Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INS: Românii se confruntă cu creșterea costului vieții și venituri insuficiente

Costul vieții în România a crescut considerabil. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), un român are nevoie de un salariu lunar de cel puțin 4.000 de lei pentru a se descurca de la o lună la alta. În aprilie, salariul mediu din România a atins 5.217 lei, înregistrând o creștere modestă de 0,6%, echivalentă cu 32 de lei. Cu toate acestea, mulți români încă trăiesc cu venituri de puțin peste 2.000 lei pe lună, în condițiile în care costul vieții, în special în mediul urban, a crescut semnificativ, conform INS.

În 2023, comparativ cu 2022, românii au înregistrat venituri mai mari, însă și cheltuielile au crescut. La sfârșitul lunii, mulți rămân cu sume foarte mici sau chiar cu datorii. Un singur salariu nu mai este suficient pentru a acoperi toate facturile, pentru a umple frigiderul, pentru a achita ratele sau chiria.

În medie, o familie din România a câștigat 7.175 de lei în 2023. Din această sumă, cheltuielile s-au ridicat la 6.223 de lei, cu 612 lei mai mult decât în anul precedent, rămânând astfel doar cu 952 de lei. În mediul urban, gospodăriile au câștigat în medie 7.961 de lei, de 1,3 ori mai mult decât în mediul rural. Datele INS indică necesitatea unui salariu mediu de aproximativ 4.000 de lei per membru de familie pentru a asigura un trai decent.

Din cauza lipsei banilor, mulți români au renunțat să mai cumpere fructe și legume din supermarketuri în sezonul de recoltă, preferând piețele locale. Consumul de carne a scăzut, iar în perioada sărbătorilor, românii au devenit mult mai cumpătați. În zonele rurale, tot mai mulți oameni și-au plantat propriile răsaduri în curți, numărul acestora crescând cu 8,6%, conform INS.

În 2023, principalele destinații ale cheltuielilor gospodăriilor au fost consumul (cheltuieli bănești și consumul din resurse proprii), care au ajuns la 3.860 lei lunar per gospodărie, reprezentând 62% din total. Transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuțiilor și taxelor au fost de 1.974 lei per gospodărie, respectiv 31,7%.