Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Incident ȘOCANT la Liceul G-ral Magheru din RÂMNICU VÂLCEA! Un elev a fost înjunghiat cu cuțitul de către un coleg

Scene de groază s-au petrecut în dimineaţa zilei de 26 octombrie, la Liceul Tehnologic „General Magheru”. Poliţiştii vâlceni au fost alertaţi prin intermediul 112 cu privire la producerea unei agresiuni între doi minori în municipiu, în incinta unei şcoli. Echipa operativă s-a deplasat la faţa locului, unde au identificat ambele persoane implicate în agresiune. Elevul Maczanga Georgică Florin, de 17 ani, cunoscut ca având o atitudine violentă, l-a înjunghiat pe colegul de liceu, Vasile Alexandru, în vârstă de 16 ani.

I-a secționat traheea

Medicul Adrian Popescu, cel a intervenit primul, ne-a declarat că nu a putut vorbi cu elevul, deoarece acesta avea o plagă cervicală anterioară, care îi penetrase traheea. Practic, lovitura de cuțit i-a străpuns traheea elevului de 17 ani. Victima a sângerat foarte mult, potrivit medicilor de pe Ambulanţă şi a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Vâlcea, unde a intrat în sala de operații.

„Conflictul a avut loc în şcoală, spontan. Victima are 17 ani, iar agresorul 16. Poliţiştii au fost sunaţi prin intermediul 112. La faţa locului s-a deplasat Grupa Operativă, fiind efectuată cercetarea la faţa locului, sub coordonarea procurorului, pentru stabilirea întregii derulări a evenimentului. Victima a fost transportată la spital”, a declarat, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Alina Teodorescu.

La sosirea medicilor de la Ambulanță, sângele era împrăștiat peste tot la parterul liceului, aşa că nu este de mirare faptul că la aproximativ o oră de la preluarea tânărului, o elevă a avut nevoie de ajutor, după un atac de panică.

Dispus să ucidă, agresorul a fost reținut pentru tentativă de omor

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Isabella Ioniță, atacatorul „suferea de epilepsie și se afla în atenția organelor de poliție pentru nenumărate ieșiri violente”. ”Elevul aflat în anul I profesională l-a înjunghiat pe holul școlii pe Vasile Alexandru elev, tot în cadrul Liceului Tehnologic ‘General Magheru’, motivându-și gestul ca fiind o răzbunare. Atacatorul a mai amenințat în repetate rânduri că e dispus să ucidă”, a spus Ioniță.

Agresorul a fost condus la sediul poliţiei pentru audieri, iar în urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz a fost reținut pentru 24 de ore pentru infracțiunea de tentativă de omor.

Minorul înjunghiat a fost transportat la un spital în capitală

Directorul Spitalului Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea, medicul Dan Ponoran, a declarat că elevul înjunghiat la Liceul Tehnologic „General Magheru”, în urma unei altercații pe care a avut-o cu un coleg, a fost stabilizat și a fost transportat cu un echipaj SMURD la o clinică din București.

„Situația copilului este stabilă, a suferit următoarele leziuni — o secțiune trahee și o leziune a lobului tiroidian drept. În prezent pulsul este normal, saturația de oxigen este de 99% și a fost urcat într-o ambulanță SMURD, spre o clinică în București”, a precizat managerul unității sanitare.

Deşi iniţial, s-a solicitat transportarea elevului cu un elicopter SMURD, din cauza vremii nefavorabile, acest lucru nu a fost posibil.

Prefectul Radu Renga a luat atitudine în acest caz

Având în vedere incidentul petrecut în incinta Liceul Tehnologic ”General Magheru” din municipiul Râmnicu Vâlcea, prefectul Radu Renga a convocat de urgență Grupul de monitorizare a măsurilor de asigurare a protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și a personalului didactic din județul Vâlcea.

”În cadrul acestui grup s-a dispus o serie de măsuri cu caracter urgent pentru prevenirea unor cazuri similare atât în cadrul aceluiași liceu, cât și în celelalte unități școlare din județ, dintre care amintim:

• Efectuarea unei anchete interne de către Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea;

• Intensificarea misiunilor de patrulare a echipajelor de poliție locală și jandarmi în zona unităților școlare;

• Organizarea unei întâlniri a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea cu directorii unităților de învățământ în scopul de a identifica elevii predispuși la un comportament violent din fiecare unitate școlară, despre situația fiecăruia dintre aceștia, urmând a fi informate conducerile Inspectoratului Județean de Poliție și ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea.

• Prezentarea cazului petrecut în data de 26.10.2016 de către ofițeri specialiști din Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea în cadrul activităților de prevenire desfășurate în unitățile școlare din județul Vâlcea.” se arată în comunicatul transmis de Instituţia Prefectului Vâlcea.

26 de cazuri de violență înregistrate în școlile vâlcene. Numărul incidentelor a crescut în acest an!

În cadrul ședinței trimestriale a Grupului de monitorizare a măsurilor privind asigurarea protecției unităților școlare din județul Vâlcea, desfăşurată în data de 13 iulie la sediul Prefecturii, s-a adus în discuţie creşterea incidentelor din cadrul unităţilor de învăţământ. Astfel, s-a făcut analiza activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute în cursul anului şcolar 2015-2016, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Vâlcea.

Conform rapoartelor prezentate în cadrul şedinţei nu s-au înregistrat evenimente de amploare în cadrul judeţului nostru. La nivelul anului şcolar 2015-2016 au fost înregistrate 56 de incidente soldate cu dosare penale. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul este în creştere, atunci înregistrându-se 42 de incidente. Aşadar, am avut o creştere numerică de 14 cazuri. Fenomenul este însă unul ciclic. Ca şi pondere, din totalul de 56 de incidente, au prevalat faptele de lovire sau alte violențe, înregistrându-se un număr de 26 de cazuri. Urmează infracţiunile de furt, 19 la număr, urmate de alte genuri de infracţiuni: distrugere, ameninţare sau însuşirea bunului găsit.

După cum se observă predominante sunt faptele de violenţă şi furt, situaţie regăsită şi în anii şcolari precedenţi în şcolile. Comparativ cu alte județe, la momentul respectiv, stăteam totuşi bine la capitolul violenţă în cadrul unităţilor de învăţământ, lucru ce nu mai poate fi spus şi în momentul de faţă!

Fenomenul „bullying” creşte alarmant în România. Unul din doi elevi este agresat fizic sau verbal

Un elev din doi susţine că a fost agresat verbal sau fizic, umilit sau exclus din grupul de colegi şi prieteni. O confirmă un studiu recent realizat de Asociaţia Telefonul Copilului, care arată că fenomenul numit şi ”bullying” este în creştere.