Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liderii de sindicat au pus pe butuci turismul sindical vâlcean

DEZASTRU. Județul Vâlcea deține cele mai cunoscute stațiuni turistice din țară, însă turismul este la pământ din cauza indolenței proprietarilor construcțiilor hoteliere, dar și a autorităților locale și județene. În zona Vidra – Voineasa, peste 3.000 de locuri de cazare sunt blocate din cauza intereselor și indolenței liderilor de sindicat care dețin în administrare hotelurile din zonă. Locul arată ca după un bombardament, cu toate că sindicatele au în administrare hotelurile din zonă de  80 de ani și mai bine. Investitorii interesați de concesionarea construcțiilor în paragină vin și pleacă alungați de liderii sindicali interesați de propriile afaceri, nu de soarta patrimoniului luat în administrare. Ministrul Elena Udrea a promis că va revitaliza zona și implicit și turismul prin dezmoștenirea sindicaliștilor și preluarea construcțiilor în patrimoniul statului.

Sindicatele riscă să- și piardă dreptul de administrare asupra patrimoniul hotelier din stațiunea Vidra – Voineasa. Ministrul Elena Udrea a promis în cadrul vizitei de lucru efectuată duminică, 11 decembrie, că va face toate demersurile necesare pentru preluarea întregului patrimoniu deținut de sindicate din motive obiective: proasta administrare și distrugere a construcțiilor hoteliere.

De și pare imposibil, primarul localității Voineasa, Gheorghe Dobrin, a declarat că este cât se poate de posibil deoarece statul le-a dat și tot el poate să le ia înapoi oricând. Edilul localității a declarat că, prin dezinteresul manifestat, sindicatele au comis o adevărată crimă, în special în cazul stațiunii Vidra, stațiune administrată, aparent, de CNSLR Frăția. Conducerea filialei vâlcene a respectivului bloc sindical, liderul Constantin Pârvu, fiind total dezinteresată în găsirea unei soluții salvatoare. Vidra ar fi putut fi cea mai frumoasă stațiune turistică a județului, dacă liderii CNSLR Frăția nu ar fi lăsat-o în paragină. ,,Din 1975 hotelurile din Vidra, cele de patru, cinci nivele, au rămas nefinalizate, iar cele trei hoteluri de câte 200 de locuri au funcționat câteva luni, după care au fost închise din cauza unor neînțelegeri. De atunci au fost lăsate în paragină. Am înțeles că sindicatele și-au împărțit anul trecut patrimoniul între ele, și-a luat fiecare câte un hotel, iar Vidra a revenit în întregime CNSLR Frăția, dar nu au mișcat niciuna nimic. Hotelurile arată la fel de prost și din câte am înțeles nu au vrut nici să le concesioneze. Doamna Udrea a promis că le va lua înapoi și le va reabilita, sper doar să o facă cât mai curând. Din punctul meu de vedere nu este imposibil, statul le-a dat și le poate lua oricând. El le-a dat în administrarea sindicatelor, dacă ei nu au fost în stare să le administreze, le-au lăsat în paragină, le poate lua înapoi oricând. Ei nu sunt proprietari, sunt doar administratori. Din moment ce nu au făcut intabularea terenului, nu au niciun drept de proprietate asupra lor. Terenul se află încă în patrimoniul domeniului public” – a declarat primarul localității Voineasa.

3.000 de locuri de cazare blocate de sindicate

Primarul a precizat că liderii CNSLR Frăția au fost contactați de câțiva investitori locali și străini interesați de concesionarea hotelurilor din Vidra, dar au fost refuzați, de și contractul era mai mult decât avantajos și ar fi rezolvat și problema cazării muncitorilor care lucrează la proiectul din Voineasa.

