Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un parc din Vâlcea va purta numele bunicului vâlceanului Horia Moculescu

¢ Antonio Copetti, un italian stabilit în Râmnic care face cinste culturii locale

INIȚIATIVĂ‚. La finele acestei luni, consilierii municipali vor vota propunerea ca parcul din fața teatrului ‘Anton Pann’ să poarte numele marelui arhitect de origine italiană, Antonio Copetti, care a fost bunicul marelui compozitor Horia Moculescu. De numele lui Copetti, se leagă clădiri importante din municipiu și județ, dintre care amintim: Colegiul ‘Alexandru Lahovari’, Colegiul ‘Mircea cel Bătrân’, Casa Alexiu și multe altele. Pornind de la inițiativa ale șilor, edilul Romeo Rădulescu a organizat, luni, 14 martie, la Primăria Râmnicului, o conferință de presă al cărei invitat special a fost Horia Moculescu.

Compozitorul și realizatorul ZV, Horia Moculescu, a declarat că este extrem de onorat de inițiativa Primăriei Râmnicului ca parcul din fața teatrului ‘Anton Pann’ să poarte numele bunicului său, despre care spune că a realizat lucruri remarcabile pentru urbe. ,,Sunt onorat de acest titlu. Am mulțumit și atunci, mulțumesc și acum. Dar am spus și atunci, spun și acum că această calitate ar trebui să o aibă tatăl sau bunicul meu, despre care vorbim acum și care a fost un om remarcabil și important pentru urbe. Sunt deținătorul unui album, singurul care s-a mai păstrat din cele două, ce cuprinde construcțiile executate de către antreprenorul Antonio Copetti în Râmnicu Vâlcea. L-am adus cu mine pentru că este o dovadă cu care mă mândresc mai mult decât cu titlurile mele.  Mi-a fost bunic, iar botezarea unui loc public cu numele său este o mare onoare dar și o recunoaștere a meritelor pe care el le-a avut la construirea orașului. Ideea mi-a venit în urmă cu câteva săptămâni și i-am scris un e-mail primarului. Mi-a fost mare surprinderea să văd că mi s-a răspuns foarte repede’, a menționat Horia Moculescu. Primarul municipiului, Romeo Rădulescu, a mărturisit că se simte onorat de prezența lui Moculescu în municipiul nostru, subliniind și el faptul că bunicul compozitorului este unul dintre personalitățile de marcă ale județului.  ‘Avem onoarea să ne fie alături un cetățean de onoare al acestui oraș, care ne face cinste datorită faptului că bunicul dânsului, Antonio Copetti, a lăsat o amprentă serioasă asupra arhitecturii municipiului nostru. Din aceste motive, am considerat că parcul din fața teatrului să fie numit Antonio Copetti’, a precizat edilul.

Cine a fost Antoni Copetti?

Antonio Copetti s-a căsătorit cu Maria Ipavici, născută Sintion, cu care a avut șase copii: Amilcar, Cleopatra, Emanuel, Marius, Maria Mira, Nidia   și Mihaela. Una dintre fiice, Nidia, s-a căsătorit cu  Nicolae I. Moculescu din Gușoieni, iar din această căsătorie s-a născut, la 18 martie 1937, compozitorul Horia Moculescu. Tatăl lui Horia a fost căpitan pe ambele fronturi ale celui de-al Doilea Război Mondial, în Regimentul 2 Dorobanți Vâlcea, decorat de două ori cu ordinul ‘Mihai Viteazul’.

Antonio Copetti avea o firmă de antreprenoriat, dar a semnat mai multe proiecte de clădiri care s-au construit în acea vreme la Râmnic. Multe dintre aceste edificii sunt monumente istorice care se pot vedea și astăzi, altele au fost demolate în urma ‘sistematizării’ comuniste.  Casa Alexiu, de pe strada Regina Maria nr. 19, obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice, a fost construită de Copetti pentru Alecu M. Alecsiu, care deținuse funcțiile de polițist, dar și de primar al orașului. ĂŽn diverse perioade casa a servit drept sediu al Pompierilor orașului, Arhivele Statului și Poliției Rutiere. ĂŽn această casă funcționează, astăzi, un restaurant. ĂŽn anul 1910,  antreprenorul Copetti ridică în piața centrală două rânduri de prăvălii și construiește o casă pentru preceptor, ‘pe platforma bâlciului de lângă oraș’. De asemenea, a supervizat construirea Colegiul Național ‘Alexandru Lahovari’, monument istoric, care a fost terminat în martie 1911. O altă construcție atribuită lui Copetti este fântâna cu bustul lui Constantin Brâncoveanu, amplasată în fața Primăriei Râmnicului, inaugurată la 1913. Scrierile istorice menționează că pietrăria de la acest zid  din fața Monumentul Independenței, construit între 1913-1916 precum și ornamentele au fost cioplite și lucrate cu multă grijă de lucrătorii în piatră italieni, sub conducerea antreprenorului Antonio Copetti. Bunicul lui Moculescu a adus piatra, întrebuințată la zidul de sprijin, cu 29 de vagoane de tren, de la Albești și în 5 vagoane de la Gura Văii.  Alte lucrări atribuite arhitectului italian sunt introducerea apei curente și a sistemului de canalizare din Râmnicu Vâlcea.  Antonio Copetti a murit în anul 1942 și este înmormântat la Cimitirul catolic Cetățuia, din nordul municipiului.

OLIVIA PĂŽRVU-CĂŽRCIU