Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Cazul Miruna” – tipic pentru publicitatea americană

În numărul trecut, am prezentat cititorilor noștri cazul unei învățătoare din municipiul Rm. Vâlcea „Miruna Lixandru (apreciată, de altfel, profesional, de conducerea Inspectoratului Școlar Județean) care, ajunsă în America, statul Florida, a fost arestată și depusă în detenție temporară pentru conducerea unui autoturism cu permis fals și posesie de carduri false. Chiar în ziua apariției informației, părinții acesteia s-au prezentat la redacție, la prima oră a programului nostru, negând cele scrise de noi și afirmând că Miruna se află în libertate, urmând să justifice acuzațiile nefondate. Evident, fiind oameni civilizați, aceștia nu au preferat amenințări sau au folosit cuvinte grele. Nu punem la îndoială buna credință a părinților îndurerați, dar nici nu-i credem pe americani capabili de intoxicarea opiniei lor publice cu greșelile cetățenilor străini prezenți în țara lor, pentru că, se șitie, greșelile media se pedepsesc nediscriminatoriu, iar sancțiunile pecuniare neplătite se transformă în zile de închisoare. Cam așa cum va fi și pe la noi, în curând. Noi am preluat informația de pe site-urile Internetului, mai precis de pe site-ul „Tampa Bay Times” , ziar cotidian din Florida, făcându-ne datoria de jurnaliști aflați în slujba opiniei publice. Așa că, orice intenție sau acțiune de sancționare a noastră este neavenită și reprobabilă.

Găselnița americană

Lipsa interesului pentru folosirea publicității și a anunțurilor de mică publicitate în ziare de către instituțiile, societățile comerciale de stat, unitățile economice privatizate și persoanele fizice a decimat presa scrisă în întreaga lume. Presa americană a găsit antidotul, folosind cronica infractorilor – publicarea fotografiilor și a detaliilor tuturor infractorilor sau celor bănuiți că ar fi comis vreo infracțiune pe teritoriul USA. Interesul a crescut imediat, apelându-se și la suplimente dedicate acestui tip de „anunțuri” . Cei care au inventat cronica au fost cei de la „Tampa Bay Times” , cotidian generalist quality din Florida. Ziarul publică sistematic fotografiile judiciare (poze făcute la sediul poliției, din față și din profil) ale persoanelor arestate în cele patru regiuni în care se vinde ziarul. În acest ziar a fost comunicată și arestarea domnișoarei Miruna Eugenia Lixandru, de 33 ani, din Rm.Vâlcea. Legat de noua metodă a cronicii infractorilor, în cotidianul ADEVĂRUL, colega noastră Eliza Frâncu a menționat: ” De la conducătorul auto rămas fără permis la violatori și chiar bețivi, orice persoană dusă la secția de poliție rămâne „imortalizată” în această cronică infracțională. Ea este cu atât mai de temut cu cât numele (publicate și ele) și informațiile despre respectivele persoane devin accesibile publicului larg prin intermediul Google. Nu sunt șiterse nici în cazul în care respectivul este exonerat sau dacă dosarul e clasat.”  Tot în Florida se vinde și „Cellmates” (Colegi de celulă), un săptămânal ce costă doar un dolar și conține exclusiv fotografii cu persoane arestate, căutate sau trimise după gratii.

Mențiune

Publicarea fotografiilor de identitate judiciară, în America, a avut un succes enorm la public. Moda a fost lansată în 2009 și, de atunci, a fost adoptată și de alte ziare, unele chiar de primă mărime, precum „Chicago Tribune” . „Cazul Miruna” a fost mediatizat în mai toate ziarele din statul Florida și, conform unei mențiuni aflate pe site-urile acestora, pozele și povestea râmnicencei noastre vor fi păstrate, pe Internet, la dispoziția marelui public timp de 160 de zile. Difuzarea de informații publicate de poliție este perfect legală, chiar dacă aduce atingere demnității sau dacă procuratura renunță la acuzații. Primul amendament al Constituției SUA protejează libertatea presei, cu condiția ca informația să fie adevărată și factuală. La noi nu există primul amendament, ci numai dreptul la propria imagine a infractorului. De aceea, și din cauza protejării dreptului la imagine, la noi, criminalii (scapă cu 2 ani cu suspendare cine omoară cu ma șina un om) și violatorii (după câte un viol sunt eliberați rapid ca să mai comită unul) se plimbă incognito și liberi. În ceea ce privește viața sau „onoarea nereperată” a victimelor, acestea nu sunt prevăzute în Constituție.

Radu DUMITRESCU