Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prin voi înșivă, vă alegeți calea, pe zeci de ani!

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au luat sfârşit. După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur, socialistul Igor Dodon a acumulat 47,98% din voturi, iar pro-europeana Maia Sandu – 38,71%. Este pentru prima dată, după aproape 20 de ani, când preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de alegătorii din republică. În al doilea tur de scrutin care că avea loc în 13 noiembrie, moldovenii vor avea de ales între Igor Dodon (Partidul Socialiştilor) şi Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate). Diferenţa dintre cei doi e de circa 10 procente şi dacă, teoretic, voturile celorlalţi candidaţi care s-au aflat în alegeri se vor adăuga voturilor Maiei Sandu (38,71), aceasta va fi preşedintele statului (52,03). Așadar, diferența dintre finaliști este de aproximativ 138 de mii de voturi.

În ultimii 20 de ani, doar o singură dată candidatul poziționat pe locul doi în primul tur a întors rezultatul. S-a întâmplat la prezidențialele din 1996, când Petru Lucinschi l-a devansat în turul doi cu 8 procente pe Mircea Snegur, care câștigase primul tur cu un avans de 10 puncte procentuale. De loc surprinzător, Maia Sandu a obţinut cele mai multe voturi din partea moldovenilor care au votat la Bucureşti. Dar dincolo de interesele partidelor politice, cetăţenii trebuie să aleagă între apropierea de UE sau de Rusia şi să decidă cum vor să fie reformate instituţiile statului în următorii patru ani.

Este de remarcat faptul că 50 % dintre electori nu au participat la vot. Oamenii îşi dau seama că votul nu contează, e de formă şi că tot ceea ce este schiţat să se întâmple, se întâmplă, cu sau fără voia lor. În 13 noiembrie, scenariul ar putea fi acelaşi ca acela, de la noi, din toamnă lui 2014 (Iohannis – Ponta). Ţinând cont de agitaţia „unionistă”, dar şi de propaganda masivă şi bine concertată susţinută de mass-media, trebuie să se conştientizeze şi faptul că a existat, în primul tur, un candidat „pe faţă” pro-rus (Ciubasenco) care, practic, l-a împiedicat pe Dodon să câştige din primul tur, atrăgând o parte din voturile ruşilor din Republica Moldova.

Devine mai mult ca sigur că Maia Sandu – unionista va câştiga preşedinţia! În turul doi, se va amplifica propaganda „dorinţei de uniune”, şi, fără Referendum, se va trece la unire. Va fi război în 2017, cel târziu 2018? Prea multă energie consumată şi potenţial acumulat (scenariul din Ucraina, Deveselu, Rep. Moldova) pentru a se întâmpla… Nimic. Pentru cei care şi-au ales tabăra pe care să o susţină prin comentarii, similar cu echipele la un meci de fotbal aranjat, ar fi de recomandat să vizioneze „Nimic nou pe frontul de Vest”.

Toate sondajele de dinainte de alegeri, nu-i dădeau lui Dodon mai mult de 35%. Acel supliment de 13-15% se datorează în mare parte votanţilor PD-lui, care şi-au retras propriul candidat. Aşa că partida pro-rusă nu sta chiar atât de bine la Chişinău şi, rezultatul turului doi, încă nu este decis. Diaspora, de votat a votat, dar numărul lor a fost redus… Dacă mai vor pe afară, în Occident, la muncă, trebuie să se adune și să voteze spre UE, pentru locurile de muncă, să şi le apere, altfel, vizele vor fi reactivate. Apăraţi-vă locurile de muncă, cu greu câștigate, fraţi moldoveni. Este munca voastră, viitorul copiilor voștri.

Lumea politică ne-a băgat în sărăcie, și-n România, și-n Basarabia, dar, voi, cu votul vostru, trebuie să vă apărați locul de muncă, casa, familia, câștigul financiar al acesteia. Diasporă basarabeană, sunteți pe muchie de cuțit, ori la stânga, ori la dreapta, este alegerea voastră pe generații!

P.S.: Treziţi-l pe Ştefan cel Mare să scoată moldovenii la vot! Dacă într-adevăr locuiesc 240.000 de moldoveni în România, este trist să auzi că numai 8.000 au votat. Partidele politice de la noi se fac vinovate şi de faptul că nu au găsit soluţii ca să-i scoată pe moldoveni la vot.