” Noi sperăm să finalizăm proiectul din Voineasa la finele anului viitor și atunci vom avea nevoie de spații de cazare, pentru că suntem deficitari la acest capitol. La Vidra s-ar putea face 100 de spații de cazare, iar în Voineasa 2000. Am auzit că au primit câteva oferte, chiar de la niște investitori italieni, dar le-au refuzat. Știu sigur că firma care face proiectul celor cinci pârtii de schi le-a propus să reabiliteze unul din cele trei hoteluri cu 200 de locuri, să aibă unde să- și cazeze muncitorii, dar a fost refuzată. Oamenii sunt cazați la Petroșani și o mică parte în vilele din Obâr șia Lotrului. Sunt mulți dornici să construiască în zonă sau să investească în reabilitarea construcțiilor existente, dar sindicatele refuză orice variantă. În prezent avem 6 cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, dar sunt foarte multe documente de luat care întârzie începerea construcțiilor. Din cauza sindicatelor avem 3.000 de locuri de cazare blocate, pentru că localitatea figurează pe o anexă a Guvernului cu un număr  de locuri de cazare foarte mare, iar noi nu avem decât câteva și acelea în pensiunile private și în două hoteluri deținute de două firme. În rest, nu avem nimic. Vin turiștii în zonă și nu au unde să se cazeze. De când s-a mediatizat Transalpina zona este vizitată de 2.500 de turiști.

Sindicaliștii și-au împărțit dezastrul

Până în aprilie 2010, hotelurile moștenite de sindicate de la UGSR erau administrate de către SC SindRomânia SA, până  în aprilie 2010 când  cele patru mari blocuri sindicale și le-au împărțit între ele fără a mai aștepta o eventuală lege a patrimoniului sindical, cu toate că schimbarea administratorului trebuia făcută prin ordonanță de guvern.

În cadrul șiedinței Consiliului de Administrație  a SindRomânia, liderii  Bogdan Hossu, Marius Petcu, Dumitru Costin și Iacob Baciu și-au împărțit prada între ei astfel: Cartel Alfa a luat  Hotelul Parâng,  BNS-ul lui Dumitru Costin – Hotelul Oltenia din Băile Govora, CNSLR Frăția – stațiunea Vidra, integral, CSDR  -  Hotelului Traian din Călimănești. Marea bătălie s-a dus pe stațiunea Voineasa care a fost spartă în patru. CNSLR Frăția a luat hotelul Lotru, cu tot cu bază de tratament, restaurant, bar și sală de mese, în timp ce celelalte trei confederații s-au mulțumit cu cabanele Vidruța, Voine șița și Brădișor. Fiecare confederație și-a negociat la sânge ,,prada” în speranța că o vor vinde cui trebuie pe sume de nimic, dar pe un ,,paradărăt” fabulos.

Cei patru baroni ai sindicatelor din România au încheiat contracte de administrare pe o durată de 10 ani cu posibilitatea prelungirii lor cu încă zece. Ministrul Elena Udrea vrea să schimbe acest fapt și să readucă hotelurile în patrimoniul statului pentru modernizarea lor și includerea în circuitul turistic. O procedură mai greoaie ce-i drept, deoarece la Vidra, o obște de moșneni din zonă revendică de doi ani și mai bine o jumătate de munte, adică  tot terenul de sub stațiune.

Bir pe nesimțire

Primarul este convins că baronii sindicali vor renunța de bunăvoie la hotelurile luate în administrare din cauza noului cod fiscal care prevede sancțiuni pentru hotelurile abandonate, adică un bir pe nesimțirea proprietarilor. ” Sunt convins că liderii sindicali vor reveni la sentimente mai bune. Până acum le-a convenit să le țină în paragină, nefolosite, pentru că vechiul cod fiscal le oferea o scutire de 50% de la plata impozitelor pentru hotelurile nefolosite, dar acum, noul cod fiscal prevede taxe foarte mari și sancțiuni pe deasupra” , a precizat primarul.

Liderul filialei vâlcene a CNSLR Frăția, Constantin Pârvu, a refuzat să- și spună punctul de vedere pe motiv că presa și-a vârât nasul în viața sa intimă, fiind mai interesată de relațiile sale extraconjugale decât de activitatea sa profesională.

DANA NEDESCU