victoria din Parlament de la moţiune, vuvuzele lui Dragnea, le-am citat aici pe Olguţa şi pe Firea, ar trebui să facă un pic de linişte. Lumea e cam sătulă şi de istericalele ăstora două, care se văd pe cai mari în PSD. Poporul social-democrat nu e prost, chiar deloc, şi dacă s-a reuşit ejectarea lui Ponta, vă imaginaţi că Olguţa şi Firea nu pun mari probleme. Cele două ar trebui să-şi vadă de treabă, una la Primărie şi cealaltă la Ministerul Muncii şi să-i lase în pace pe cei care se pricep să facă guverne.

Şi în acest context politic când negocierile pentru noul guvern au început, nu trebuie pierdut din vedere un aspect extrem de important: CCR a dat două decizii de o importanţă vitală pentru ceea ce se întâmplă pe scena politică în viitoarele 6 luni: prima este motivarea pe Legea 90, prin care se solicită modificarea legii în Parlament astfel încât persoanele condamnate să facă parte din Guvern, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie, cu dedicaţie specială pentru Liviu Dragnea, care ar putea deveni premier şi cea de-a doua se referă la pragul pentru abuzul în serviciu, CCR solicitând de asemenea Parlamentului să modifice legea şi să pună prag.

În aceste condiţii, lui Dragnea îi cresc acţiunile în faţa preşedintelui Iohannis, arătând că nu e mort politic şi că în 5 – 6 luni, după modificarea legilor poate ajunge şeful Executivului. Mă rog, e un scenariu extrem de optimist, dar nu de neluat în calcul.

Îmi convine sau nu, acum pentru că se pare că am ajuns la final cu această mascaradă, trebuie să recunosc că cel mai responsabil personaj în această criză nebună a fost preşedintele Klaus Iohannis. Faptul că nu a făcut nicio declaraţie belicoasă, că nu a presat de nici un fel, că i-a lăsat pe pesedişti să se mănânce între ei arată că avem un preşedinte responsabil. Asta până când încep negocierile de la Cotroceni…