Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Șomaj pentru absolvenți. Cum poți beneficia de ajutorul de la Stat

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a emis recent un comunicat de presă în care reamintește absolvenților condițiile necesare pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Conform Legii nr. 76/2002, cei care nu-și găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor au dreptul de a solicita această indemnizație.

Cine poate beneficia?

Persoanele care au absolvit instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap și au vârsta de minimum 16 ani pot solicita indemnizația de șomaj dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire, nu reușesc să se angajeze în domeniul pentru care s-au pregătit. Acestea pot primi indemnizația pentru o perioadă de șase luni.

Conform articolului 82 din Legea nr. 76/2002, un absolvent este definit ca o persoană care a obținut o diplomă sau un certificat de studii de la o instituție de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizată sau acreditată.

Procedura de obținere a indemnizației

Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază, în termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire. Indemnizația de șomaj va fi acordată după expirarea acestei perioade.

Indemnizația se acordă timp de șase luni, începând de la sfârșitul perioadei de 60 de zile de la absolvire. Valoarea lunară a indemnizației este fixă, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Începând cu 1 martie, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 598 de lei la 660 de lei, ceea ce înseamnă că absolvenții vor primi 330 de lei pe lună în 2024.

Documente necesare pentru înregistrare

Pentru a se înregistra în evidențele agențiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, absolvenții trebuie să depună următoarele documente la agenția de muncă de care aparțin:

  • Actul de identitate
  • Diploma de absolvire sau adeverința care atestă data absolvirii
  • Curriculum Vitae

Ajutorul de șomaj se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. În cazul în care absolventul urmează o altă formă de învățământ la data solicitării, acesta nu va putea primi indemnizația.