Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 12 mai 2014

• Surse din Arhiepiscopia Râmnicului infirmă existenţa banilor în contul de la bancă al defunctului IPS Gherasim – fostul Arhiepiscop vâlcean • „Trecu Rogozin al ruşilor pe deasupra noastră, în fuga sa eroica din Transnistria şi ne lansă o declaraţie de război” • Norocul îl calcă pe omul cu frica şi respectul în Dumnezeu, cinstit şi onorabil • Despre Oltchim, nu se mai aude nimic • Mai sunt trei zile până la data de 15 mai a.c. când, la Curtea de Apel Craiova se va judeca un nou termen în dosarul „Locurilor de joacă” unde sunt inculpaţi fostul primar Mircia Gutău şi omul de afaceri Ninel Georgescu • Luptă mare pentru postul de director al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea

• Surse din Arhiepiscopia Râmnicului infirmă existenţa banilor în contul de la bancă al defunctului IPS Gherasim – fostul Arhiepiscop vâlcean şi atestă existenţa celor 1,2 miliarde lei „la ciorap”, în valută şi în lei, bani păstraţi în plicuri printre cărţile din vasta bibliotecă aflată în Palatul Episcopal. Sursa noastră, membru al comisiei de inventariere a bunurilor ce au aparţinut răposatului, ne-a declarat că banii au fost păstraţi într-un număr mare de plicuri, de parcă ar fi fost primiţi drept mită pentru îmblânzirea Domnului. Pe marginea averii IPS Gherasim, circulă tot felul de legende, cine-i trimitea bani în valută, cine-i aducea la Vâlcea şi cine-i dijmuia acestuia plicurile. Oricum, mirenii care se tot învârteau în jurul fostului arhiepiscop au nişte averi pe care, din surse proprii, nu le pot justifica, ceea ce adevereşte zvonul.

• „Trecu Rogozin al ruşilor pe deasupra noastră, în fuga sa eroica din Transnistria şi ne lansă o declaraţie de război” – aşa îşi începea povestea, mai deunăzi, nea Marin, oltenaşu’ de la Goicea Mare, spunând-o confratelui său de la Dăbuleni. „Zaveră mare cu ameninţarea celui de al doilea om în stat, din Rusia. Amu, asta-i treaba! Dar nu ne sperie, pentru că seamănă cu povestea asta. Cică s-a întâlnit iepuraşul cu bufniţa şi i-a povestit cât de viteaz este el, că ar putea şi pe vulpe să o lase fără blană, dacă ar fi să se bată. Aude vulpea, vine la iepuraş, intră în vizuina lui şi, a doua zi, blana vulpii se usca la soare lângă vizuina iepuraşului. A vuit pădurea şi jupânul lup a găsit de cuviinţă că iepuraşul merită o lecţie. Aşa că şi blana lupului a ajuns lângă blana vulpii. Pădurea a înnebunit, numai despre asta vorbeau toţi, aşa că ursul i-a făcut o vizită iepuraşului. Evident, blana ursului a ajuns unde erau şi celelalte. Morala: aşa păţesc toţi cei care se dau la iepuraşul care este prieten cu leul. Gaspadin Rogozin, i-a aminte: România este iepuraşul, vulpea şi lupul sunt prietenii tăi francezi şi nemţi, tu eşti ursul iar leul… oare cine-i leul? Dacă vii cu aeroplanul ăla de ne speriaşi cu el, ai să vezi tu cine-i leul. Şi poate cine ştie, or fi chiar 2 lei, că Rassia e mare şi bogată nene, şi e frumoasă la vedere şi bună la gust …”.

