Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ei cred că le-au omorât copilul

un nou-născut a ajuns printre îngeri la câteva ore de la naștere

TRAGEDIE. Cauze naturale sau culpă medicală! Un nou-născut a murit în Ambulanță, în timp ce se îndrepta către Spitalul Polizu din București. Adelin Matei și soția sa, Ana Maria, trăiesc o adevărată dramă. În urmă cu doar câteva zile, copilul lor a decedat la doar câteva ore de la naștere. Părinții pun decesul micuțului pe seama nepăsării medicilor care s-au ocupat de acest caz și susțin că acesta ar fi putut fi salvat dacă se intervenea în timp util. Pe de altă parte, medicii spun că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a salva viața noului-născut și că, din păcate, nu dispun de aparatura medicală necesară intervenirii în astfel de situații. După decesul copilului, părinții au depus mai multe plângeri (IPJ, Colegiul Medicilor și Spitalul Județean de Urgență Vâlcea), declarând că nu vor avea liniște până nu vor face dreptate în memoria copilului mort.

O familie din Râmnic trăiește un adevărat calvar. Acum aproape o săptămână, mai exact în data de 10 noiembrie 2011, Ana Maria Matei a ajuns la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie în durerile facerii, însărcinată în 34 de săptămâni. Odată ajunsă la spital, medicul care urma să se ocupe de naștere, Daniela Rancea, și care de altfel a monitorizat-o pe femeie în toată perioada sarcinii, a verificat ritmul cardiac al copilului alarmată de faptul că acesta crescuse. Matei, soțul femeii, susține că medicii care s-au ocupat de acest caz ar fi trebuit să ia, pe loc, decizia efectuării operației de cezariană, dar că aceștia au tras de timp, în mod nefiresc. ” Copilul s-a născut la ora 12.55 prin operație de cezariană. După ce a fost scos din burta mamei, prin operație de cezariană, copilul a fost scos câteva țipete după care s-a înecat și nu șitiu din ce motiv a fost preluat de doamna doctor Elena Mesescu, în calitate de doctor neonatolog, copilul născându-se cu o greutate de 2.200 grame. Apoi, a fost dus la etajul VI, urmând ca acest medic să-l țină sub observație. Nu șitiu datorită cărui fapt copilul a intrat în insuficiență respiratorie, doamna doctor spunând că micuțul și-a revenit” , susține Adelin Matei în plângerea înaintată poliției.

Văzând că starea de sănătate a copilului începe să se înrăutățească, bărbatul le-a cerut medicilor aprobarea de a pleca la Spitalul Polizu din București cu o ambulanță. Potrivit declarațiilor lui Matei, doctorii au refuzat să- și dea acceptul susținând că nu vor să fie tra și la răspundere în cazul în care copilul pățește ceva, mai ales că Spitalul Județean Vâlcea nu dispune de o ambulanță dotată corespunzător pentru nou-născuții cu probleme medicale.

După o bună bucată de timp, starea de sănătate a bebelușului devenind precară, medicii au hotărât să ceară o ambulanță, care să-l transporte pe copil la București, colegilor de la Spitalul Craiova. Ma șina a ajuns la Vâlcea după câteva ore bune și, din nefericire, micuțul a decedat în drum spre spital, intrând în insuficiență respiratorie.

Calvarul

Matei povestește că timp de mai bine de o oră după naștere, nu a șitiut nimic despre copilul său, motiv pentru care a decis să afle cum se simte. ” Ajungând acolo unde sunt ținuți copiii am observat că starea lui era din ce în ce mai rea  și am solicitat intervenția medicului de gardă. S-a trecut la intubarea copilului și ventilarea manuală a acestuia, fiind în insuficiență respiratorie. I-am întrebat pe medici dacă în spital există și altfel de aparatură, mai evoluată, însă mi s-a spus că nu există altceva. Am solicitat transferul copilului la un spital cu dotări performante, dându-mi seama de starea gravă în care se află copilul meu și mi s-a răspuns că trebuie să mă descurc și să aranjez eu acest transfer. Disperat, am solicitat prin serviciul 112  de pe telefonul personal (solicit verificarea desfășurătorului) avizul de primire în unitatea Polizu din București. Solicitarea transferului nefiind făcută de către medicul de garda, refuzul a fost categoric din partea acestei unități.  În jurul orelor 16.00, după, foarte mari insistente, s-a prezentat, datorită situației grave în care se afla copilul, șiefa Secției Neonatologie, Maria Bărăgănescu, aceasta intervenind și obținând avizul primirii copilului la spitalul Polizu „București” , mai spune bărbatul în plângerea formulată.

