Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Medicii și ambulanțierii din Vâlcea, acuzați din nou de malpraxis și indolență

INDOLENȚĂ. Două noi plângeri au ajuns pe masa Colegiului Medicilor din Vâlcea cu acuzații de malpraxis la adresa câtorva medici din Vâlcea și al Ambulației.Unul dintre medici este angajat al Spitalului Județean Vâlcea, celălalt la Spitalul  Drăgășani. Medicii și ambulanțierii vâlceni ar putea intra în cartea recordurilor din cauza indolenței și a greșelilor comise atât în sala de operație, cât și în afara ei. Ambulațierii vâlceni au deja două plângeri în care sunt acuzați de omor, una în cazul adolescentului de 15 ani accidentat la Popești, cealaltă în cazul unui bebeluș de 15 zile din Vulturești, ambii morți pentru că ambulanța a întârziat prea mult. Părinții cer anchetarea în regim de urgență a vinovaților, Colegiul Medicilor susține că părinții cer imposibilul, deoarece în România există un singur institut medico legal, iar procedurile pot întârzia și un an.

Medicii și ambulanțierii din Vâlcea și-au creat un renume trist la nivel național, astfel încât pacienții fugiți din spitalele vâlcene sunt internați în clinicile din țară în regim de urgență, uneori chiar și fără actele necesare. Este foarte adevărat că nu suntem singurul județ din țară care se confruntă cu această situație, dar la fel de adevărat este că numai aici buteliile de oxigen de pe salvarea SMURD…explodează cu pacientul în salvare, numai aici pacienții rămân singuri pe masa de operație pentru că medicul care trebuia să facă operația s-a certat cu anestezistul și asistenta, numai aici salvarea alege varianta ocolitoare, pentru că este ,,mai bună pentru ma șină” , numai aici femeile nasc în WC pentru că medicii nu le-au depistat sarcina, numai aici se moare pe patul spitalului pentru că medicii au liber, iar asistentele telenovele greu de refuzat, și numai aici aparținătorii își duc singuri morții la morgă în zilele de weekend. Numai la Vâlcea medicii își fac propria lege sub amenințarea cu demisia, conducerea spitalului fiind obligată să le accepte insolența și neprofesionalismul de teama pierderii acreditării din lipsă de specialiști.

În prezent, Colegiul Medicilor a primit două noi plângeri, una  de malpraxis, cealaltă de indolență în serviciu, plângere formulată împotriva Serviciului de Ambulanță Vâlcea. Pe data de 1 aprile, un băiețel de un an și opt luni s-a stins din viață din cauza unui stop cardio respirator, așa se specifică în actul de deces. Bunicul băiețelului, Alexandru Eugen, susține că nepotul său a murit pentru că medicii i-au gre șit anestezia, concentrația anestezicului.

Medicii au oferit Colegiului Medicilor două variante, la alegere: că băiețelul a murit din cauza unei malformații a cordului, în termeni medicali copilul avea o malformație de cord bovin, o inimă prea mare pentru vârsta sa, cealaltă variantă dădea ca posibilă o neoxigenare a creierului. Adrian Bușu, juristul Colegiului Medicilor, a confirmat existența celor diagnostice, dar a ținut să precizeze că instituția ce cu onor o reprezintă nu se poate pronunța decât după finalizarea raportului medico legal. ,,Doar raportul medico legal poate să stabilească cauza, după aceea trebuie să trecem la audieri. Nu-i putem audia fără acest raport, dacă nu șitim cu exactitate cauza morții, de ce anume să-i acuzăm. Procedura durează cel mult zece luni, pentru că România are un singur institut care se ocupă cu astfel de analize, INM Mina Minovici. În cazul de față, dacă acuzațiile bunicului se confirmă, se va face și un examen toxicologic, iar aceste analize durează foarte mult” , a precizat juristul Adrian Bușu.

Serviciul 112, sabotat de  așezarea geografică

Se pare că apelul de urgență nu mai e ce-a fost, pentru că cel de-al doilea caz a fost semnalat de o familie de Vulturești al cărui copil a murit la doar 15 zile de la naștere, pentru că operatoarele și-au pasat una alteia comanda. Mama copilul a făcut plângere împotriva Ambulanței Drăgășani, pentru că a întârziat nepermis de mult de la apelul 112. Ambulanțierii susțin că întârzierea s-a datorat unui viciu de procedură, nu angajaților. Comuna Vulturești se află la granița cu județul Slatina, apelul de la 112 a plecat spre Slatina, dar cei de acolo au direcționat apelul către Ambulanța Drăgășani. Femeia a avut un travaliu îndelungat, dar a ajuns în final  la Spitalul Drăgășani unde a născut aparent fără probleme, fapt care a dus la externarea sa imediată de către medicul pediatru care a asistat-o la naștere. La scurt timp, copilul a început să simtă rău și a ajuns cu el   la maternitatea  din Slatina unde a și decedat din cauza unei hemoragii de trunchi cerebral. La sesizarea părinților, Colegiul Medicilor a cerut Maternității Slatina toată documentația, cazul urmând a fi anchetat și de Direcția de Sănătate Publică, care anchetează toate cazurile de deces la  copiii cu vârste sub doi ani. Și în acest caz, anchetarea vinovaților se va face peste aproximativ un an, după finalizarea raportului medico legal.

Cazul Popești, închis

În martie 2012, un alt caz nefericit care s-a finalizat  fără vinovați. Șeful de post și medicul de familie din Popești au fost  acuzați de părinții unui adolescent de 15 ani, accidentat mortal de o autoutilitară, că au privit nepăsători cum li se stingea copilul. Familia a depus plângere și împotriva ambulanțierilor pentru că au ajuns prea târziu la locul accidentului. Autospeciala plecată din  Râmnic  spre Popești a întârziat mult  din cauza staționării  la o trecere peste calea ferată, unde un angajat CFR a refuzat să ridice bariera. Medicul de familie din localitate a declarat că a făcut tot ce i-a stat în putință și regulamentul privind accidentele grave. Medicul a fost anchetat și declarat nevinovat. Colegiul Medicilor susține că acesta a urmat corect toate procedurile,dar lipsa unui bloc operator i-a fost fatală adolescentului. Juristul Adrian Bușu a precizat că tânărul ar fi avut o șiansă dacă în zonă ar fi existat un bloc operator de genul celor înființate de Nicolae Ceaușescu. ” Medicul este nevinovat, a urmat toate procedurile impuse de situație, dar lipsa unui bloc operator a făcut imposibilă salvarea lui. Astfel de situații nu pot fi evitate decât prin înființarea unor astfel de unități medicale mobile, extrem de  necesare în zonele lipsite de  servicii medicale de urgență, pentru că medicii de familie  sunt depă șiți de situație” , a precizat juristul Colegiului Medicilor.

DANA NEDESCU