• Norocul îl calcă pe omul cu frica şi respectul în Dumnezeu, cinstit şi onorabil. Pe fostul consilier liberal Dan Vlaicu – cel mai devotat şi credincios liberal de pe lângă fostul primar Emilian Frâncu – l-a „lovit” norocul, semn că este un om credincios, cinstit şi onorabil. El a câştigat la Bingo-Antena 1 suma de 50.000 lei. Banii i-au venit la ţanc, puţină lume ştiind că fostul primar s-a folosit de el, dar nu l-a ajutat cu angajarea pe undeva, deşi îi stătea în putere. Supărat pe situaţia sa financiară, Dan Vlaicu cutreieră mai toate firmele sănătoase şi stabile din judeţ, pentru a fi angajat în baza licenţelor pe care le-a obţinut în facultăţile pe care le-a absolvit. Acum, cu banii obţinuţi, mai câştigă ceva „oxigen”, el nefiind învăţat să stea fără serviciu sau activitate. El speră ca vreunul dintre conducătorii administrativi vâlceni să îi asculte ruga şi să-l pună la treabă, ca să se vadă că este harnic, priceput şi disciplinat. Îi urăm succes!

• Despre Oltchim, nu se mai aude nimic. Prin intermediul preşedintelui Consiliului Judeţean, opinia publică vâlceană a aflat că din nou s-a decalat termenul de privatizare, agenda consemnând data de 6 iunie 2014 pentru mult dorita acţiune. Decalarea se datorează faptului că pe lângă operaţiunile de încadrare legală a privatizării întârziate, se mai aşteaptă şi convertirea unei părţi din creanţele combinatului în acţiuni, astfel încât să crească participaţiunea statului de la 54% la 65%, pentru a deveni mai atractiv pentru investitori.

• Mai sunt trei zile până la data de 15 mai a.c. când, la Curtea de Apel Craiova se va judeca un nou termen în dosarul „Locurilor de joacă” unde sunt inculpaţi fostul primar Mircia Gutău şi omul de afaceri Ninel Georgescu. La sfârşitul anului trecut, judecătorii de la Tribunalul Tr. Severin i-a condamnat pe cei doi la trei ani şi jumătate de închisoare. Fostul primar, condamnat în alt dosar de Tribunalul Alba Iulia, a beneficiat de contopirea pedepselor, astfel încât, dacă nu se va da achitarea şi se va da o condamnare majoră, la Craiova, rămâne tot la pedeapsa de 3 ani şi jumătate, pe care, prin reţinerea şi arestarea sa din 2006, nu o va mai face, considerându-se executată. În ziua procesului, redacţia noastră va face LIVETEXT astfel încât să putem informa cititorii on-line cu evenimentele din sala de judecată.

• Unul dintre cei mai influenţi oameni ai planetei, vicepreşedintele american Joe Biden, va sosi peste puţin timp la Bucureşti. Adevăratul scop al scurtei vizite a înaltului demnitar american este purtarea unei discuţii bărbăteşti cu premierul Victor Ponta. Care trebuie să dea niscaiva explicaţii despre derapajele tot mai făţişe ale conducerii Guvernului României de la angajamentele luate cu privire la asigurarea independenţei justiţiei. Administraţia SUA vrea să se asigure că lupta anticorupţie nu va fi transformată doar într-una de faţadă. Iar avertismentul venit de la Washington va fi unul cât se poate de clar şi concis: „Fără abureală”! Vizita de câteva zeci de ore a lui Joe Biden va avea repercusiuni profunde pentru clasa politică românească. Care trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că justiţia şi alte structuri ale statului cu responsabilităţi majore în apărarea siguranţei naţionale nu doar că se află pe calea cea bună, dar mai ales că nu mai pot fi întoarse din drum.

• Luptă mare pentru postul de director al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea. După ce funcţia de manager a fost scoasă la concurs, mai mulţi doritori şi-au anunţat intenţia de a candida. Printre aceştia se numără şi soţia fostului primar de la Dăeşti, Alina Dobre, asistentă şefă la SJU Vâlcea, care se laudă prin spital că are „pile” mari la Bucureşti. Probabil ea se referă la faptul că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, are bunicii din Dăeşti, iar soţul ei este membru PSD, la fel ca şi ministrul. Acum, vom vedea cât va cântări această presupusă „pilă” şi dacă va putea să treacă de probele concursului, care sunt destul de grele.