Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

HIDROELECTRICA: Cifră de afaceri istorică pentru anul 2014

Cea mai mare cifră de afaceri din istoria Hidroelectrica a fost înregistrată de companie pentru exerciţiul financiar 2014, perioadă în care societatea s-a aflat în insolvenţă. Astfel, cifrele arată că şi statul poate fi un bun manager: 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit inregistrat vreodata – 1,2 miliarde lei, si cu cel mai mic pret de productie din ultimii cinci ani – 108 lei/MWh.

„Daca am exclude impactul taxei pe stalp, de aproximativ 8 lei/MWh si pe cel al taxei pe apa uzinata de 21 lei/ MWh, atunci costul megawattului produs de Hidroelectrica in 2014 ar fi de doar 79 lei, reprezentand, de departe, cel mai mic cost inregistrat vreodata de companie. Performanta Hidroelectrica din 2014 este cu atat mai mare cu cat se raporteaza la o productie de 18,4TWh, departe de recordul inregistrat in 2005 de 20,1TWh sau in 2010 de 19,8TWh. Cu toate acestea, cifra de afaceri a fost mai mare cu 135 milioane lei comparativ cu anul 2010, iar profitul cu 800 milioane lei mai mare”, susţin reprezentanţii companiei, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Hidroelectrica a inregistrat in 2014 cea mai buna performanta financiara din Europa, cu o ponderea profitului net in cifra de afaceri de 35%, surclasand eternele rivale, Fortum din Finlanda si Verbund din Austria. In perioada 30 iunie 2012 – 31 decembrie 2014 Hidroelectrica si-a redus datoriile cu 82%, repectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei, in acelasi interval de timp, compania imbunatatindu-si semnificativ trezoreria neta, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la plus 489 milioane lei”, se mai precizează în comunicat.

„Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca statul este un prost manager. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevaratemotoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala. Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat in comunicat.