Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La cât a ajuns datoria externă a României din 1989 până în prezent

Potrivit datelor comunicate de Institutului Naţional de Statistică (INS), datoria externă a României a depăşit 90 de miliarde de euro din 1989 până în prezent, în condițiile în care numărul de salariaţi a scăzut aproape la jumătate,iar cel al pensionarilor a crescut. Au crescut însă Produsul Intern Brut, numărul de locuinţe și cel al licenţiaţilor.

Astfel, PIB-ul este de aproape patru ori mai mare faţă de cel din ’89. Chiar și așa însă, ne situăm pe un rușinos penultim loc în Uniunea Europeană, după noi fiind Bulgariei.

De asemenea, principala diferenţă a economiei de astăzi constă în numărul mai mare de firme cu capital privat comparativ față de cele aflate sub controlul statului român.

În ceea ce privește forţa de muncă, după 1990 numărul angajărilor nu a crescut prea mult, în condițiile în care multe companii au fost desființate, iar altele privatizate. Astfel, rezultatele arată că numărul de salariaţi a scăzut la aproape jumătate și a crescut numărul de pensionari.

Statisticile mai arată că doar jumătate din populaţia aptă de muncă are statut de salariat.

Deşi a crescut numărul celor cu studii superioare, ţara noastră este în urma altor state europene, unde media este de 24 de procente. A crescut şi numărul de locuinţe, însă doar cu 10% , piaţa construcţiilor valorând aproape 9 miliarde de euro, anual.