Potrivit declarațiilor lui Adelin Matei, familia a întâmpinat greutăți majore cu transportul bebelușului la spitalul din capitală, mai ales că starea medicală se înrăutățise îngrijorător.  În primă instanță, pentru a salva minute prețioase din viața copilului, părinții au solicitat ca micuțul să fie transportat cu un elicopter al SMURD, însă datorită condițiilor meteorologie nefavorabile (ceață) acest lucru nu a fost posibil. ” S-a primit avizul SMURD Craiova de transport al copilului de la Vâlcea la Pitești cu ambulanța lor, urmând ca de acolo copilul să fie preluat de SMURD București asigurându-mi transportul până la spitalul Polizu „București. Ambulanța SMURD Craiova a sosit în jurul orei 20.00 și trebuia să asigure transportul copilului până la Pitești. Cei de la SMURD Craiova au trecut la stabilizarea copilului ca acesta să suporte transportul până la Pitești, iar pentru această pregătire a mai fost nevoie de încă 90 de minute, iar timpul curgea în defavoarea copilului. În jurul orei 21.30, odată stabilizat copilul (aproximativ) s-a trecut la deplasarea către Pitești. Deoarece de la naștere și până la transportul către București au trecut 10 ore, timp în care copilul a fost ventilat numai manual, organismul său nu a mai rezistat și a intrat după 15 km de transport în stop cardio respirator în urma căruia a intervenit decesul” , mai spune Matei.

În urma autopsiei, efectuate la spitalul din Vâlcea, s-a stabilit că bebelușul a murit în urma unei ” pneumopatii acute” .

Mărturisirea Părinții micuțului care a murit în drum spre spital susțin că vor face tot posibilul să facă dreptate și să demonstreze că bebelușul ar fi avut o șiansă la viață dacă s-ar fi acționat în timp util. ” Copilul a plecat spre spitalul din București cu o ambulanță de la Craiova, și nu una de la Vâlcea așa cum ar fi fost normal, pentru că mi s-a spus că nu este echipată corespunzător. Eu am solicitat, pe proprie răspundere, să plec cu ambulanța însă nu mi s-a dat aprobare. Eram dispus chiar să plec chiar și cu o ambulanță neutilată. Le-a fost frică că-i voi da în judecată dacă se întâmpla ceva cu bebelușul, însă le-am spus foarte clar că semnez pe propria răspundere. Dacă aș fi plecat la momentul oportun, ajungeam de trei ori la Pitești. Oamenii ăștia sunt vinovați (medicii „n.r.) sunt vinovați pentru ce i s-a întâmplat copilului meu. Medicii au spus că operația de cezariană nu este o urgență, de și soția mea năștea un copil prematur, mai ales că ritmul cardiac al micuțului crescuse îngrijorător. Văzând că starea de sănătate a copilului și a mamei se agravează, au decis intrarea în sala de operație. În sala de operație a venit și doamna doctor Mesescu, pe care, în mare parte, o acuz  și pe ea pentru cele întâmplate, iar soția mea, după ce s-a născut copilul, l-a auzit plângând de câteva ori și apoi înecându-se. I-a spus să stea liniștită că totul este bine. ( ) Am văzut, la televizor, o conferință de presă a domnului doctor Pătrulescu care a spus că nu s-a folosit aparatura din dotare, pentru că așa a considerat medicul anestezist. Care medic anestezist? Nu a fost niciun medic anestezist. Asistentele au fost cele care au intubat copilul. O să vin cu toate actele doveditoare. Nu voi lăsa lucrurile la voia întâmplării. Îmi este frică să nu se mușamalizeze cazul. Eu nu am nevoie de bani sau de daune materiale de la acești oameni. Vreau ca ei să nu mai profeseze pentru că sunt incompetenți. Nu le-am cerut acestor medici decât să-mi trateze soția ca pe un om normal, atâta tot” , ne-a declarat bărbatul.

Ancheta

Trebuie spus că pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea a fost constituită, în data de 15 noiembrie 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la decesul noului născut.  De altfel, conform declarațiilor medicului Adrian Pătrulescu, care este și șieful Colegiului Medicilor  Vâlcea, și la nivelul conducerii Spitalului Județean Vâlcea a fost declanșată o anchetă internă. Medicul susține că femeia a fost asistată la naștere de doi medici obstetricieni și mai multe asistente și că transferul la spitalul din capitală a fost făcut la cererea unui medic vâlcean și nu datorită intervenției părinților. În plus, zilele trecute,  Colegiul Medicilor din Vâlcea a început o anchetă în acest caz, în urma acuzațiilor primite de la familia copilului decedat. OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU