Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ba pe-a mă-tii!

Suntem singura ţară din lume, unicat în Istoria Universală, în care filozofia politică a Puterii aflată în exerciţiu este concentrată şi se rezumă la deviza „ba pe-a mă-tii!”. Dacă acest „ba pe-a mă-tii” s-ar rezuma doar la declaraţii politice, circul pe care îl avem, ar putea fi suportabil. Insuportabil, însă, este modul de conducere a ţării dobândit din momentul în care premierul Ponta a acaparat aproape toată puterea în stat, reduta lui de forţă fiind reprezentată de Parlamentul României. Din acest moment deviza respectivă, ca răspuns la acuzaţiile grave de furt care li se aduc pesediştilor pe bună dreptate, s-a metamorfozat şi se rosteşte într-o nouă formă, mai exact prin: „da’ ce, voi când aţi fost la Putere, n-aţi furat?”.

Dubla măsură a aprecierii faptelor ilegale anchetate de DNA s-a evidenţiat în votul pentru arestarea Elenei Udrea şi a lui Dan Şova. Pentru Udrea, parlamentarii au dat liber la cătuşe şi pentru Şova regulamentul votului a fost altul. „Ba pe-a mă-tii” a devenit strigător la cer. Elena Udrea a ajuns victima sistemului abuziv şi a puterii nemărginite pe care Băsescu a conferit-o DNA-ului din dorinţa de a se răzbuna, de a umili adversarii politici. Acum, Kovesi este omul care deţine cea mai mare putere din statul român. Dacă vrea, Kovesi poate să-l aresteze inclusiv pe preşedinte.

Deja lui Iohannis i s-a arătat pisica. DNA a ajuns un monstru incontrolabil care nu răspunde în faţa nimănui. Ceea ce se întâmplă acum în România nu se mai numeşte justiţie, ci răfuieli politice, fapt observat şi de presa de la New York. Pe acest fond, întrebarea care se pune este următoarea: de ce nu poate fi cercetată în stare de libertate Elena Udrea, cât timp acuzaţia împotriva sa este că a primit foloase necuvenite, ca şef al organizaţiei PDL Bucureşti, dar şi pentru partid, însumând vreo 20.000 euro, iar lideri ai PNL sunt acuzaţi (de Gabriel Sandu sau Dorin Cocoş) că au primit milioane de euro în campanie, cu chitanţe şi facturi, şi nu sunt nici măcar întrebaţi despre acest lucruri? Unde este egalitatea în faţa legii? Un tratament egal în situaţii similare ar fi normal.

Anchetatorii, în acest dosar, sunt consilierii personali ai procurorului şef DNA. Practic, Laura Codruţa Koveşi conduce ancheta în dosar. Şi asta se vede din perspectiva vânătorii declanşate împotriva Elenei Udrea. Iată câteva elemente punctuale şi perfect demonstrabile: toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze pe Udrea. Scopul final este acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, nu contează probele sau faptul că toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune.

Şi pentru că am vorbit de presiuni, am citit în presa centrală că la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în „Gala Bute”, cei doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Procurorii încearcă să ascundă judecătorilor probe şi elemente importante care sunt în favoarea inculpaţilor şi mai ales a Elenei Udrea. Din această perspectivă, dosarul „Gala Bute” nu mai îndeplineşte criteriile necesare corectitudinii. Ar fi de dorit ca singura instituţie care poate acţiona concret pentru stoparea abuzurilor, Consiliul Superior al Magistraturii, să declanşeze o anchetă referitoare la acest dosar.