Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Beția este tolerată în Primăria Laloșu

INDOLENȚĂ. Primăria Laloșu poate fi foarte ușor confundată cu orice bodegă din sat. Chiar de la intrare  fumul de țigară te năucește, iar mirosul de alcool ieftin care răzbate din anumite birouri te  face KO.

Inginerii de la camera agricolă, Dan Nițoiu și Vasile Danciu, sunt deja celebri în sat pentru bețiile lor în incinta primăriei. Ultima oară Dan Nițoiu a băut atât de mult încât a făcut pe el chiar în birou în fața sătenilor care aveau treburi în instituție. „L-am luat ca pe un sac de cartofi și l-am dus acasă să se schimbe, râdea lumea de el” , povestește un consilier local.

Primarul recunoaște nonșalant că inginerii agricoli vin beți la birou. „Nu am ce să le fac, le-am spus de atâtea ori că nu este bine, dar nu am cu cine să mă înțeleg. Dimineața vin bine la primărie, dar după o oră sunt morți de beți, se duc și beau la barul de peste drum” , susține primarul Ion Toma.

În urmă cu aproximativ o lună, Dan Nițoiu și Vasile Danciu au fost filmați morți de beți în timpul programului. Primarul, viceprimarul și secretarul s-au arătat atunci surprin și de starea celor doi. Pentru publicul spectator, primarul Toma se agita ca un sifon  și striga în gura mare „Să vină poliția cu fiola!” Evident, poliția nu a venit, nu avea treabă cu cazul. Era strict problema primarului ca șief al instituției să constate starea de ebrietate a celor doi, să ceară note explicative și să aplice sancțiuni conform contractului de muncă. În fața camerelor de luat vederi, Ion Toma a promis că în cel mai scurt timp cazul va fi discutat în comisia de disciplină. Subiectul însă a fost repede uitat, de și ar fi trebuit tratat cu cea mai mare seriozitate având în vedere importanța documentelor pe fond funciar întocmite și semnate de cei doi.

„Comisia de disciplină nu s-a întrunit, nu a fost secretarul aici. Pentru ziua în care au fost filmați beți i-am pus absenți nemotivat și am propus sancționarea lor cu 10%. Sancțiuni care nu șitiu când vor fi date. Oricum, pe ăștia doi îi dau afară pentru băutură. Am 18 angajați și trebuie să reduc personalul cu patru angajați. Așa că, scap de ei, curând” , se bucură Ion Toma.

Paradoxal este că primarul Toma, de și nu  bea și nici nu fumează, tolerează cele două vicii chiar și la el în birou. Se amuză pe seama bețivilor și-i bârfește când  pleacă la cârciumă și lasă biroul deschis cu toate actele la vedere. „Poate oricine să intre și să fure ce vrea sau să modifice în registrele agricole. Sunt nebuni de legat” , este de părere primarul care se amuză pe marginea unei situații de-o mare gravitate. Sunt voci care susțin că „starea de ebrietate a celor doi este întreținută chiar de primar care le aduce băutură în timpul programului tocmai pentru a face el ce vrea în acte” . „Nu este adevărat, eu nu le-am dat niciodată de băut” , dezminte primarul.

Prefectura Vâlcea asistă indiferentă la comedia tristă oferită de funcționarii de la Laloșu. „Nu este treaba mea să iau măsuri. N-o să mă duc eu să le pun fiola pentru a demonstra că sunt ăia beți, este treaba primarului. El trebuie să aplice sancțiuni, nu eu” , susține prefectul Petre Ungureanu.

CODRUȚA ALEXANDRU