Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Salariul minim crește, dar românii plătesc scump pentru fiecare leu în plus

De la 1 iulie, salariul minim se va majora, dar nu toți românii sunt încântați de această veste. Deși suma neimpozitabilă a crescut cu 300 de lei, pragul de 4.000 de lei rămâne neschimbat. Cei care depășesc acest prag, chiar și cu un leu, vor pierde mai mult de 100 de lei din cauza impozitelor.

Dacă angajații lucrează suplimentar sau primesc bonuri de masă și ajung la un salariu brut de 4.000 de lei, salariul net va fi de 2.497 de lei. Dacă salariul brut depășește pragul de 4.000 de lei, chiar și cu un leu, salariul net va scădea la 2.402 lei.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a declarat pentru Digi 24: „Pentru un leu-doi în plus la venitul brut, rezultat din salariul minim, sporuri și tichete de masă, pierzi aproape 100 de lei la venitul net.”

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a adăugat: „Ne așteptam la o modificare care să prevină această situație, respectiv creșterea sumei deductibile. Dacă statul român nu ajustează legislația pentru a crește pragul de deductibilitate odată cu salariile minime, veniturile oamenilor vor continua să scadă.”

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România a sesizat guvernului această problemă și a cerut majorarea pragului la 4.400 de lei.