Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INCREDIBIL! VÂLCEA este groapa de gunoi a OLTENIEI

Veşti îngrijorătoare pentru Vâlcea vin din Valea Jiului, acolo unde consilierii locali din Petroşani au votat, săptămâna trecută, în cadrul unei şedinţei de îndată a Consiliului Local că gunoiul menajer se va transporta la groapa de gunoi din oraşul Horezu, care aparţine firmei Sacomet.

Criza gunoiului din Petroşani aruncă pisica moartă în judeţul Vâlcea, deşi cei din Petroşani susţin că vâlcenii se vor îmbogăţi pe prostia lor, numai că aceştia omit să precizeze care este impactul asupra mediului înconjurător. Groapa de gunoi de la Vulcan din judeţul Hunedoara a fost deja închisă, iar cei din Petroşani caută soluţii cu disperare pentru a depozita gunoiul menajer din oraş. Nu contează pentru ei faptul că nici groapa de gunoi a Sacomet-ului nu mai are autorizaţie de funcţionare pentru mult timp, Uniunea Europeană atenţionându-ne să o închidem până cel târziu 1 iulie 2017.

În ziarul Cronica Văii Jiului, se anunţă că aleşii locali din Petroşani au avut de ales din două variate, iar cea de la Horezu a fost cea mai fezabilă, din punctul lor de vedere.

Cea de-a doua variantă identificată de municipalitatea de la Petroşani a fost transportul deşeurilor la Horezu, în judeţul Vâlcea.

“Prin prezenta vă informăm că SC Sacomet SA cu (…) pentru activitatea de depozitare gunoi menajer în depozitul neconform clasa b care aparţine societăţii percepe un tarif de 45 lei/tonă depozitată la care se adaugă TVA”, arată cei de la SC Sacomet SRL din Horezu, judeţul Vâlcea. Varianta aleasă de consilierii locali este cea a depozitării gunoiului menajer din Petroşani la Horezu.

Sute de tone de gunoi pe lună vor ajunge la Horezu

Potrivit celor de la Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din municipiul Petroşani, lunar se pot aduna cantităţi de gunoi cuprinse între 300 şi 700 de tone. Totul depinde de “ce şi cât aruncă oamenii la gunoi”. Luând cantitatea cea mai mică de gunoi, adică cele 300 de tone, tariful suportat de municipalitate pentru transportul acestuia la Horezu s-ar ridica la 13.500 de lei lunar. Dacă e să fie o cantitate maximală de 700 de tone, taxa plătită ar fi de 31.500 de lei lunar. Banii pleacă din bugetul local al municipiului Petroşani din cauza unor ambiţii ale consilierilor petrileni care în urmă cu circa 8 ani de zile au refuzat realizarea unei gropi de gunoi ecologice pe raza localităţii, susţin jurnaliştii de la Cronica Văii Jiului.

Turism cu miros de gunoi la Horezu

În condiţiile în care strategia de dezvoltare a judeţului Vâlcea se bazează în mare parte pe turism, iar zona Horezu este una extrem de importantă pentru îndeplinirea acestui deziderat, Sacomet-ul lui Nicolaescu transformă Vâlcea în groapa de gunoi a întregii Oltenii. Atât preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Cosnatntin Rădulescu, cât şi noul primar al oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu trebuie să intervină de îndată şi să găsească soluţii pentru ca totuşi judeţul nostru să nu ajungă chiar groapa de gunoi a zonei.

Specialiştii susţin că groapa de gunoi de la Horezu este o adevărată bombă ecologică, ne aducem aminte şi de recentul scandal cu Romprestul, firma care asigură serviciul de salubritate din Râmnicu Vâlcea şi că dacă acolo se mai aduce gunoi NESORTAT şi din alte oraşe, situaţia va scăpa de sub control, iar în următorii ani în zonă nici măcar iarba nu va mai creşte. Practic, tot gunoiul din judeţele Caraş Severin şi Hunedoara ajunge la Horezu, numai noaptea. Efectiv, zona se îngroapă în deşeuri şi tot ce curge pe pârâul de lângă este compromis, ca să nu mai vorbim despre calitatea vieţii celor care locuiesc în apropiere.

Nicolăescu şi SACOMET, trimişi în judecată alături de fostul primar Fârtat

De numele firmei Sacomet şi a administratorului său, Florian Nicolăescu, se leagă mai multe scandaluri, dar şi câteva dosare penale. În unul dintre ele, SC Sacomet SA, dar şi patronul şi administratorul acestei societăţi, Florian Nicolăescu, precum şi fostul primar al oraşului Horezu sunt trimişi în judecată, sub acuzaţia de fals. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată şi o angajată a Primăriei Horezu, Victoria Gheorghescu.

Primarul este acuzat că a semnat un document în care se menţiona că Sacomet SA, firmă căreia i-a fost încredinţat serviciul de termoficare în oraş, nu are datorii către bugetul local, document care nu atestă însă realitatea.

sPotrivit site-ului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), SC Sacomet SA, cu sediul social în Horezu, judeţul Vâlcea, deţine o licenţă ANRSC pentru serviciu public de salubrizare valabilă până în anul 2016 şi o licenţă ANRSC pentru serviciu public de alimentare cu energie termică, licenţă valabilă până în anul 2018.

Dosarul în care primarul oraşului Horezu este judecat pentru uz de fals se află pe rolul Judecătoriei Horezu. Potrivit portalului instanţelor de judecată, la scurt timp de la înregistrare unul dintre magistraţii care ar fi trebuit să judece acest dosar a formulat o cerere de abţinere care a fost aprobată, iar în prezent dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui alt complet, o primă dată a procesului pe fond nefiind stabilită încă.