Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BOMBĂ! INTERZIS la PESCUITUL COMERCIAL în VÂLCEA

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) – filiala Oltenia, Laurenţiu Panaitescu, a luat o decizie extrem de importantă în ceea ce priveşte pescuitul pe râul Olt. Acesta a propus la Bucureşti să închidă pescuitul comercial pe o perioadă de la 1 la 5 ani, în judeţul Vâlcea, dar şi în câteva baraje din judeţul Olt, iar principala sa motivaţie este că braconajul şi pescuitul în exces au dus la diminuarea considerabilă a speciilor de peşti şi chiar la un dezechilibru ecologic.

Miercuri, 25 februarie 2015, Laurenţiu Panaitescu a înaintat, la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, propunerea de a interzice pescuitul comercial în Vâlcea, pentru o perioadă de până la 5 ani. De asemenea, şi în ceea ce priveşte pescuitul recreativ – sportiv vor fi modificări, în sensul că un pescar sportiv nu va mai putea pescui mai mult de 3 kilograme/zi, iar bărcile pneumatice pe care le folosesc trebuie înregistrate la primărie. „Am făcut un raport pentru închiderea pescuitului comercial în judeţul Vâlcea şi 2-3 baraje din judeţul Olt. La orice control pe care îl fac pe pescuitul recreativ – sportiv mi se reproşează că de ce nu fac controale pe pescuitul comercial şi tot aşa. Aşa că, am făcut o propunere către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a închide pescuitul comercial între 1 şi 5 ani. Acest lucru se va întâmpla după prohibiţie, prohibiţie care începe de pe 11 aprilie şi durează până pe 9 iunie 2015. Autorizaţiile au fost date până acum în condiţiile legii, ele fiind eliberate chiar de Minister, dar eu am propus să închidem pescuitul comercial, indiferent că este pescuit social, pentru că este nevoie de refacerea resursei şi de a îmbunătăţi condiţiile de pescuit recreativ – sportiv. Mai mult, va fi diminuată şi la pescuitul recreativ – sportiv cota de peşte de la 5 kilograme la 3 kilograme. Sigur, înţeleg că este sărăcie, dar cred că le ajunge 3 kilograme de peşte pe zi. Principalul meu motiv de a închide pescuitul comercial, pe care l-am susţinut şi la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este acela că s-au diminuat resursele datorită viiturilor, pescuitului ilegal şi braconajului. Noi aveam foarte mult peşte pe această zonă, veneau chiar şi argeşenii să pescuiască, dar acum deja nu se mai poate. Sper să mi se aprobe la Minister, dacă nu, oricum voi lua eu măsuri şi nu le voi mai da autorizaţii. Sub apanajul pescuitului comercial sunt foarte mulţi braconieri” – ne-a declarat Laurenţiu Panaitescu.

Braconierii, instrumente politice în campaniile electorale

De ani buni, râul Olt este raiul braconierilor, iar autorităţile din Vâlcea sunt total depăşite de situaţie. Poliţiştii mai „zvâcnesc” din când în când, dar destul de rar, iar de marii braconieri de pe râul Olt nu se ocupă nimeni. Şeful ANPA – filiala Oltenia, Laurenţiu Panaitescu, susţine că la nivelul judeţului Vâlcea nu are în funcţie decât 8 inspectori, care trebuie să se ocupe de întreaga zonă şi, în aceste condiţii, nu are cum să facă faţă. Dar, sigur, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că oamenii legii din judeţul nostru au convingerea că braconajul nu va putea fi eradicat niciodată, pentru că fenomenul este de necontrolat. Asta se datorează şi faptului că rata şomajului în mediul rural este extrem de mare, iar cei fără un loc de muncă şi-au făcut o adevărată meserie din pescuitul ilegal.
Dar, mai există un factor care influenţează acest fenomen. Din câte am reuşit să aflăm, în zona Drăgăşani, acolo unde braconajul este în „floare”, pescarii ilegali sunt cât de cât protejaţi de mediul politic, ei fiind nuclee electorale de care se folosesc politicienii în campaniile electorale. Tocmai de aceea, în zona Drăgăşani auzi extrem de rar despre vreo „captură” a poliţiştilor.