Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Miros de praf de puşcă

Un nou scandal, dar de data asta internaţional, se prefigurează a avea loc pe continentul nostru, protagonistul acestuia fiind vice-premierul rus Dimitri Rogozin. Numele acestuia figurează de mai mult timp şi pe lista oficialilor ruşi cărora le-a fost interzis să călătorească în Uniunea Europeană, după anexarea Crimeii la Federaţia Rusa. Potentatul rus a anunţat încă de săptămâna trecută că va sărbători ziua de 9 mai la Tiraspol şi nu a renunţat la asta, cu toate că ştia ce i se va întâmpla. La venire, a primit aprobare de survol şi a trecut pe la noi, la plecare, însă, a avut interdicţie. NATO a cerut României să-i aplice interdicţia de survol, pentru că se află pe lista cu infractorii ruşi care au interzis accesul în UE şi SUA.

După ce a primit interdicţia respectivă nici nu a avut curaj să mai zboare pe la noi, de frica rachetelor canadiene amplasate pe F15. A forţat spaţiul aerian ucrainian şi a plecat cu coada între picioare. Nemaigăsind îngăduinţă pentru traversarea ţării noastre, a fost nevoit să folosească un şiretlic, plecând de la Chişinău cu o cursă rusească de linie, ca simplu pasager, ca să nu fie nevoit să doarmă la ambasada rusă din capitala Republicii Moldova. Ajuns acasă, vice-premierul a anunţat pe contul personal de pe Twitter că România nu i-a permis să-i tranziteze spaţiul aerian, ameninţând că data viitoare va zbura cu un bombardier dotat cu bombe atomice. Ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste pro-ruse violează grav ordinea publică din statul vecin. Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe Român a solicitat autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile lui Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru al UE şi NATO.

Totuşi, ce a căutat Rogozin în Transnistria? Până una alta, Transnistria face parte din Republica Moldova. Oare nu este o intervenţie brutală într-un stat suveran? O provocare? Ce ar fi, dacă reprezentantul unui stat străin şi-ar permite să meargă la Moscova şi să ameninţe respectivul stat? Egalitatea există dar nu pentru căţei, vorba fabulistului. „Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul – cine sunteţi şi ce credem despre voi.” – a ameninţat Rogozin (care, sincer, îmi pare dezaxat!). Poate că „domnii” la care se referă acesta, sunt Ilici şi gaşca de „aleşi ai neamului” din „eşalonul doi” care s-au jucat de-a teroriştii prin ’89 şi au omorât atâta lume, mai ales după 22 Decembrie.

Dacă Rogozin ne-ar „explica totul” – cine sunt aceşti oameni şi ce mârşăvii şi crime au făcut la revoluţie, eu unul îl iert pentru toate răutăţile pe care ni le-a adresat, cu condiţia: să nu se mai repete. Cred că unora dintre „eroii revoluţiei” deja le cam tremură pantalonii. Aşteptăm cu mare interes explicaţiile despre „domnii” vizaţi. Şi mai aşteptăm şi dezvăluirile din arhivele fostului KGB referitoare la „revoluţia” românească şi „teroriştii” niciodată găsiţi, precum şi despre unii „domni”, foşti tovarăşi, aşa cum ne-a anunţat că „în curând vă vom explica totul – cine sunteţi şi ce credem despre voi”. Se pare că e nevoie de astfel de momente ca să pricepem ce înseamnă politica rusă şi ce valoare are democraţia pentru guvernanţii ruşi. Sunt deja decenii de când o mulţime de „progresişti” condamnă SUA pentru rolul său de jandarm mondial.

Aşa-i că atunci când auziţi astfel de declaraţii de la vice-premierul rus, fiind cetăţeni ai unei ţări relativ mici şi expuse, priviţi cu alţi ochi realitatea mondială? Sper să ne ferească Dumnezeu de o nouă întâlnire cu ruşii. Am pierdut 50 de ani din cauza lor şi ne ajunge. O ţară ca Rusia, are un PIB mai mic ca al Italiei, care nu e nici măcar cât o gubernie de-a ei şi, ce e şi mai rău, cam jumătate din el e dat de exporturi de gaz şi petrol. Practic, ţara asta e o catastrofă economică. Şi de aici pleacă multe, inclusiv puterea militară. Eu cred că ciolovecii au realizat că pe termen lung e inevitabil ca un stat mai puternic ca ei le va lua gâtul şi îşi pregătesc un loc de retragere cât încă mai pot. În următorii 50 de ani, la est de Urali, sunt şanse mari ca statul să se numească China…